Ούτε η πορεία του ΑΕΠ μπορεί να ανεβάσει το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ούτε η πορεία του ΑΕΠ μπορεί να ανεβάσει το Χρηματιστήριο
Πολλά τα μέτωπα και νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο.

Τελευταία ενημέρωση 12:55

Αυξάνονται και πληθύνονται τα μέτωπα για τις αγορές και το Χρηματιστήριο και οι επενδυτές καλούνται να ζυγίσουν καλά όλα αυτά προτού προβούν σε κάποια κίνηση.

Στο επίκεντρο παραμένει ο «πόλεμος» που διεξάγεται στην ενέργεια και που καθοδηγεί πληθωρισμό, κεντρικές τράπεζες, ανάπτυξη και αναδιαμορφώνει γεωπολιτικούς συσχετισμούς.

Παράλληλα, την εντυπωσιακή άνοδο του ΑΕΠ κατά 7,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, με στήριξη κυρίως από τον τουρισμό και από την κατανάλωση. Η ανακοίνωση περιλαμβάνει μάλιστα και αναθεώρηση προς τα «πάνω» στα στοιχεία του 1ου τριμήνου. Πλέον καταγράφεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 8%, ενώ αρχικά η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο πως το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 7%. Ωστόσο ούτε αυτή η εξέλιξη είναι δυνατή για να αναχαιτίσει τις επιθέσεις των πωλητών.

Επιπλέον, σήμερα διεξάγεται το Road Show της Goldman Sachs, στο Λονδίνο που θα παραστούν και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν και τα αποτελέσματα της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, θετικές χαρακτήρισε τις επιδόσεις της ΔΕΗ στο 2ο τρίμηνο η διοίκηση της εταιρείας, κατά το χθεσινό conference call με αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, παρά το εξαιρετικά αντίξοο περιβάλλον που διαμορφώνει η ενεργειακή κρίση, η επιχείρηση κατάφερε να διατηρήσει τη λειτουργική της κερδοφορία εντός των προβλεπόμενων επιπέδων. Όσον αφορά τα στοιχεία τα οποία προσδίδουν ανθεκτικότητα στην κρίση, σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΔΕΗ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υψηλή ρευστότητα της επιχείρησης, η οποία της επιτρέπει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που θέτει η εκρηκτική άνοδος των ενεργειακών τιμών. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε στους αναλυτές, τα κεφάλαια κίνησης ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,4 δισ. αφορούν ίδια ρευστότητα, ενώ τα 2,2 δισ. διασφαλισμένες πιστωτικές γραμμές.

Από την άλλη, οι πωλήσεις του ομίλου Jumbo παρουσίασαν αύξηση +13% περίπου τον μήνα Αύγουστο. Συνολικά, οι πωλήσεις για τον όμιλο κατά τους 8 πρώτους μήνες του έτους (Ιανουάριος- Αύγουστος 2022), αυξήθηκαν κατά +11% περίπου. Ο Όμιλος θα ανακοινώσει αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα του α' εξαμήνου 2022, την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κατά τη χθεσινή μισή συνεδρίαση (λόγω τεχνικών προβλημάτων του ΧΑ) με άνοδο 0,78% στις 835,83 μονάδες. Πλέον, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 881 μονάδες, ενώ σημεία στήριξης είναι οι 828 και 806 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 849 και 870 μονάδες.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,08% στις 825,91 μονάδες, με τον FTSE 25 στο -0,87% και στις 1.985,80 μονάδες και τον τραπεζικός στο -1,13% και στις 521,91 μονάδες.

Οι τράπεζες συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, με τη Eurobank να καταγράφει απώλειες 1,23% στα 0,8678 ευρώ, την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 2,47% στα 0,8612 ευρώ, την ΕΤΕ κατά -0,66% στα 3,02 ευρώ και την Πειραιώς να γυρνάει εκ νέου αρνητικά στο -1,08% και στα 0,9996 ευρώ.

Από την άλλη, ισχυρές πιέσεις καταγράφονται και στα blue chips.

Σε βαθύ κόκκινο βρίσκεται η ΔΕΗ και πιο συγκεκριμένα στο -4,29% και στα 5,245 ευρώ, με την ΕΕΕ να ακολουθεί στο -2,07% και τα 22,21 ευρώ.

Πωλήσεις καταγράφονται επίσης στον ΟΠΑΠ (-0,53%) στον Μυτιληναίο (-0,91%) στη Βιοχάλκο (-0,90%), αλλά και στη Lamda (-1,71%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider