Τον χάρτη της πορείας για τα δικαιώματα των γυναικών και την έκθεση του 2025 για την ισότητα των φύλων παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Ο χάρτης πορείας προωθεί το θεματολόγιο για την ισότητα των φύλων και παρουσιάζει ένα μακρόπνοο πολιτικό όραμα για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται ορισμένες από τις κοινωνίες με τη μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων στον κόσμο, θέτοντας το παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Ο χάρτης πορείας βασίζεται στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ισότητα των φύλων 2020-2025. Την τελευταία πενταετία η ΕΕ έχει σημειώσει ιστορική πρόοδο όσον αφορά τους κανόνες για τη μισθολογική διαφάνεια, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για ίσες ευθύνες φροντίδας, την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Με τον χάρτη πορείας, η Επιτροπή επαναλαμβάνει και ενισχύει τη δέσμευσή της για τη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών και την πλήρη υλοποίηση μιας κοινωνίας με ισότητα των φύλων σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Ο χάρτης πορείας παρέχει καθοδήγηση για τα μελλοντικά μέτρα της επόμενης στρατηγικής για την ισότητα των φύλων.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμείβεται μια γυναίκα λιγότερο από έναν άνδρα. Ή γιατί θα πρέπει να έχει χαμηλότερα πρότυπα υγείας ή να αντιμετωπίζει βία, λόγω του φύλου της. Γνωρίζουμε ότι οι κοινωνίες στις οποίες οι γυναίκες και οι άνδρες τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης είναι καλύτερες, δικαιότερες και πιο επιτυχημένες. Ας αντλήσουμε λοιπόν από το τεράστιο απόθεμα ταλέντων και δεξιοτήτων όλων, ανδρών και γυναικών. Ο σημερινός χάρτης πορείας δείχνει την ισχυρή μας δέσμευση να συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ισότητας των φύλων και δικαιωμάτων των γυναικών.»
Πυξίδα καθοδήγησης για τα δικαιώματα των γυναικών
Ενώ η ΕΕ έχει εγκρίνει ορισμένες αποφασιστικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ισότητα των φύλων 2020-2025, η πρόοδος προς την ισότητα των φύλων παραμένει αργή και άνιση μεταξύ των τομέων και των κρατών μελών, όπως επισημαίνεται στην έκθεση του 2025 για την ισότητα των φύλων. Μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία. Οι διαφορές στην απασχόληση και τις αμοιβές στην ΕΕ μειώνονται μεν, αλλά με αργούς ρυθμούς, ενώ η βία κατά των γυναικών, τα πρότυπα και τα στερεότυπα που εισάγουν διακρίσεις εξακολουθούν να υφίστανται. Οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και υποεκπροσωπούνται σε θέσεις λήψης αποφάσεων.
Ο χάρτης πορείας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών κανόνων που εισάγουν διακρίσεις στις κοινωνίες μας, με στόχο να επιτύχει:
- Απαλλαγή από την έμφυλη βία, μεταξύ άλλων μέσω της πρόληψης και της καταπολέμησης όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, όπως η εξ οικείων βία, η έμφυλη βία που διευκολύνεται από την τεχνολογία, και η σεξουαλική βία λόγω έλλειψης συναίνεσης, καθώς και διασφάλιση της στήριξης και της προστασίας των θυμάτων βίας.
- Τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα υγείας, μέσω της στήριξης και της ενίσχυσης δράσεων υγείας από τα κράτη μέλη για την πρόσβαση των γυναικών στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα, με πλήρη σεβασμό των Συνθηκών, και της προώθησης της ιατρικής έρευνας, των κλινικών δοκιμών, των διαγνωστικών μέσων και των θεραπειών που λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση του φύλου.
- Ισότητα αμοιβών και οικονομική χειραφέτηση, όπως με τη γεφύρωση του μισθολογικού και συνταξιοδοτικού χάσματος μεταξύ των φύλων, την προώθηση των χρηματοοικονομικών γνώσεων μεταξύ των γυναικών και των κοριτσιών και την αντιμετώπιση της υποτίμησης των θέσεων εργασίας που εκτελούν οι γυναίκες.
- Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και φροντίδα, ιδίως με την προώθηση της ίσης κατανομής των ευθυνών φροντίδας μεταξύ γυναικών και ανδρών, και την προώθηση επενδύσεων στον τομέα της μακροπρόθεσμης φροντίδας για τη διασφάλιση ποιοτικών θέσεων εργασίας στον τομέα της φροντίδας.
- Ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και κατάλληλες συνθήκες εργασίας, όπως με την εξάλειψη του χάσματος μεταξύ των φύλων στην απασχόληση, την εξάλειψη της σεξουαλικής παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας και τη διασφάλιση ποιοτικών θέσεων εργασίας και ίσων προοπτικών σταδιοδρομίας.
- Ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση, για παράδειγμα μέσω της προώθησης μιας ισορροπημένης ως προς το φύλο προοπτικής σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, της ενθάρρυνσης των κοριτσιών και των γυναικών να συμμετέχουν στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM), και της ενθάρρυνσης αγοριών και ανδρών να συμμετέχουν στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της πρόνοιας.
- Πολιτική συμμετοχή και ίση εκπροσώπηση, μεταξύ άλλων με την προώθηση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας και πολιτικής ζωής, τη διασφάλιση της ασφάλειας των γυναικών στη δημόσια ζωή και την καταπολέμηση του σεξισμού.
- Θεσμικούς μηχανισμούς που υλοποιούν τα δικαιώματα των γυναικών, ιδίως με τη διασφάλιση εξειδικευμένων θεσμικών υποδομών για την ισότητα των φύλων και την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου, και βιώσιμη χρηματοδότηση για πολιτικές ισότητας των φύλων και οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών.