Κυριάρχησαν τα αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά ταμπλό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυριάρχησαν τα αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά ταμπλό
Αρνητικά πρόσημα κυριάρχησαν στα ευρωπαϊκά ταμπλό την Τρίτη, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν την άνοδο των τιμών πετρελαίου αλλά και τα νέα οικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη.

Αρνητικά πρόσημα κυριάρχησαν στα ευρωπαϊκά ταμπλό την Τρίτη, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν την άνοδο των τιμών πετρελαίου αλλά και τα νέα οικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,5% κόντρα στην ανοδική τάση των μετοχών του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αρνητικός πρωταγωνιστής της ημέρας, οι μετοχές υγείας και μίντια. Η ευρωπαϊκή τιμή φυσικού αερίου εκτοξεύτηκε 13%, καθώς η βλάβη σε σύστημα αγωγού που μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζακστάν στην Ευρώπη μέσω Ρωσίας προκάλεσε διαταραχές στην προσφορά. Η βλάβη ήρθε μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα σταματήσει την παροχή αερίου στην Ευρώπη για τρεις μέρες στα τέλη του μήνα λόγω έκτακτης συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,61% στις 7.488 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,27% στις 13.194 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 6.362 μονάδες, με πτώση 0,26%.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,97% στις 22.380 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,71% στις 8.226 μονάδες.

Η προσοχή των επενδυτών αυτή την εβδομάδα θα στραφεί στο οικονομικό συμπόσιο της Fed στο Τζάκσον Χολ, όπου ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να μιλήσει την Παρασκευή για τον τρόπο με τον οποίο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα επιχειρήσει να δαμάσει τον πληθωρισμό.

Μάκρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 1,5 έτους βρέθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία των δεικτών PMI της S&P Global.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη υποχώρησε στις 49,2 μονάδες έναντι των 49,9 μονάδων τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 49,89 μονάδες.

Σε περιβάλλον συρρίκνωσης βρέθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η S&P Global για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο σύνθετος PMI για τη γερμανική οικονομία έπεσε στις 47,6 μονάδες έναντι 48,1 μονάδων τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 47,3 μονάδες.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη εδώ και 2 χρόνια.

Επιδείνωση κατέγραψε η οικονομία της Γαλλίας για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τους δείκτες PMI της S&P Global.

Ο PMI μεταποίησης έπεσε στις 49 μονάδες από 49,5 μονάδες.

Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 51 μονάδες από τις 53,2 μονάδες και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 53 μονάδες.

Ο σύνθετος PMI για τη γαλλική οικονομία ανήλθε στις 49,8 μονάδες έναντι 51,7 μονάδων τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 51 μονάδες.

Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση υπό των 50 μονάδων φανερώνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του κλάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider