Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Παρά την πτωτική τάση στην τιμή του ενεργειακού εμπορεύματος των τελευταίων ημέρων, η τωρινή τιμή του φυσικού αερίου είναι 8 φορές πιο ακριβή σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου έχει υποχωρήσει η τιμή στο φυσικό αέριο στην Γηραιά Ήπειρο, στο επίπεδο των 189 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παρά την πτωτική τάση στην τιμή του ενεργειακού εμπορεύματος των τελευταίων ημέρων, η τωρινή τιμή του φυσικού αερίου είναι 8 φορές πιο ακριβή σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί πως αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως η τιμή στο φυσικό αέριο θα μειωθεί κατά το μισό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με ξένα πρακτορεία.

Οι εξελίξεις στην αγορά είναι ραγδαίες, καθώς μόλις πριν από μία εβδομάδα, οι τιμές στο φυσικό αέριο κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ ξεπερνώντας ακόμα και το όριο των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς το κλείσιμο στην στρόφιγγα στον αγωγό Nord Stream 1 τροφοδότησε την άνοδο των τιμών.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν ενεργά να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των ενεργειακών τιμών ενόψει του χειμώνα. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκαν οι υπουργοί Ενέργειας στις Βρυξέλλες, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, 15 κράτη – μέλη της Ε.Ε. και η Γερμανία (υπό προϋποθέσεις) πρότειναν την επιβολή οριζόντιου πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου.

Η δε κυβέρνηση της Τσεχίας συμφώνησε σήμερα να ορίσει πλαφόν στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου του χρόνου σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα νοικοκυριά από τις ραγδαία αυξανόμενες τιμές, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: 15 χώρες υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη για την ενεργειακή κρίση

Σκρέκας: Θα στηρίξουμε όσο μπορούμε τα νοικοκυριά για έναν ομαλό χειμώνα

Πώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν έως 60% για δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider