Πτωτικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στην Ουκρανία - Αρνητικό πρόσημο και για το τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτωτικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στην Ουκρανία - Αρνητικό πρόσημο και για το τρίμηνο
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες το πρώτο τρίμηνο του έτους, για πρώτη φορά από το 2020.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Πέμπτης οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς η επενδυτική ψυχολογία παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της συνέχισης των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες το πρώτο τρίμηνο του έτους, για πρώτη φορά από το 2020.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,76% στις 456,69 μονάδες, ολοκληρώνοντας τον Μάρτιο με οριακά σωρευτικά κέρδη της τάξης του 0,8%, ενώ σε βάθος τριμήνου σημείωσε πτώση 6,3%, γεγονός που συνιστά την χειρότερη τριμηνιαία επίδοση του STOXX 600 από το α' τρίμηνο του 2020, όταν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού συντάρασσε τις διεθνείς αγορές.

Ο δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε 1,35% χαμηλότερα στις 3.905,72 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη διαμορφώθηκε στις 14.414 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,31%, ενώ στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,21% στις 6.659 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και για τον βρετανικό δείκτη FTSE 100, ο οποίος έκλεισε με πτώση 0,83% στις 7.515 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο διαμορφώθηκε στις 25.021 μονάδες, με απώλειες 1,1%. Τέλος, στην Ισπανία, ο IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,23% στις 8.445 μονάδες.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, ισχυρές απώλειες που ξεπέρασαν το 6% σημείωσε ο βρετανικός διαφημιστικός κολοσσός S4 Capital, ενώ με κέρδη της τάξης του 2,2% ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος της επενδυτικής Quilter.

Μάκρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, σε επίπεδο Ευρωζώνης, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,2% έναντι 6,3% για τον Ιανουάριο και έναντι 7,5% τον Φεβρουάριο του 2021. Σε επίπεδο ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 6,8% έναντι 6,9% τον Ιανουάριο και 8,2% τον Φεβρουάριο του 2021. Ανά χώρα, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας κατέγραψαν η Ισπανία (12,6%) και η Ελλάδα (11,95), ενώ τα χαμηλότερα η Τσεχία (2,4%) και η Γερμανία και Μάλτα (3,1%). Στην ανεργία των νέων, το ποσοστό των ανέργων έως 25 ετών στην Ευρωζώνη και την ΕΕ για τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 14% έναντι 14,3% τον Ιανουάριο.

Σημαντική αύξηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αναλυτικά, ο ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε στο 5,1% έναντι 4,2% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να φτάσει στο 4,8%.

Στην άλλη όχθη της Μάγχης, με ρυθμό 1,3% αναπτύχθηκε η οικονομία της Βρετανίας για το δ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS), με το ΑΕΠ να κυμαίνεται μόλις 0,1% κάτω από την ανάπτυξη στο δ' τρίμηνο του 2019, προ της πανδημίας του κορονοϊού.

Όσον αφορά στην πρώτη οικονομία της Ευρωζώνης, οριακή άνοδο κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία για τον Φεβρουάριο σε μηνιαίο επίπεδο, σε ένα ακόμα σημάδι των πιέσεων που ασκεί ο πληθωρισμός στους καταναλωτές. Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis), οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3% έναντι αύξησης 1,4% τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 0,5%. Σε ετήσιο επίπεδο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 7% έναντι αύξησης 10,4% τον Φεβρουάριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 6,3%.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός στην Ιταλία εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών, καθώς το κόστος της ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τιμές αυξήθηκαν 7% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η στατιστική υπηρεσία Istat. Αυτός είναι και ο ταχύτερος ρυθμός από το 1991.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιφυλακτικότητα και αρνητικά πρόσημα στην Wall Street - Με απώλειες κλείνει το τρίμηνο

Πετρέλαιο: ΟΠΕΚ+ και Μπάιντεν φέρνουν απώλειες 5% για το αργό

gazzetta
gazzetta reader insider insider