Πετρέλαιο: Πέφτουν οι τιμές αλλά οι αναλυτές βλέπουν να «κάθεται» στα 101 δολάρια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Πέφτουν οι τιμές αλλά οι αναλυτές βλέπουν να «κάθεται» στα 101 δολάρια
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 87,64 δολάρια και το Brent στα 93,48 δολάρια.

Περαιτέρω πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί περαιτέρω λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Στην Κίνα, τα νέα lockdown στις κινεζικές πόλεις Shenzhen, Guangzhou και Dalian λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων Covid-19 απειλούν να υπονομεύσουν τη ζήτηση για αργό και άλλα εμπορεύματα. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τη δραστηριότητα των κινεζικών εργοστασίων ενισχύουν τις ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Την Πέμπτη το μεσημέρι (13:39 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 87,64 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 2,13% και το Brent στα 93,48 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 2,26%.

Πρόκειται για ένα ξεπούλημα στη χρηματοπιστωτική αγορά λόγω των φόβων για ύφεση, είναι η συνέπεια του φθίνοντος μακροοικονομικού σκηνικού», δήλωσε μιλώντας στη WSJ ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη SEB.

Αλλάζουν αφήγημα οι διεθνείς αναλυτές

Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι πολλοί διεθνείς αναλυτές προέβλεπαν ότι η τιμή του πετρελαίου θα καταγράψει νέα άνοδο στις αρχές του 2023 λόγω της σφιχτής αγοράς και της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας, τώρα πλέον, βλέπουν μικρή πτώση στις αρχές του νέου έτους αλλά εξακολουθούν να τοποθετούν την τιμή πάνω από τα 100 δολάρια μέχρι το τέλος του 2022.

Συγκεκριμένα, ομάδα αναλυτών που μίλησε στο CNBC εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σταθερές για το υπόλοιπο του έτους, αλλά θα υποχωρήσουν οριακά το 2023.

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν πάνω από 120 δολάρια το βαρέλι μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά έχουν μειωθεί κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σταθερές μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αν και είπαν ότι ο πιθανός αντίκτυπος μιας οικονομικής ύφεσης δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί. .

Η JPMorgan διατηρεί μια μέτρια εκτίμηση στα 101 δολάρια το βαρέλι για το υπόλοιπο του έτους. Το αργό θα μειωθεί κατά μέσο όρο στα 101 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του 2022, δήλωσε η Νατάσα Κανέβα, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων της JPMorgan ενώ προέβλεψε ότι η τιμή θα μπορούσε να πέσει στα 98 δολάρια το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 26 μηνών ο κλάδος της μεταποίησης - Αυξάνονται οι κίνδυνοι ύφεσης

Πηγές αγοράς: Ψευδαίσθηση η επάρκεια πετρελαίου – Άνοδος στις τιμές μέχρι τις αρχές του 2023

ΟΠΕΚ: Κατηγορήστε τις κυβερνήσεις για την αύξηση των ενεργειακών τιμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider