Σε ένα περιβάλλον υψηλής μεταβλητότητας όπου κυριαρχούν κινήσεις και «ξεσπάσματα» τύπου «bear market rally», η εγχώρια αγορά έχει καταφέρει να αποφύγει τα χειρότερα και μετά την επαφή της με την στήριξη των 780 - 790 μονάδων, έδωσε μια κίνηση επαναφοράς άνω των 800 μονάδων που πλέον φτάνει στις 850 μονάδες.
Την ίδια στιγμή το Χρηματιστήριο κατάφερε να υψώσει υψηλότερες ζώνες «άμυνας» στις πτωτικές φάσεις των διεθνών αγορών, υπεραποδίδοντας στα ανοδικά κύματα μπαίνοντας πλέον ξακάθαρα στη ζώνη των 836 - 873 μονάδων, με επόμενες ισχυρές αντιστάσεις τις 900 και τις 908 μονάδες. Η κίνηση του Χρηματιστήριο στο διάστημα αυτό επαληθεύει και την εκτίμηση του insider.gr στο κείμενο με τίτλο «Χρηματιστήριο: Τα χαμένα «ράλι» και η διαφοροποίηση του Γενικού Δείκτη σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας».
Παράλληλα, η εικόνα του τζίρου μπορεί να αποτελεί ένα προβληματικό σημείο για την προβολή της αγοράς κυρίως αλλά όχι σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας.
Όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακής, «οι προσδοκίες για την ολοκλήρωση εγχώριων επιχειρηματικών συμφωνιών πριν το τέλος του έτους και τα καλά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου που σταδιακά ανακοινώνονται λειτούργησαν ως δίχτυ ασφαλείας στην εικόνα μεταβλητότητας που καταγράφηκε στο εξωτερικό την εβδομάδα που πέρασε. Μπορεί η εγχώρια αγορά να μην βγάζει ένταση, αμύνεται όμως υποδειγματικά σε ένα οικονομικό περιβάλλον που κάθε άλλο παρά εφησυχασμό δημιουργεί. Τα επιτόκια συνεχίζουν την ανηφορική τους πορεία πιέζοντας τις αποτιμήσεις, οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ κινούνται μεν καλύτερα από τα αναμενόμενα, χαμηλότερα ωστόσο από πέρυσι και χωρίς να δίνουν υποσχέσεις ανάκαμψης στο κοντινό μέλλον και τέλος ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις παρελκόμενες ενεργειακές ανατιμήσεις είναι αιτίες που δεν δημιουργούν προϋποθέσεις για ισχυρές εισροές παρά τα υποστηρικτικά εταιρικά αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για την απόκτηση μεριδίων σε όλες τις συστημικές Ελληνικές Τράπεζες, μια θετική ένδειξη που επιβεβαιώνει τα καλά νούμερα και την αίσθηση που έχουν μεταδώσει οι διοικήσεις μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου».
Παρόλα αυτά η ενσωμάτωση των προσδοκιών που αφορούν εξαγορές και συγχωνεύσεις έχει ημερομηνία λήξης. Επί του παρόντος οι εμπλεκόμενοι εισηγμένοι κλάδοι σε εγχειρήματα εξαγορών είναι τουλάχιστον τέσσερις από όλο τα φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων (τράπεζες, κατασκευές, πληροφορική, ενέργεια) δημιουργώντας μια πληθωρική εικόνα κινητικότητας. Στα πρώτα καλά νέα η αγορά θα αρχίσει να κινείται πιο υποστηρικτικά πιστεύοντας περισσότερο την φήμη δίνοντας πλέον σαφές προβάδισμα στα εν εξελίξει εγχειρήματα. Σε αντίθετη περίπτωση αν σύντομα δεν υπάρξει κάποια επίσημη εξέλιξη που να δικαιολογεί
την φημολογία η κόπωση θα επέλθει μοιραία αναθεωρώντας χαμηλότερα τους εμπλεκόμενους κλάδους .
Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης άντεξε και έδειξε μια θετική εικόνα επιστρέφοντας από το αρνητικό πρόσημο στις 854,99 μονάδες. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο 0,02% στις 854,99 μονάδες με τον τζίρο στα 42,16 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,07% στις 2,068,16 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υπεραπέδωσε με κέρδη 0,09% στις 583,93 μονάδες.
Στις τράπεζες ΕΤΕ και Πειραιώς ενισχύθηκαν με την πρώτη στο 0,03% και τη δεύτερη στο 1,56% και τα 1,239 ευρώ. Απώλειες 0,1% για Eurobank στα 0,96 ευρώ αλλά και για την Alpha Bank στο 0,24% και τα 0,9178 ευρώ.
Στα blue chips και στα ενεργειακά χαρτιά στράφηκαν οι επενδυτές με τη ΔΕΗ να συνεχίζει το ράλι της στο 1,19% και τα 5,97 ευρώ όπως και η Μυτιληναίος στο 1,23% και τα 16,40 ευρώ. Κέρδη για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,99%), ΜΟΗ (1,28%) και Lamda (1,62%).
Από την άλλη κατοχύρωση κερδών προέκυψε σε ΟΤΕ (0,69%), Jumbo (1,02%) και ΟΠΑΠ (0,87%) ενώ πτωτικά κινήθηκαν επίσης Aegean, EEE και ΕΛΠΕ.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παρά την περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου. Το σημείο στάσης των 855 μονάδων κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι αφού σε αυτό ακριβώς το επίπεδο διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών. Διαγραμματικά η ως τώρα ανέλιξη των τιμών είναι δομημένη χωρίς εκκρεμότητες ανοδικών χασμάτων ή εξάρσεις που δίνουν την εντύπωση πυροτεχνήματος κρατώντας τους ταλαντωτές εντός ουδέτερων ορίων, με αυξημένο ανοδικό περιθώριο μέχρι τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών. Ο κινητός μέσος που ορίζει την μακροχρόνια τάση έχει λειτουργήσει πολλές φορές στο παρελθόν σαν σημείο καμπής το οποίο ερμηνεύεται και ως μια ισχυρή αντίσταση μοιράζοντας τις πιθανότητες μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Η τεχνική ουδετερότητα στην παρούσα φάση θα σπάσει είτε με ανοδική διαφυγή και νέο στόχο προς τις 900 – 910 μονάδες ή με επιστροφή στην πρώτη βάση στήριξη κοντά στις 810 μονάδες. Ένα δεύτερο ζητούμενο είναι επίσης η δύναμη της τάσης, ο τζίρος που θα συνοδεύσει την κατεύθυνση που θα αποφασίσει η αγορά. Αναμένοντας επομένως την ετυμηγορία των συμμετεχόντων της Αγοράς στις προσεχείς συνεδριάσεις οι πιθανότητες και προς τις δύο κατευθύνσεις είναι ισομερώς μοιρασμένες.