Θετική στην προοπτική των ελληνικών μετοχών παραμένει η HSBC, διατηρώντας την «overweight» θέση της, καθώς όπως επισημαίνει η διεύρυνση των spreads στην Ευρωζώνη, όπως πάντα, ήταν δύσκολο να «αφομοιωθεί» από τις μετοχές, αλλά αναμένει ότι αυτό θα αποδειχθεί προσωρινό με μερική συμπίεση των spreads προς το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον John Lomax, επικεφαλής στρατηγικής στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές για την HSBC, η ανάπτυξη παραμένει «ζωντανή» και οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές.
Ο ίδιο στην ανάλυσή του, αναφέρει πως οι ελληνικές μετοχές υπήρξαν ένα ακόμη, τουλάχιστον, μερικό «θύμα» του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και του υψηλότερου πληθωρισμού παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, η πιο επιθετική στρατηγική της ΕΚΤ έχει οδηγήσει σε μια εκ νέου ανησυχία γύρω από τα αυξημένα επίπεδα χρέους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό έχει διευρύνει σημαντικά τα spread, ιδιαίτερα στην Ιταλία αλλά και αλλού, κυρίως στην Ελλάδα. Η διεύρυνση αυτή επηρέασε τη συμπεριφορά των ελληνικών μετοχών, κυρίως επειδή έχει ωθήσει προς τα πάνω το κόστος ιδίων κεφαλαίων στην αγορά. Αυτό μπορεί να θυμίσει σε μερικούς αναγνώστες το Groundhog Day (Η Μέρα της Μαρμότας). Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια για μια μερική αντιστροφή. Η HSBC προβλέπει μια λιγότερη αυστηροποίηση της ΕΚΤ από αυτή που τιμολογείται επί του παρόντος από την αγορά και αναμένει επίσης ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ για την αποφυγή του κατακερματισμού θα είναι αποτελεσματική στον περιορισμό της διεύρυνσης των spreads.
Επιπλέον, το ελληνικό ΑΕΠ επιστρέφει δυναμικά. Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων πιθανότατα δεν θα μεταβάλουν αυτό το «story». Οι τράπεζες είναι προστατευμένες από τη φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ και η κυβέρνηση διαθέτει μια πολύ υγιή καθαρή ταμειακή θέση (capital buffer). Επιπλέον, θετικά εξελίσσεται και η πορεία του τουριστικού κλάδου, με τη χώρα να έχει χαλάρωσε όλους τους ταξιδιωτικούς της περιορισμού που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού.
Το consensus για τα κέρδη ειδικά για το 2023 είναι πολύ θετικό (αναμένεται αύξηση κατά 19% στα EPS, πολύ πάνω από αυτό των EM - Αναδυόμενες Αγορές). Ταυτόχρονα, από την πλευρά των αποτιμήσεων, η Ελλάδα εξακολουθεί να διαθέτει μια σχετικά χαμηλή βαθμολογία στη βάση του δείκτη P/E σε σύγκριση με τα ιστορικά δεδομένα, αν και περίπου ευθυγραμμίζεται με βάση το δείκτη εσωτερικής αξίας.
Ομοίως, από κάτω προς τα πάνω, η HSBC έχει θέσει σύσταση «buy» για όλες τις υπό κάλυψη μετοχές εντός Ελλάδας (συστημικές τράπεζες, Jumbo, ΟΠΑΠ, Aegean), με τις τράπεζες να αντιπροσωπεύουν το 31% του συνολικού δείκτη. Ο αναλυτής του βρετανικού οίκου που καλύπτει τις ελληνικές τράπεζες (Cihan Saraoğlu) αναμένει βελτίωση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και στη διαδικασία απομείωσης του κινδύνου, για την επιστροφή προς τα υγιή μερίσματα παρά τη συγκράτηση της αύξησης των δανείων. Συνολικά, κατά την HSBC, η πρόσφατη αδυναμία των ελληνικών μετοχών είναι πιθανό να αποδειχθεί προσωρινή και σε αυτή τη βάση διατηρεί την «overweight» σύστασή της.