Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται η τιμή του Brent το μεσημέρι της Πέμπτης καθώς η αγορά παραμένει στενή λόγω της λόγω της αποστροφής των αγοραστών για το ρωσικό πετρέλαιο και των διαταραχών του εφοδιασμού. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 114,82 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,99% και το Brent στα 121,78 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,15%.
Ωστόσο, μια πιθανή συμφωνία με το Ιράν, το οποίο ετοιμάζεται ήδη για αύξηση των εξαγωγών προς Ινδία και Νότια Κορέα, θα μπορούσε να κατευνάσει τις τιμές.
«Ενδεχόμενη άρση των ιρανικών περιορισμών στις εξαγωγές θα βοηθούσε στο να αμβλυνθεί η τεράστια στενότητα που επικρατεί στις αγορές αργού αυτή τη στιγμή», αναφέρει η JBC Energy.
Από την άλλη, μερικοί από τους πιο σημαντικότερους εμπόρους πετρελαίου στον κόσμο προβλέπουν πλέον ότι οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να ανέβουν πέρα από τα 200 δολάρια το βαρέλι φέτος λόγω του αυξανόμενου διεθνούς μποϊκοτάζ στη Ρωσία και της έλλειψης εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού.
Ο Pierre Andurand, ένας από τους πιο γνωστούς διαχειριστές hedge funds του κλάδου, είπε ότι οι προμήθειες ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη θα εξαφανιστούν μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, οδηγώντας σε μια διαρκή αναμόρφωση των παγκόσμιων αγορών ενέργειας.
«Δεν θα επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία σε λίγους μήνες», είπε στο FT Commodities Global Summit στη Λωζάνη. «Νομίζω ότι χάνουμε για πάντα τη ρωσική προσφορά από την ευρωπαϊκή πλευρά». Το αργό μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 250 δολάρια βαρέλι φέτος, διπλάσιο των σημερινών επιπέδων, εκτίμησε.
Άλλοι βετεράνοι της αγοράς πετρελαίου που μιλούσαν στην ίδια διάσκεψη συμφώνησαν ότι το ρωσικό αργό και τα διυλισμένα προϊόντα όπως το ντίζελ δεν θα επέστρεφαν στην ευρωπαϊκή αγορά σύντομα, ακόμη και αν συμφωνηθεί εκεχειρία με την Ουκρανία.
Οι αναλυτές υπολόγισαν ότι έως και 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσαν να χαθούν από την αγορά.
Ο Doug King, επικεφαλής του Merchant Commodity Fund της RCMA, προέβλεψε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν εκτοξευθούν μεταξύ 200 και 250 δολαρίων το βαρέλι φέτος. «Αυτό δεν είναι παροδικό. Αυτό θα είναι ένα ακατέργαστο σοκ προσφοράς», τόνισε.