Ενός κακού μύρια έπονται... Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σαφέστατα και έχει βάλει φωτιά στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Παρότι η Δύση συνολικά ακόμα δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα που θα θέσουν το ρωσικό αργό εκτός των επιλογών της, η αγορά έχει διαταραχθεί. Η Δύση έχει αρχίσει να αποφεύγει το πετρέλαιο της Ρωσίας προσπαθώντας να απεξαρτηθεί ενεργειακά από το Κρεμλίνο, ψάχνοντας παράλληλα εναλλακτικούς προμηθευτές. Μέχρι στιγμής τα σχέδια δεν έχουν ευοδωθεί: Ο OPEC+ δεν δείχνει διατεθειμένος να προβεί σε αύξηση της παραγωγής, ενώ για την ώρα Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (που θεωρητικώς θα μπορούσαν να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο από τα κοιτάσματα τους) τηρούν σιγή ιχθύος στα σχετικά δυτικά αιτήματα. Όμως ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο πετρέλαιο, υπάρχει ένα άλλο ενεργειακό commodity που θα αρχίσει να σπανίζει, προσθέτοντας νέους «πονοκεφάλους». Είναι το ρωσικό ουράνιο...
Εμπάργκο από την άλλη πλευρά
Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που περιλάμβαναν και τον ενεργειακό τομέα, άφησε κάτι εκτός αυτών: Τις εισαγωγές ουρανίου, καθώς οι ΗΠΑ εξαρτώνται σε αρκετά μεγάλο βαθμό από το ρωσικό ουράνιο για να κινήσουν τα πυρηνικά τους εργοστάσια. Η Ρωσία είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή ουρανίου για τις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 16% των συνολικών εισαγωγών των ΗΠΑ.
Πολλά «καμπανάκια» χτύπησαν τις 9 Μαρτίου όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι στην λίστα με τα ρωσικά εξαγωγικά προϊόντα που θα απαγορεύεται να φύγουν από την χώρα, μπορεί να προστεθεί και το εμπλουτισμένο ουράνιο.
Η Ρωσία αυτή την στιγμή αντιπροσωπεύει το 40% με 45% της παγκόσμιας παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου. Η προοπτική να χαθεί από την αγορά το ρωσικό ουράνιο, απογείωσε τις τιμές των μετοχών των εταιρειών εμπλουτισμού του στη Δύση, όπως της γερμανο-βρετανικό-ολλανδικής Urenko ή της καναδέζικης Cameco Corp.
Σήμερα η Μόσχα επανέφερε το ζήτημα, καθώς το πρακτορείο TASS μετέφερε δηλώσεις του Ρώσου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με τις οποίες το Κρεμλίνο εξετάζει την απαγόρευση στις εξαγωγές ουρανίου.
Χρειάζεται εναλλακτική
Με τις παγκόσμιες προμήθειες εμπλουτισμένου ουρανίου να βρίσκονται υπό απειλή, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ψάχνουν λύσεις. Η Κάθριν Χαφ, σύμβουλος της Αμερικανίδας υπουργού Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ, μιλώντας στην Επιτροπή Ενέργειας της Γερουσίας ανέφερε: «Πρέπει να αναπτύξουμε ικανότητες για μια Δυτική εναλλακτική από τη ρωσική αγορά ουρανίου, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας εμπλουτισμού».
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Γερουσιαστής Τζο Μάντσιν, το πρόγραμμα πυρηνικής παραγωγής της χώρας εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε παρακμή. «Όμως δεν έχουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε την πυρηνική ενέργεια. Δεν μπορούμε να πετύχουμε τους ενεργειακούς και κλιματικού μας στόχους χωρίς αυτήν», τόνισε ο γερουσιαστής.
Ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν 93 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία, οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνω των 40 ετών. Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας χρηματοδοτεί 10 έργα για την κατασκευή προηγμένων αντιδραστήρων, συμπεριλαμβανομένων δύο project που θα είναι έτοιμα να αναπτυχθούν έως το 2028: Tο X-energy στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον και το TerraPower στο Ουαϊόμινγκ.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το πρόγραμμα είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2035. Έτσι (έστω και «σιωπηρά») το ουράνιο καθίσταται ως το βασικό εργαλείο στις οποιεσδήποτε μελλοντικές φιλοδοξίες για την επίτευξη των ESG στόχων.
Φωτογραφία Getty Images/ Ideal Images