«Βουτιά» σημειώνει την Παρασκευή ο χαλκός κάτω από τα 8.000 δολάρια ανά τόνο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021, καθώς οι εντεινόμενοι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας οδηγούν σε «τριγμούς» την αγορά των μεταλλευμάτων.
Ο χαλκός θεωρείται ευρέως «ανεμοδείκτης» της παγκόσμιας οικονομίας, και η υποχώρηση του έως και 3,5% στα 7.970,50 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, επεκτείνοντας τις απώλειες μετά το χειρότερο τρίμηνό του στην έναρξη της πανδημίας, δεν μπορεί παρά να γίνει αντιληπτή ως ένα δυσοίωνο προμήνυμα για το τι μέλλει γενέσθαι.
Οι επενδυτές εμφανίζονται ολοένα πιο πεπεισμένοι ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται εν μέσω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και λόγω της ενεργειακής κρίσης που έχει ως επίκεντρο της την Ευρώπη.
«Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση», δήλωσε στο Βloomberg από τη Σαγκάη ο Wei Lai, αναλυτής της TF Futures Co. Η αγορά χαλκού θα αντιμετωπίσει πλεόνασμα περίπου 10% της συνολικής προσφοράς τα επόμενα δύο χρόνια σύμφωνα με το «κακό» σενάριο για τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με την ασθενή ανάκαμψη στην Κίνα να μην μπορεί να αντισταθμίσει την παγκόσμια μείωση της ζήτησης, πρόσθεσε.
Το αλουμίνιο και ο ψευδάργυρος επέκτειναν επίσης τις απώλειες τους, ανοίγοντας το β’ εξάμηνο με ισχνές επιδόσεις, με τον δείκτη έξι βασικών μετάλλων του LME να καταγράφει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του από την οικονομική κρίση του 2008.
Η «κατρακύλα» στις τιμές του χαλκού αποτελεί μια ραγδαία ανατροπή σε σχέση με το τι επικρατούσε στις αρχές του έτους, όταν συνδυασμός αυξανόμενης ζήτησης, διαταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και διακοπές στην παραγωγή «εκτόξευσαν» τις τιμές στα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του νικελίου.
Εκτός από τον χαλκό, το αλουμίνιο υποχωρεί 2,4%, ενώ το νικέλιο 5,4%.