Τελευταία Ενημέρωση 14.37
Ήπιες απώλειες καταγράφουν πλέον τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν το ήδη αρνητικό επενδυτικό κλίμα, μετά το χειρότερο τρίμηνο από την έναρξη της πανδημίας Covid-19
Στον απόηχο της νέας συρρίκνωσης του μεταποιητικού PMI και την εκτόξευση του πληθωρισμού σε επίπεδο ρεκόρ στο 8,6%, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,42%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει πτώση 0,29%.
Στη Γερμανία ο DAX καταγράφει οριακές απώλειες 0,04%, στη Γαλλία ο CAC 40 κερδίζει 0,03%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,27%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει μικρές απώλειες 0,12%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει κέρδη 0,44%.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ 8,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με μια πρώτη επίσημη εκτίμηση της Eurostat, ενώ η μεταποιητική παραγωγή της ευρωζώνης μειώθηκε τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας πριν από δύο χρόνια. Ο δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε στις 52,1 μονάδες τον Ιούνιο από 54,6 τον Μάιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020.
Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο του έτους με πτώση 9% -τη χειρότερη τρίμηνη απόδοση από τα πρώτα στάδια της πανδημίας το 2020- ενώ καταγράφει πτώση 16,6% έως σήμερα φέτος.
Το κλίμα της παγκόσμιας αγοράς παραμένει ζοφερό, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης και οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να ξεκινήσουν επιθετική νομισματική πολιτική και να επιδεινώσουν τους φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.
Το Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει σήμερα, Παρασκευή την αγορά ομολόγων από χώρες της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τη λήξη του γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού.
Ασία
Οι δείκτες στην Ασία κινήθηκαν με αρνητικά πρόσημα, με τον Nikkei 225 της Ιαπωνίας να ηγείται των απωλειών, αφού τα τριμηνιαία στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα από την Τράπεζα της Ιαπωνίας έδειξαν απότομη πτώση την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Ωστόσο, η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας διευρύνθηκε με τον πιο απότομο ρυθμό εδώ και 13 μήνες τον Ιούνιο, ενισχυμένη από την αναζωπύρωση της παραγωγής μετά τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού του Covid-19.
Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 υποχώρησε 1,73%, ενώ οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ ήταν κλειστές λόγω αργίας, καθώς η πόλη τιμά την 25η επέτειο από την παράδοση από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κίνα.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite έκλεισε στο -0,32%, ενώ ο Shenzhen Component έχασε 0,28%. Ο Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση 1,17% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε 0,43%.
Στις ΗΠΑ, τα futures υποχωρούν, καθώς ο S&P 500 κατέγραψε εχθές τη χειρότερη επίδοσή του από το πρώτο εξάμηνο του 1970, καταγράφοντας πτώση 20,6% έως τώρα φέτος.