Η κυβέρνηση της Ρωσίας εξετάζει να προχωρήσει σε αγορές γουάν και άλλων νομισμάτων «φιλικών» χωρών, αξίας έως και 70 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την άνοδο του ρουβλιού, εν μέσω των κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης προς τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως μετέδωσε το Bloomberg, το εν λόγω σχέδιο συζητήθηκε σε συνάντηση κρατικών αξιωματούχων και στελεχών της κεντρικής τράπεζα της Ρωσίας, υπό την διοικήτρια της Ελβίρα Ναμπιούλινα, στις 30 Αυγούστου.
«Στη νέα κατάσταση, η συσσώρευση ρευστότητας σε ξένα συναλλάγματα για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων είναι πολύ δύσκολη και μη πρακτική» σημειώνεται σε σχετικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.
Μετά από το δημοσίευμα, οι τιμές του γουάν, της τουρκικής λίρας και της ινδικής ρουπίας κινήθηκαν ανοδικά έναντι του αμερικανικού δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος.
Σε περίπτωση υλοποίησης του, το σχέδιο θα σημάνει την αποστροφή στις πρακτικές της Μόσχας που για χρόνια συγκέντρωνε αποθεματικά σε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα χωρών της Δύσης ώστε να προστατεύει τη ρωσική οικονομία από τις μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου. Υπολογίζεται πως η αξία αυτών των αποθεματικών ανέρχεται σε 300 δισ. δολάρια
Ωστόσο, καθώς η πρόσβαση της Ρωσίας στα παραπάνω νομίσματα έχει «παγώσει» λόγω των κυρώσεων για τον πόλεμο, η αξιοποίηση των 300 δισ. δολαρίων «δεν βοηθά τη Ρωσία. Αντίθετα, την καθιστά πιο ευάλωτη και είναι ένα σύμβολο χαμένων ευκαίρων» αναφέρεται στο έγγραφο που επικαλείτα το Bloomberg.
«Φιλικό» συνάλλαγμα
Στην ίδια πηγή αναφέρεται πως η αγορά συναλλάγματος «φιλικών» χωρών, είναι προβληματική. Η πώληση των ποσοτήτων γουάν που κατέχει η Ρωσία χρειάζεται «ξεχωριστές συμφωνίας με την Κίνα, που είναι πολύ δύσκολο να συμβούν εν μέσω κρίσης».
Άλλα συναλλάγματα, όπως το δηνάριο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι ανοιχτά σε «υψηλά πολιτικά ρίσκα» δεδομένου πως η πολιτική των ΗΑΕ μπορεί να μεταβληθεί.
Για την τουρκική λίρα, σημειώνεται πως αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους υποτίμησης.
Ωστόσο, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, με τα κέρδη από τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου να ρέουν και να οδηγούν το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας σε ιστορικό υψηλό, ανεβάζοντας την τιμή του ρουβλιού, το κείμενο καλεί στη δαπάνη 4,4 τρισ. ρουβλιών (70 δισ. δολάρια) για την αγορά συναλλάγματος από «φιλικές» χώρες, κυρίως του κινεζικού γουάν.