Κάτω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο με απώλειες 4%

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κάτω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο με απώλειες 4%
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 95,76 δολάρια και το Brent στα 100,22 δολάρια.

Τελευταία ενημέρωση 20.39

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν 4 δολάρια το βαρέλι την Δευτέρα καθώς διευρύνεται η ανησυχία για τη ζήτηση εξαιτίας των lockdown στην Κίνα και της πρόθεσης απελευθέρωσης μεγάλων όγκων αργού από τα στρατηγικά αποθέματα των παγκόσμιων καταναλωτών.

Αναλυτικότερα, το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 94,29 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 4,1% και το Brent στα 98,33 δολάρια καταγράφοντας πτώση 4,3%.

Η αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κίνα, το μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου, όπου οι αρχές έχουν επιβάλλει στη Σαγκάη αυστηρό lockdown για την ανάσχεση εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) θα απελευθερώσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια μέσα στους επόμενους έξι μήνες, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν δεσμευθεί ήδη από το Μάιο για την απελευθέρωση 180 εκατομμυρίων βαρελιών. Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στην αντιστάθμιση της έλλειψης ρωσικού αργού μετά την επίθεση στη Μόσχα με βαριές κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Το πετρέλαιο χάνει έδαφος λόγω των κοινών προσπαθειών για την απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου από τις ΗΠΑ και τις χώρες του ΔΟΕ, μαζί με την αποδυνάμωση της ζήτησης καθώς η Κίνα επεκτείνει τα lockdown και οι δύο κόμβοι παραγωγής, η Shenyang και η Shanghai, σταμάτησαν την ευρεία παραγωγή», αναφέρει μιλώντας στο CMC Markets, η αναλύτρια, Tina Teng.

Η άνευ προηγουμένου απελευθέρωση 240 εκατομμυρίων βαρελιών, που ισοδυναμεί με πολύ πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, βοήθησε στη μείωση των τιμών, ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτό θα αντισταθμίσει πλήρως το έλλειμμα ρωσικού πετρελαίου καθώς συνεχίστηκαν οι εξαγωγές, με την Ινδία να δελεάζεται από τις απότομες εκπτώσεις και να αυξάνει τις εισαγωγές.

Άλλο ένα ζήτημα που απασχολεί την αγορά είναι ότι η απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου θα μπορούσε να αποτρέψει τους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των παραγωγών σχιστόλιθου των ΗΠΑ, από το να επιταχύνουν τις αυξήσεις της παραγωγής ακόμη και με τιμές γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι, ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Research.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ενεργειακές εταιρείες την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσαν εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει περισσότερη παραγωγή για να βοηθήσει τους συμμάχους της να απογαλακτιστούν από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bruegel: Η ΕΕ θα μπορούσε να επιβιώσει βραχυπρόθεσμα χωρίς ρωσικό αέριο, αλλά με σημαντικό οικονομικό κόστος

Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο

Γαλλία: Πρέπει να μειώσουμε όλες τις εξαρτήσεις μας, ιδίως από το ρωσικό αέριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider