Παρέμεινε η νευρικότητα στην Wall Street - Σε χαμηλό 2 ετών ο Nasdaq, πριν από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρέμεινε η νευρικότητα στην Wall Street - Σε χαμηλό 2 ετών ο Nasdaq, πριν από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Μικρή άνοδος για τον Dow Jones την Τρίτη, 5η συνεχόμενη μέρα απωλειών για τον S&P 500 στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Με έκδηλη νευρικότητα και μεγάλη μεταβλητότητα έκλεισε η Wall Street την Τρίτη, με τους δείκτες να εναλλάσσουν πρόσημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εν αναμονή των εξελίξεων των επόμενων ημερών στις ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κέρδισε 0,12% ή 36,44 μονάδες στις 29.239 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,63% ή 22,89 μονάδες στις 3.589 μονάδες. γράφοντας την 5η συνεχόμενη μέρα απωλειών.

Ο Nasdaq διολίσθησε 1,10% ή 115,91 μονάδες στις 10.426 μονάδες, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020.

Πληθωρισμός, επιτόκια και τράπεζες

Κύριο θέμα προσοχής για τις εξελίξεις στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ την τρέχουσα εβδομάδα είναι τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία κατά τον Σεπτέμβριο, που θα ανακοινωθούν την προσεχή Πέμπτη.

Οι αναλυτές αναμένουν το κατά πόσο οι μέχρι στιγμής αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) έχουν συγκρατήσει την άνοδο των τιμών. Ωστόσο, σε ενδεχόμενο που ο πληθωρισμός κινηθεί πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θεωρείται δεδομένο πως η Fed θα συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, ενισχύοντας το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αυξάνοντας τις ανησυχίες για ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές δίνουν 92% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 0,75% στην επόμενη συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) τον Νοέμβριο.

Εξάλλου, η Wall Street βρίσκεται εν αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ' τρίμηνο του 2022, με τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες να κάνουν «πρεμιέρα» στις σχετικές ανακοινώσεις την Παρασκευή.

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι 6 μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ αναμένεται να αφήσουν στην άκρη 5 δισ. δολαρίων ως «μαξιλάρι» ρευστότητας για το γ' τρίμηνο του 2022, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για ύφεση στην οικονομία.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις της Fed για τον πληθωρισμό, το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας και επικεφαλής της Fed στο Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, δήλωσε πως ακόμα κι αν υπάρξει μεγάλη αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022 η τράπεζα θα εξακολουθεί να πρέπει να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Στο κλίμα ανησυχιών προστέθηκαν και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με το Ταμείο να τονίζει πως μια ραγδαία σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών θα μπορούσε να προκαλέσει κεφαλαιακές ανάγκες 200 δισ. δολαρίων στις τράπεζες.

Εμπορεύματα

Απώλειες κατέγραψαν για την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω των προειδοποιήσεων για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Νοεμβρίου, έχασαν 2% ή 1,78 δολάρια στα 89.35 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Δεκεμβρίου, το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) πέφτουν 2,33% ή 2,24 δολάρια στα 93.91 δολάρια ανά βαρέλι.

Κέρδη κατέγραψε ο χρυσός για τη συνεδρίαση της Τρίτης, με το πολύτιμο μέταλλο να βγάζει θετική αντίδραση μετά από τις χθεσινές απώλειες και να καταφέρνει να σβήσει την πτώση που κατέγραψε ενδοσυνεδριακά για τη δεύτερη μέρα της εβδομάδας.

Μάκρο

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την κατανάλωση των Αμερικανών πολιτών το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) της Νέας Υόρκης, για τον Σεπτέμβριο.

Όπως μετέδωσε το CNBC, οι εκτιμήσεις των πολιτών για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς αναμένεται πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,4% για τον επόμενο χρόνο έναντι εκτίμησης 5,75% τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Απώλειες την Τρίτη υπό τον φόβο της οικονομικής ύφεσης

Αντοχές από το Χρηματιστήριο στις διεθνείς πιέσεις - Παραμένει χαμηλά ο τζίρος

gazzetta
gazzetta reader insider insider