«Βηματισμό» προς τις 890 μονάδες αναζητά το Χρηματιστήριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Βηματισμό» προς τις 890 μονάδες αναζητά το Χρηματιστήριο
«Βηματισμό» προς τις 890 μονάδες αναζητά το Χρηματιστήριο. Τι δείχνει η τεχνική εικόνα.

Τελευταία ενημέρωση 12:15

Τάση επαναφοράς προς τις 900 μονάδες και μερικής αντιστροφής της πτωτικής τάσης από το απόγειο της γεωπολιτικής κρίσης και έντασης, όταν έφτασε μέχρι και στις 788 μονάδες, καταγράφει το Χρηματιστήριο.

Ωστόσο, παρά την όποια ανάκαμψη, τα μέτωπα για τις αγορές είναι αρκετά φέροντας έναν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και διατήρησης της μεταβλητότητας. Συγκεκριμένα, μια νέα κατάσταση διαμορφώνεται για τις οικονομίες της Ευρωζώνης εξαιτίας των επιπτώσεων που απορρέουν από τα ευρύτερα «κανάλια» διάχυσης της κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον πληθωρισμό να «εκτινάσσεται» στο 7,5% τον Μάρτιο.

Το ερώτημα φυσικά, είναι αν τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας κάτι που πλέον δείχνει εξαιρετικά αμφίβολο. Σύμφωνα με την ING, οι άμεσες εξελίξεις γύρω από την πορεία πληθωρισμού εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τροπή της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία. Η βασική εκτίμηση του οίκου, υποδηλώνει ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο, εξαιτίας των νέων δεδομένων που περνούν καθυστερημένα στις τιμές των καταναλωτικών τροφίμων και του φυσικού αερίου. Μάλιστα όπως υπογραμμίζει ο Bert Colijn, επικεφαλής οικονομολόγος της ING, ακόμη και ένα διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί σε αυτό το σημείο.

Ενδεικτικό, είναι πως ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε στο 7,6% τον Μάρτιο, από 5,5% τον Φεβρουάριο και υψηλότερα ακόμη από το 6,8% που ανέμενε το consensus. Αντίστοιχα, και στην Ισπανία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 9,8% (από 7,6% τον Φεβρουάριο), ενώ ευρύτερα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 7,5% έναντι 5,9% τον Φεβρουάριο (σε μηνιαία βάση στο 2,5% έναντι 0,9% τον Φεβρουάριο).

Επίσης και στην Ελλάδα η ακρίβεια να συνεχίζει να εντείνεται με ταχύτατους ρυθμούς, όπως αποδεικνύεται από τη νέα άνοδο, κατά 8% του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον Μάρτιο. Πρόκειται για την υψηλότερη άνοδο από το 1997 όταν ξεκίνησαν οι μετρήσεις της Eurostat για τα κράτη – μέλη. Με τη σειρά του αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των προσδοκιών γύρω από τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέτος, με συνολικά 54 μονάδες βάσης να τιμολογούνται από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, που αποτελεί εκ των υψηλότερων pricing μέχρι σήμερα.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες να κινηθούν «επιθετικότερα» γύρω από τις αυξήσεις των επιτοκίων, συνθέτοντας ένα αρκετά δύσκολο «παζλ» για τα χαρτοφυλάκια, που αρχίζουν να «βλέπουν» μέχρι και το πέρασμα σε μια υφεσιακή κατάσταση.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs τοποθετούν τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος στο 25% - 30% περίπου. Σε ένα σενάριο υφεσιακής «τροχιάς» λοιπόν, ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 3.600 μονάδες, ή 22% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. «Οι συνομιλίες με τους πελάτες αποκαλύπτουν μια αξιοσημείωτη έλλειψη αποφασιστικότητας ή ενθουσιασμού για τις αμερικανικές μετοχές στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης (P/E στο 21x για την εκτίμηση της Goldman για EPS στα 221 δολάρια φέτος) δεδομένης της επιβράδυνσης της οικονομίας και του περιβάλλοντος ανόδου των επιτοκίων. Θα βλέπαμε περισσότερους καθοδικούς κινδύνους σε πολλές ακόμη αγορές», υπογραμμίζει ο Oppenheimer της G.S.

Από την άλλη για το Χρηματιστήριο και σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης της Beta, «διαγραμματικά η ισορροπία που παρατηρείται στο Γενικό Δείκτη πέριξ των 880 μονάδων έχει να κάνει και με την κομβική σημασία των εν λόγω επιπέδων. Ο Γενικός Δείκτης κινείται παράλληλα με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών κερδίζοντας χρόνο έχοντας ήδη διασπάσει την εκθετική εκδοχή του τεχνικού δείκτη. Η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα ήταν έως και επιβεβλημένη για να έχει μέλλον η ανοδική τάση αφού εκτός από τους κερδισμένους των χαμηλών του Μαρτίου που κατοχύρωσαν κέρδη χωρίς να τραυματίσουν το διάγραμμα, υπήρξε μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε εταιρίες που είχαν υψηλό ειδικό βάρος (Coca Cola, Τράπεζες) δημιουργώντας νέους ανοδικούς «θύλακες». Οι αγοραστές έχουν τώρα τον πρώτο λόγο αφού η πίεση που δέχθηκε η αγορά είτε αντανακλαστικά από την τάση των ξένων αγορών είτε από την κατοχύρωση κερδών φαίνεται από ελεγχόμενη έως διαχειρίσιμη γεγονός που αντανακλάται στα καλά κλεισίματα τιμών των ανοδικών συνεδριάσεων.

Οι τζίροι έχουν υποχωρήσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες αισθητά χαμηλότερα από τα 100 εκατ. ευρώ, μάλλον αναμενόμενα αφού η αγορά έχει μικρότερο εύρος διακύμανσης ενώ και η άνοδος που έχει προηγηθεί βάζει κάποιους δισταγμούς σε τοποθετήσεις ευρείας κλίμακας. Συμπερασματικά θα αναμέναμε να επιχειρηθεί μια ακόμα προσπάθεια διάσπασης του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών. Από την ένταση της διάσπασης θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το ανοδικό δυνητικό περιθώριο που δημιουργεί αυτή η εξέλιξη».

Παράλληλα, για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας της εγχώριας αγοράς, οι long θα πρέπει να αναζητήσουν την έξοδο από την περιοχή των 885 - 908, με βασικό σημείο που θα προσφέρει ώθηση για την υπέρβαση της ανωτέρω περιοχής και κίνηση προς τις 940 μονάδες, τις 897 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200). Κίνηση χαμηλότερα από τις 877 - 873 και τις 855 μονάδες θα ενεργοποιήσει τους short να πιέσουν προς τις 814 και τις 811 - 788 μονάδες (ΚΜΟ 200 σε εβδομαδιαίο).

Για τον τραπεζικό δείκτη, κίνηση και έξοδος από την περιοχή των 628 - 649 μονάδων, όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 60 δίνει κίνηση πλέον προς τις 655 μονάδες περίπου και τις 721 μονάδες. Αντιθέτως, κίνηση χαμηλότερα από την περιοχή των 628 - 623 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 30) μπορεί να οδηγήσει προς τις 609 - 605 μονάδες και τη ζώνη στην περιοχή των 593 - 588 μονάδων όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200, διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει μέχρι τις 550 - 545 μονάδες (αν και απομακρύνεται αυτό το σενάριο).

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,16% στις 892,10 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται οριακά κατά 0,02% στις 2.156,23 μονάδες και ο τραπεζικός ενισχύεται κατά 0,56% στις 654,43 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 1,28% στα 3,484 ευρώ, η Eurobank κατά 0,61% στα 1,0695 ευρώ, η Alpha Bank σημειώνει άνοδο 0,75% στα 1,1475 ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς που σημειώνει άνοδο κατά 0,5% στα 1,42 ευρώ.

Μεταξύ των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερες πιέσεις περνάνε στην Coca Cola προς τα 19,055 ευρώ (-1,58%, ενδοσυνεδριακά πέρασε και κάτω από τα 19 ευρώ), στην Titan προς τα 13,16 ευρώ (-2,37%), και τη ΔΕΗ (-1,24%).

Από την άλλη, ήπιου βαθμού τοποθετήσεις καταγράφονται στον OTE (0,35%), τη Mytilineos (1,52%) και την Τέρνα Ενεργειακή (0,73%).

Ισχυρή άνοδο για την Quest κατά 3,73% στα 6,12 ευρώ, «βλέποντας» καλύτερα την περιοχή των 6,25 - 6,50 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Οι 6+1 λόγοι που αντέχουν ακόμη οι μετοχές - Πού θα φτάσει ο S&P 500 σε περίπτωση ύφεσης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider