ΙΕΑ: Η μείωση παραγωγής πετρελαίου του OPEC+ αυξάνει τον κίνδυνο της παγκόσμιας ύφεσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΕΑ: Η μείωση παραγωγής πετρελαίου του OPEC+ αυξάνει τον κίνδυνο της παγκόσμιας ύφεσης
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι αυξημένες τιμές πετρελαίου μπορούν να αποδειχθούν σημείο καμπής για μια παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται ήδη στο χείλος της ύφεσης».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) άφησε ξεκάθαρες αιχμές κατά του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και των συμμάχων του (OPEC+) για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου που αποφάσισαν τα κράτη του OPEC+, προειδοποιώντας πως η μείωση της διάθεσης «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές μπορεί να επιφέρει μια παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα ο OPEC+ αποφάσισε τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με στόχο την ενίσχυση της ζήτησης στις αγορές. Η κίνηση έφερε αρνητικά σχόλια από τις ΗΠΑ, λέγοντας πως θα περιορίσουν τη διάθεση πετρελαίου εν μέσω μιας ευάλωτης στιγμής στην παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο IEA αναφέρει στη μηνιαία έκθεση του πως «την ώρα που βλέπουμε τον αντίκτυπο των πληθωριστικών πιέσεων και των υψηλών επιτοκίων, οι αυξημένες τιμές πετρελαίου μπορούν να αποδειχθούν σημείο καμπής για μια παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται ήδη στο χείλος της ύφεσης».

Πλήγμα στη ζήτηση πετρελαίου

O ΙΕΑ υποστηρίζει πως η μείωση της παραγωγής του OPEC+ θα έχει μόνο χαμένους. Τόσο τους καταναλωτές που θα δουν υψηλότερες τιμές πετρελαίου όσο και τους παραγωγούς που θα δουν μειωμένη ζήτηση ως συνέπεια της μείωσης.

Ο Οργανισμός υποβάθμισε τις εκτιμήσεις τους για τη συνολική ζήτηση πετρελαίου το 2023, στα 1,7 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, με πτώση 470.000 βαρελιών ανά ημέρα στην προηγούμενη έκθεση του.

Για το δ' τρίμηνο του 2022, ο IEA αναμένει πως η παγκόσμια ζήτηση θα μειωθεί κατά 340.000 βαρέλια ανά ημέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ΗΠΑ «δείχνουν» στα 60 δολάρια ανά βαρέλι για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Σκρέκας για φυσικό αέριο: Χρειαζόμαστε άμεσες αποφάσεις για μείωση τιμών και διασφάλιση επάρκειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider