Wall Street: Συνεχίστηκε το ράλι - «Άλμα» 400 μονάδων για τον Dow Jones

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Συνεχίστηκε το ράλι - «Άλμα» 400 μονάδων για τον Dow Jones
Έδωσε συνέχεια με εντυπωσιακό τρόπο στην κερδοφόρα πορεία που χάραξε την προηγούμενη εβδομάδα το αμερικανικό χρηματιστήριο και τη Δευτέρα.

Συνέχεια έδωσε και τη Δευτέρα, και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, στην κερδοφόρα πορεία που χάραξε την προηγούμενη εβδομάδα το αμερικανικό χρηματιστήριο με την προσοχή σε αυτό το διαπραγματευτικό πενθήμερο να στρέφεται προς τις επερχόμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τεχνολογικών κολοσσών.

Αντίστοιχα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως συρρίκνωση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του PMI της S&P Global. Ο αρχικός σύνθετος PMI για τις ΗΠΑ, που παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε στο 47,3 αυτόν τον μήνα από την τελική ένδειξη του 49,5 τον Σεπτέμβριο. Οποιαδήποτε ένδειξη κάτω από το 50 δείχνει συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα. Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στο 49,0 από τελική ένδειξη 50,9 τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την έρευνα, οι τιμές που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τις εισροές αυξήθηκε στο 67,8 από 67,3, το οποίο είναι και το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2021. Ο PMI της μεταποίησης μειώθηκε στο 49,9 αυτόν τον μήνα, η πρώτη ένδειξη για επιβράδυνση από τον Ιούνιο του 2020, από 52 τον Σεπτέμβριο. Ο αρχικός PMI για τις υπηρεσίες μειώθηκε στο 46,6 από 49,3 τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται, πως την καλύτερη εβδομάδα της από τον Ιούνιο κατέγραψε η Wall Street πριν λίγες ημέρες, καταφέρνοντας να υπερνικήσει τόσο τη μεταβλητότητα των προηγούμενων ημερών, όσο και ορισμένα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου αμερικανικών επιχειρήσεων, εν μέσω φόβων για γενναία αύξηση των επιτοκίων της Fed ενισχύονται.

Το ευνοϊκό κλίμα ανάμεσα στους επενδυτικούς κύκλους αντανακλάται και στην αγορά των ομολόγων, καθώς την Δευτέρα η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί από το υψηλό 14 ετών. Την Παρασκευή, η απόδοση «άγγιξε» το 4,33%, ενώ την Δευτέρα μειώνεται στο 4,17%.

Οι ενισχύσεις στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων των ΗΠΑ πριν την αποκλιμάκωση σημειώθηκαν καθώς οι επενδυτές ανέμεναν συνέχιση στην αύξηση των βασικών επιτοκίων της Fed για το επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με το CNBC, τα στοιχεία από την αμερικανική οικονομία προμηνύουν οικονομική συρρίκνωση.

Το μέλος του Δ.Σ. της Fed, Λίσα Κουκ, ανέφερε την Πέμπτη πως ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία είναι πολύ υψηλός και πως η τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση του «μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά», όπως είπε.

Σημειώνεται πως η Fed προχωρά από τον Μάρτιο σε αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων, με την τελευταία (του Σεπτεμβρίου) να είναι της τάξης του 0,75%. Οι αγορές αναμένουν παρόμοια αύξηση κατά τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας τον Νοέμβριο.

Έτσι, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,34% ή 417 μονάδες στις 31.499 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 1,24% στις 3.799 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,86% στις 10.952 μονάδες.

Εμπορεύματα

Με ήπια πτώση έκλεισαν οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού τη Δευτέρα, μετά τη μέτρια άνοδο της περασμένης εβδομάδας. Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 2,20 δολάρια ή 0,1%, για να διαμορφωθεί στα 1.654,10 δολάρια η ουγγιά μετά την άνοδο 1,2% την Παρασκευή και την άνοδο 0,5% για την εβδομάδα. Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε 12 σεντς ή 0,7% κλείνοντας στα 19,189 δολάρια η ουγγιά επεκτείνοντας την άνοδο 5,5% της προηγούμενης εβδομάδας.

Yποχώρησαν τη Δευτέρα οι τιμές στα συμβόλαια πετρελαίου, καθώς τα ανεπαρκή στοιχεία για τις εισαγωγές από την Κίνα και η ολοκλήρωση του εθνικού συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος βοήθησαν να αμβλυνθούν οι προσδοκίες για την ζήτηση ενέργειας από τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο. Το αμερικανικό αργό παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 47 σεντς, ή σχεδόν 0,6%, για να διαμορφωθεί στα 84,58 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το brent παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 24 σεντς, ή 0,3%, στα 93,26 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Συρρικνώθηκε για 4η συνεχόμενη φορά ο σύνθετος PMI

Ράλι στις ευρωαγορές με ώθηση από τον Σούνακ - Ξανά πάνω από τις 400 μονάδες ο Stoxx

gazzetta
gazzetta reader insider insider