Άνοδο άνω του 5% καταγράφουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού, έπειτα από την ανακοίνωση της Ινδίας ότι θα περιορίσει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών του εμπορεύματος, καθώς οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία συνεχίζουν να επιδρούν. Η απόφαση έρχεται επίσης έπειτα από ένα κύμα καύσωνα που έσπασε ρεκόρ και έπληξε τις σοδειές κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου.
Σύμφωνα με το MarketWatch, το σιτάρι, παραδόσεως Ιουλίου ενισχύθηκε 62 σεντς, στα 12,39 δολάρια το μπουσέλ, με άνοδο 5,27%, ενώ το συμβόλαιο άγγιξε και τα 12,47 δολάρια το μπουσέλ, το υψηλότερο επίπεδό του από τα μέσα Μαρτίου. Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο έχει αυξηθεί κατά 60% έως τώρα φέτος, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Επίσης, οι τιμές άλλων εμπορευμάτων, όπως το καλαμπόκι, έχουν αυξηθεί 34% φέτος.
Η Ινδία ανακοίνωσε την άμεση απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού, αποδίδοντας την απόφασή της στην άνοδο των παγκόσμιων τιμών, καθώς -όπως είπε- απειλεί την ασφάλεια του εμπορεύματος για την ίδια και άλλες γειτονικές και ευάλωτες χώρες.
Εχθές Κυριακή, ο υπουργός Εμπορίου της Ινδίας ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι η παραγωγή σιταριού της χώρας έχει μειωθεί κατά τρία εκατομμύρια τόνους από 106 εκατ. τόνους πέρυσι. Οι τιμές έχουν ενισχυθεί κατά 20-40% στην Ινδία.
Ωστόσο, η χώρα ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να εξάγει σε άπορα έθνη - η χώρα παρέχει κυρίως σιτάρι στο Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα. Η Ινδία καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος από ό,τι παράγει, εξάγοντας 7 εκατ. τόνους σίτου πέρυσι από 109 εκατ. τόνους που παράγονται.
Σημειώνεται πως η κίνηση της Ινδίας έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο κύμα προστατευτισμού τροφίμων από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τις προμήθειες τροφίμων σε τοπικό επίπεδο με τις τιμές να αυξάνονται. Η Ινδονησία έχει σταματήσει τις εξαγωγές φοινικέλαιου, ενώ η Σερβία και το Καζακστάν επέβαλαν ποσοστώσεις στις αποστολές σιτηρών.
«Η Ινδία δεν είναι μεγάλος εξαγωγέας σιταριού, αλλά το γεγονός ότι μια μεγάλη χώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό σε τρόφιμα άφησε την αγορά ανήσυχη με τις τιμές του σιταριού να ενισχύονται 5% σήμερα», ανέφεραν αναλυτές της Danske Bank σε σημείωμα προς τους πελάτες τη Δευτέρα.
Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, με το 13% των εξαγωγών καλαμποκιού να προέρχεται μόνο από την Ουκρανία, σύμφωνα με αναλυτές της RBC Capital Markets.