Ήπια πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπια πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές
Οι χθεσινές δηλώσεις στελεχών της Fed επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα και ενίσχυσαν τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. 

Ήπια πτώση καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι χθεσινές δηλώσεις στελεχών της Fed επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα και ενίσχυσαν τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,3%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει πτώση 0,66%.

Στη Γερμανία ο DAX καταγράφει απώλειες 0,48%, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί 0,47%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει οριακές απώλειες 0,09%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 0,54%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,25%.

Η Λάελ Μπρέιναρντ της Fed είπε εχθές πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να συρρικνώσει τον ισολογισμό της «ταχέως» για να μειώσει τον πληθωρισμό. «Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και υπόκειται σε ανοδικούς κινδύνους», τόνισε, σημειώνοντας ότι η Fed χρειάζεται επίσης σταθερό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Λίγο αργότερα, η πρόεδρος της Fed του Κάνσας, Έσθερ Τζορτζ, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve θα εξετάσουν εάν θα κάνουν μια πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων -κατά μισή ποσοστιαία μονάδα- στην επόμενη συνεδρίαση στις αρχές Μαΐου. Επίσης, η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός που τρέχει σε υψηλό 40 ετών είναι «εξίσου επιβλαβής με το να μην έχεις δουλειά» και διαβεβαίωσε ότι η Fed είναι έτοιμη να δράσει.

Εξάλλου, η Deutsche Bank έγινε η πρώτη μεγάλη τράπεζα της Wall Street που προέβλεψε ότι έρχεται ύφεση στις ΗΠΑ. «Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να δεχθεί σημαντικό πλήγμα από την πρόσθετη σύσφιξη της Fed μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους και τις αρχές του 2024», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της τράπεζας σε επενδυτικό τους σημείωμα.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και G7. Στις κυρώσεις περιλαμβάνεται η απαγόρευση των επενδύσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία, αλλά και η απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα από την ΕΕ, πρόταση που παρουσιάστηκε εχθές από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο του πέμπτου πακέτου ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, πτώση, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, εμφάνισαν οι παραγγελίες μεταποίησης στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της πτώσης των παραγγελιών από το εξωτερικό. Οι παραγγελίες μειώθηκαν 2,2% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο σε προσαρμοσμένους όρους, μετά την αναθεωρημένη αύξηση 2,3% τον Ιανουάριο.

Ασία

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχωρεί σχεδόν 2%. Στην Κίνα, ο Shanghai Composite έκλεισε στο +0,02%, ενώ ο Shenzhen Component έχασε 0,45%.

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία σημείωσε πτώση 1,58%, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση 0,88% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο-0,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider