Χρηματιστήριο: Ζυγίζουν το Ουκρανικό και το «δώρο» των Καναδών οι επενδυτές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ζυγίζουν το Ουκρανικό και το «δώρο» των Καναδών οι επενδυτές
Ήπια ανοδικά το ΧΑ. Αδυναμία υπέρβασης των 870 μονάδων παρά την επάνοδο των ευρωπαϊκών αγορών.

Τελευταία ενημέρωση 15:25

Τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας αλλά και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη DBRS ζυγίζουν οι επενδυτές, με τον δεύτερο παράγοντα να υπερτερεί ήπια στην προσπάθεια να υπάρξει ρυθμός και τάση στην αγορά, ειδικά από τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν να καταγράφουν ήπιες μεταβολές, (δεν ασκούνται δηλαδή πιέσεις δια χειρός ευρωπαϊκών αγορών).

Όπως ανέφερε το insider.gr χρηματιστηριακά, τα νέα δεδομένα από τη DBRS αναμένεται να περάσουν και να ερμηνευθούν σταδιακά, τη στιγμή μάλιστα που δεν προεξοφλούνταν μια τέτοιας δυναμικής κίνηση. Φυσικά το «play» της αναβάθμισης αποτελεί και ένα ισχυρό «χαρτί» για τα χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται και με μια πιο μακροπρόθεσμη οπτική και ορίζοντα, στηριζόμενα ακριβώς στο ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου που θα οδηγήσει σε σημαντικό repricing των αξιών μεσοπρόθεσμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ανοδική διαφυγή από την κατηγορία του non investment grade θα ενεργοποιήσει ευρύτερα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια και active (σε μεγαλύτερο βαθμό) - passive funds (μέσω της ενίσχυσης της παρουσίας στο δείκτη MSCI Greece Standard) να τοποθετήσουν ένα τμήμα των κεφαλαίων τους στην χρηματιστηριακή αγορά, που με τα τρέχοντα δεδομένα και τη ρηχότητα αυτής θα σημάνει μια δραστική αλλαγή σε αξίες, όγκους, ρευστότητα και φυσικά στην πορεία των εισηγμένων με μεγαλύτερη ενίσχυση και προβολή των business plan τους προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Στο επίκεντρο της στρατηγικής των χαρτοφυλακίων παραμένουν τα ισχυρά θεμελιώδη, τα μερίσματα και οι αναπτυξιακές προοπτικές.

Από την άλλη, μεγάλο βάρος στην επενδυτική ψυχολογία φαίνεται πως κατέχει η απόρριψη του τελεσίγραφου της Ρωσίας από την Ουκρανία για παράδοση της Μαριούπολης. Αυτό φυσικά διατηρεί τη μεταβλητότητα (αλλά σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης) καθώς όσο δεν διαφαίνεται «φως στην άκρη του τούνελ» της πολεμικής σύρραξης, οι αγορές θα ενσωματώσουν τον κίνδυνο των παρατεταμένων εχθροπραξιών. Από την άλλη, η αποκλιμάκωση των τιμών των εμπορευμάτων μετά το ισχυρό «ράλι» βοηθά στο rotation και στην ευρύτερη επιστροφή στις αγορές μετοχών, ωστόσο είναι πρόωρο να υποστηριχθεί ότι η αβεβαιότητα στις αγορές εμπορευμάτων έχει τελειώσει. Επιπλέον, το «There Is No Alternative» αποτελεί ένα ακόμη λόγο που τα χαρτοφυλάκια στρέφονται και προτιμούν στις μετοχές, έναντι των ομολόγων, των εμπορευμάτων και της ρευστότητας.

Έτσι, τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,43% στις 866,55 μονάδες με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα, ήτοι στα 23,66 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται επίσης οριακά με άνοδο 0,43% στις 2.090,73 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να σβήνει τα ενδοσυνεδριακά υψηλά στις 627,93 μονάδες και να κινείται πλέον με μια άνοδο της τάξεως του 0,58% στις 622,22 μονάδες (χαμηλά στις 613,89 μονάδες) Ο ταλαντωτής RSI έχει αποφορτιστεί από την έντονα πτωτική του πορεία επιστρέφοντας σε ουδέτερα επίπεδα διαπραγμάτευσης και πιο συγκεκριμένα στις 47 μονάδες περίπου, ενώ σήματα αγοράς έχει δώσει ο MACD ήδη από την Πέμπτη.

Στις τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα σημειώνει άνοδο 2,43% στα 3,124 ευρώ, η Alpha Bank στο 1,07% και στα 1,086 ευρώ, ενώ πτωτικά κινείται η Eurobank κατά 0,96% και στα 1,0345 ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,28% και τα 1,41 ευρώ.

Μοιρασμένα πρόσημα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με τον ΟΤΕ να υποχωρεί κατά 1,15% στα 16,785 ευρώ, τη ΔΕΗ στο -0,92% και τα 7,58 ευρώ, τη Jumbo στο -0,88% και τα 13,51 ευρώ και την Quest στο -2,77% και στα 5,97 ευρώ (split, σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των 71.481.792 νέων μετοχών στο ΧΑ).

Από την άλλη, αντίδραση βγαίνει στη μετοχή της Viohalco που ενισχύεται κατά 2,59% και τα 4,35 ευρώ, στης Motor Oil στο 3,28% και τα 13,52 ευρώ, στην Coca Cola στο 2,51% και τα 20,42 ευρώ, και στην Titan στο 2,02% και τα 13,14 ευρώ.

Υψηλό το χάσμα στα παράγωγα με το συμβόλαιο της Τράπεζας Πειραιώς λήξης Ιουνίου να κινείται στο +2,9% και τα 1,42 ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας στο 2,63% και τα 3,12 ευρώ και της Alpha Bank στο +1,87% και τα 1,09 ευρώ. Στο 0,52% κινείται το συμβόλαιο του FTSE 25 (λήξης Απριλίου) στις 2.085,50 μονάδες, με ισχνό όγκο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider