Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, παρά την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, παρά την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα
Ανοδικά το σύνολο των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών, με τα μεγαλύτερα κέρδη στη Μαδρίτη. Ήπιες κινήσεις στο Παρίσι, μετά από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Τελευταία ενημέρωση: 12:45

Ανοδικά κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να φαίνεται πως ξεπερνούν -τουλάχιστον για την ώρα- τις ανησυχίες για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες και τους φόβους για ενδεχόμενο ύφεσης που αυτές «φέρνουν» μαζί τους.

Οι αγορές συνεχίζουν να προβληματίζονται από ενδεχόμενη ύφεσης στην οικονομία λόγω των τελευταίων αυξήσεων των βασικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ (Fed) και της Βρετανίας (BoE). Κύρια πηγή ανησυχίας είναι το εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων θα επιταχυνθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, με στόχο την καταπολέμηση των υψηλών τιμών και του πληθωρισμού που καταγράφεται τόσο στην αμερικανική όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάρτιν Καζάκς, δήλωσε πως «είναι φυσικό να βλέπουμε αβεβαιότητα και μεταβλητότητα στις αγορές. Πρέπει να περάσουμε αυτή την διαδικασία με ψυχραιμία και σταθερό χέρι και αυτό πρέπει να το δείξουμε στις αγορές».

Ο Λετονός αξιωματούχος πρόσθεσε πως «είναι φυσικό να βλέπουμε μεταβλητότητα χρόνια αφότου δεν υπήρχε αύξηση των επιτοκίων σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές δεν θα πρέπει να παρασύρονται από την ταχύτητα των ανατιμολογήσεων και να προεξοφλούν πολύ μεγαλύτερα επίπε επιτοκίων» συμπλήρωσε ο Καζάκς.

Εξάλλου, με ενδιαφέρον γίνεται το «ταμείο» για τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, με τον Ζαν-Λυκ Μελασνόν να ετοιμάζει πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, Έλιζαμπετ Μπορν, στον απόηχο της αποδυνάμωσης του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,54% στις 405,44 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ανεβαίνει 0,41% στις 3.452 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιείται 1,02% στις 7.088 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX γράφει άνοδο 0,41% στις 13.179 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,20% στις 5.894 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 0,73% στις 21.948 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανεβαίνει 1,21% στις 8.243 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες καταγράφει η μετοχή της EasyJet στο βρετανικό χρηματιστήριο μετά από την καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την πληρότητα των πτήσεων της εντός του 2022 με την αεροπορική εταιρεία να επικαλείται «λειτουργικές προκλήσεις» από μια σειρά λόγων, όπως η αύξηση του κόστους.

Σε σχετική ανακοίνωση, η EasyJet εκτιμά πως η πληρότητα των πτήσεων της θα ανέλθει στο 87% των επιπέδων του 2019 (προ της πανδημίας) για το γ' τρίμηνο του οικονομικού έτους (λήγει στις 30 Ιουνίου), έναντι 90% στην προηγούμενη εκτίμηση της.

Κέρδη στο 15% παρουσιάζει η μετοχή της γαλλικής φαρμακευτικής Valneva στην αγορά του Παρισιού, μετά από τη συμφωνία για επένδυση 90 εκατ. ευρώ στην εταιρεία από την Pfizer, με την απόκτηση του 8,1% του μετοχικού κεφαλαίου της πρώτης.

Μάκρο

Σημαντική μείωση κατέγραψε σε μηνιαίο βαθμό για τον Απρίλιο το αποτέλεσμα στον κλάδο των κατασκευών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Euroastat.

Ειδικότερα, το εποχικά προσαρμοσμένο αποτέλεσμα για τον κλάδο των κατασκευών συρρικνώθηκε 1,1% έναντι αύξησης 0,1% που είχε καταγράψει τον Μάρτιο.

Ιστορικό υψηλό κατέγραψαν για τον Μάιο οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία, ξεπερνώντας οριακά τις εκτιμήσεις των αναλυτών και επιβεβαιώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Destatis, σε ετήσιο επίπεδο ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) αυξήθηκε 33,6% έναντι αύξησης 33,5% τον Μάιο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο 33,5%

Μεικτά πρόσημα στην Ασία λόγω των επιτοκίων της Κίνας

Νευρικότητα σημειώθηκα στις ασιατικές αγορές για την αρχή της εβδομάδας, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώθηκε στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, που διατήρησε αμετάβλητα τα ετήσια και πενταετή επιτόκια δανεισμού της.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei έχασε 0,745 στις 25.771 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 υποχώρησε 0,64% στις 6.433 μονάδες, στην Νότια Κορέα ο Kospi διολίσθησε 2,04% στις 2.391 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite έχασε 0,045 στις 3.315 μονάδες και ο Shenzhen Component ενισχύθηκε 1,26% στις 12.485 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 0,30% στις 21.138 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Qantas Airways και Virgin Australia «βλέπουν» αύξηση των τιμών παρά τα υψηλά επίπεδα ζήτησης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider