Το «ράλι» Πειραιώς - ΔΕΗ έφεραν το Χρηματιστήριο πάνω από τις 850 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το «ράλι» Πειραιώς - ΔΕΗ έφεραν το Χρηματιστήριο πάνω από τις 850 μονάδες
Με κέρδη άνω του 4% και 3% αντίστοιχα για Πειραιώς και ΔΕΗ, το ΧΑ έκλεισε πάνω από τις 850 μονάδες. Ράλι στις δημοπρασίες.

Το ράλι και η αντίδραση αγοράς έχει όρια και ειδικά όταν αυτό βασίζεται σε «πηγαδάκια» και διαρροές γύρω από πιθανά κυοφορούμενα deals σε τράπεζες ή άλλες εταιρείες χώρις να υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο πλάνο, αποδεικνύοντας το ρηχό επίπεδο της εγχώριας αγοράς.

Ενδεικτικό είναι πως η πιθανή πρόθεση του ION Group (σύμφωνα με τη σημερινή ειδησιογραφία) να μπει στην Τράπεζα Πειραιώς, οδήγησε σε μια εκτίναξη της μετοχής, με άνοδο που ξεπερνούσε το 7% φτάνοντας τα 1,246 ευρώ. Αυτή η κίνηση μάλιστα και η τόσο επιθετική προξόφληση έγινε χωρίς καν να υπάρξει ένας πιο στοχευμένος σχεδιασμός από το ΤΧΣ αλλά και ένα σήμα από τους επόπτες γύρω από τη διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου και ειδικά στην περίπτωση απόκτησης μια στρατηγικής θέσης σε τράπεζα.

Φυσικά, εν συνεχεία το ράλι αυτό άρχιζε να εξασθενεί φτάνοντας στο 4,17% καθώς όσοι πρόλαβαν να επωφεληθούν και να ανέβουν στο ανοδικό «άρμα» πρόλαβαν και έκλεισαν ή περιόρισαν τη θέση τους, με χρηματιστηριακούς παράγοντες να μην αποκλείουν και ένα μπούμερανγκ κατά τις επόμενες συνεδρίασεις.

Ευρύτερα, έχοντας διασπάσει από τη συνεδρίαση της Δευτέρας τα επίπεδα των 822 μονάδων, το Χρηματιστήριο εισήλθε στη ζώνη των των 836 - 873 μονάδων, με επόμενες ισχυρές αντιστάσεις τις 900 και τις 908 μονάδες.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του ΧΑ, τον Σεπτέμβριο του 2022, οι ξένοι επενδυτές αντιπροσώπευαν το 55,4% της συνολικής αξίας των συναλλαγών (έναντι 56,4% τον προηγούμενο μήνα). Οι ξένοι επενδυτές κατέγραψαν εκροές για το μήνα 83,32 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις συμμετοχές, οι ξένοι επενδυτές κατείχαν το 63,62% της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε την Τρίτη άνοδο 1% με ράλι στις δημοπρασίες φτάνοντας στις 851,04 μονάδες με τον τζίρο στα 66,27 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) ενισχύθηκε κατά 0,61% στις 2.053,56 μονάδες, ενώ ο Mid Cap κατέγραψε κέρδη 0,36% στις 1.281,41 μονάδες. Κέρδη 1,94% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης, που έκλεισε στις 577,21 μονάδες, με «ράλι» της Τράπεζα Πειραιώς.

Επιμέρους στις τράπεζες η Πειραιώς τράβηξε την ανηφόρα με ράλι στη βάση των ανωτέρω που αναλύθηκαν, κλείνοντας στο +4,52% στα 1,202 ευρώ, τροφοδοτώντας και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές. Η Alpha Bank έκλεισε στο 2,49% και στα 0,921 ευρώ, με τη Eurobank στο 3,01% και την ΕΤΕ στο 1,46%.

Ράλι και αντίδραση έβγαλε και η ΔΕΗ που ενισχύθηκε κατά 3,46% στα 5,68 ευρώ, ενώ υψηλές πτήσεις κατέγραψε και η ΜΟΗ στο 2,26% και τα 17,18 ευρώ.

Ηπιότερα κέρδη και υψηλή μεταβλητότητα στα blue chips. Με κέρδη 1,65% έκλεισαν τα ΕΛΠΕ (μετά το σήμα της Pantelakis Securities αλλά και της Goldman Sachs), ενώ υψηλές πτήσεις κατέγραψαν και οι Viohalco (1,96%), Τιταν (1,08%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,02%), Lamda (0,93%).

Με θετικό πρόσημο συνέχισαν ΟΠΑΠ (0,31%), Μυτιληναίος (0,57%), Aegean (0,42%), ενώ profit taking καταγράφηκε σε ΟΤΕ και ΕΕΕ.

Από την άλλη, χωρίς αλλαγές αναμένεται να κινηθεί και ο οίκος Standard & Poor's (στις 21 Οκτωβρίου) - ο τέταρτος κατά σειρά μετά τη Fitch, τη DBRS και της Moody's - ως προς την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, διατηρώντας την ελληνική οικονομία στο «BB+» με σταθερό outlook, ήτοι μία βαθμίδα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Όπως σημειώνει σε σχόλιό της η JP Morgan, η Standard & Poor's τοποθετεί την Ελλάδα σε αντίστοιχη θέση με της DBRS, ήτοι μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Fitch την τοποθετεί δύο βαθμίδες χαμηλότερα («BB» με θετικό outlook) και η Moody's τρεις βαθμίδες χαμηλότερα («Ba3» με σταθερό outlook). Δεδομένου ότι η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2022 και, λαμβάνοντας υπόψη, τη συνεχιζόμενη ευρύτερη μακροοικονομική αβεβαιότητα που καλύπτει την περιοχή, η JP Morgan διατηρεί χαμηλές πιθανότητες για μια back - to - back θετική κίνηση από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης για την Ελλάδα. Ένα δεύτερο σημείο που έχουν υπερτονίσει και άλλοι διεθνείς οίκοι, είναι και ο δρόμος που ανοίγεται για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που ουσιαστικά τους κάνει να διατηρούν μια στάσης αναμονής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Οι πραγματικοί «ταύροι» δεν φοβούνται τις υφέσεις - Τι αναμένουν οι διαχειριστές για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Κομισιόν: Σε δύο φάσεις η ανάπτυξη του δυναμικού πλαφόν στο αέριο

Goldman Sachs: Η «επίσημη αγαπημένη» Motor Oil και η ουδέτερη θέση για τα ΕΛΠΕ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider