Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Βρετανίας υπό τη Λιζ Τρας και τα νέα μέτρα που έδειξε να υιοθετεί με φορολογικές μειώσεις και επιδοτήσεις που η χώρα είχε να δει από το 1972, πυροδότησαν ένα κύμα αρκετά βίαιων κινήσεων στη λίρα.
Σύμφωνα με τον Θέμο Φιωτάκη, επικεφαλής ανάλυσης στο FX της Barclays, η αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος πρέπει να αξιολογηθεί έναντι του μεγάλου αρνητικού σοκ σε όρους εμπορίου που έπληξαν το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με άλλους εισαγωγείς ενέργειας. Από αυτή την οπτική, η απάντηση που θα δοθεί από την Τράπεζα της Αγγλίας θα αποτελέσει το «κλειδί» ως προς την τελική ζώνη προσγείωσης της στερλίνας.
Παράλληλα, μια μόνιμη επέκταση των φορολογικών μειώσεων της τάξης του 2% του ΑΕΠ ελλείψει, μέχρι στιγμής, ισοδύναμων σχεδίων περικοπής δαπανών, θα υποστηρίξει την υψηλότερη ζήτηση και ένα ευρύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, που μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να απαιτήσει μια περαιτέρω αδυναμία του νομίσματος.
Οι αγορές έχουν ήδη προβεί σε ένα repricing και σε σημαντικό βαθμό, ως προς τις κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, αναμένοντας πλέον αυξήσεις στα επιτόκια περίπου 200 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους με την τελική γραμμή να υπερβαίνει το 5%. Ένας κύκλος αυστηροποίησης αυτού του μεγέθους, συμφωνα με τον ίδιο, θα μετατόπιζε το βάρος της διόρθωσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών πίσω στην εγχώρια ζήτηση ενώ επίσης θα αναδιανείμει μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης στο ευαίσθητο, στα επιτόκια (και πιθανώς υψηλότερο εισόδημα) μέρος του πληθυσμού. Μια απότομη αύξηση της απόδοσης που προσφέρουν τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου θα στηρίξει επίσης τις χρηματοοικονομικές ροές.
Όπως επισημαίνει ωστόσο ο Θέμος Φιωτάκης, ο ρυθμός αυξήσεων στα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας μέχρι σήμερα, είναι γενικά χαμηλότερος των προσδοκιών της αγοράς, παρά τον πιο επιθετικό τόνο την περασμένη εβδομάδα, ακόμη και πριν από την ανακοίνωση των λετομερειών στο δημοσιονομικό σκέλος. Αυτό, σε συνδυασμό με την οπτική ενός πολύ μεγάλου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, επέτρεψε τη δημιουργία ενός πολύ μεγάλου premium (ασφάλιστρου) στη στερλίνα, παρόμοιο με εκείνα που συναντώνται σε αναδυόμενες αγορές με υψηλή μετακύλιση συναλλάγματος στον πληθωρισμό και χαμηλή πολιτική αξιοπιστία.
Επιπλέον, για να μειωθούν οι εισαγωγές κατά 1%, θα απαιτούνταν μια υποτίμηση κατά 4% του συναλλάγματος. Αντίστοιχα, για μια οικονομία όπου το εμπόριο καλύπτει περίπου το ένα τρίτο του ΑΕΠ, για να υπάρξει 1% του ΑΕΠ στη βάση της βελτίωσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, θα χρειαζόταν μια υποτίμηση της τάξεως του 12% κυρίως έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Για μια βελτίωση κατά 4% του ΑΕΠ, θα πρέπει να δούμε μια υποτίμηση κατά 50% και με δεδομένη τη χαμηλή μεταβλητότητα της ισοτιμίας ευρώ - λίρας, η κίνηση της ισοτιμίας λίρας - δολαρίου θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη.
«Τον τελευταίο μήνα», όπως σημειώνει ο Θέμος Φιωτάκης «βιώσαμε μια σημαντική αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, όσο και μια κίνηση στη στερλίνα που δεν βασίζεται πλέον απλώς στο δολάριο, αλλά αποτελεί μια κίνηση που γίνεται όλο και πιο ιδιότυπη. Ευρύτερα, ένας συνδυασμός ασθενέστερου νομίσματος και υψηλότερων επιτοκίων είναι πιο αποτελεσματικός στην εξισορρόπηση της οικονομίας. Ωστόσο, το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των δύο αντανακλά μια νέα ισορροπία στα επίπεδα συναλλάγματος και επιτοκίων μετά από μια δημοσιονομική ώθηση που δίνει μεγαλύτερο βάρος και στα δύο για την προσαρμογή της ανισορροπίας. Είναι κρίσιμο λοιπόν, να υπάρξει μια δημοσιονομική επαναφορά που θα μείωνε συμμετρικά την επιβάρυνση και για τα δύο».
Ελλείψει προσαρμογών στη συνολική δημοσιονομική στάση, η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να χρειαστεί να ασκήσει δυσανάλογη βαρύτητα στη σταθεροποίηση του νομίσματος και στην προσαρμογή των εξωτερικών υπολοίπων. Ωστόσο, καθώς οι προσδοκίες της αγοράς για τις αυξήσεις στα επιτόκια έχουν πλέον αυξηθεί σημαντικά, τα περιθώρια απογοήτευσης είναι επίσης μεγαλύτερα και μπορεί να οδηγήσουν στην μια απόλυτη ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου. «Για παράδειγμα, οι νεές προβλέψεις μας για τις κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας δεν συνάδουν με μια αρκετά επιθετική έκπληξη σε σύγκριση με την τρέχουσα frond end τιμολόγηση», αναφέρει ο έμπειρος αναλυτής.