Ευρωαγορές: Απώλειες την Τρίτη υπό τον φόβο της οικονομικής ύφεσης

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Απώλειες την Τρίτη υπό τον φόβο της οικονομικής ύφεσης
Οι ανησυχίες συνέχισαν να πλήττουν το επενδυτικό κλίμα και να αποτυπώνονται στα ταμπλό των συνεδριάσεων.

Με απώλειες έκλεισαν την Τρίτη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αν και προς τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης κατάφεραν να περιορίσουν την ευρύτερη πτώση που κατέγραφαν νωρίτερα. Για άλλη μία ημέρα οι εντεινόμενοι φόβοι σχετικά με το ενδεχόμενο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με τις αναταράξεις που δημιουργούν οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών στο θέμα των επιτοκίων συνέχισαν να πλήττουν το επενδυτικό κλίμα και να αποτυπώνονται στα ταμπλό των συνεδριάσεων.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,55% στις 387,97 μονάδες,

Ο δείκτης Eurostoxx 50 έχασε 0,49% και έκλεισε στις 3.340 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες 0,44% στις 12.219 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40, ο οποίος έχασε 0,13% στις 5.833 μονάδες. Στη Μ. Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 διολίσθησε 1,02% στις 6.888 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,86% στις 20.733 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 έχασε 0,78% στις 7.355 μονάδες.

Μάκρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974 υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία για τους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο, με την αύξηση των μισθών να επιταχύνεται και την πτώση να αποδίδεται στην αύξηση - ρεκόρ του αριθμού των ατόμων που εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας, επιτείνοντας τους «πονοκεφάλους» της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 3,5% το τρίμηνο έως τον Αύγουστο, από το αναθεωρημένο 3,8% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν το ποσοστό ανεργίας να διαμορφωθεί στο 3,6%.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί κατά μέσο όρο στο 8% το 2022, υποχωρώντας στο 7% το 2023, όπως αναφέρει η Handelsblatt.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αναμένεται να παρουσιάσει την πρόβλεψη την Τετάρτη. Ο κύριος λόγος για την πτώση του πληθωρισμού είναι το πλαφόν στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974 η ανεργία, μειώθηκε στο 3,5%

Γερμανία: Πρόβλεψη για πληθωρισμό 7% το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider