Ισχυρά κέρδη και άνοδο και πάλι πάνω από τις 400 μονάδες για τον Stoxx 600 είχε το «μενού» της Δευτέρας για τις ευρωαγορές, με την επίσημη ανακοίνωση για την ανάληψη της πρωθυπουργίας στη Βρετανία από τον Ρίσι Σούνακ να κυριαρχεί στην ειδησεογραφία και να «καλμάρει» τις αγορές.
Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας καθώς είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση. Με την εκλογή του, θα γίνει ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας σε δύο μήνες -μετά και την παραίτηση της Λιζ Τρας και ο τέταρτος μέσα σε τρία χρόνια. Ταυτόχρονα, αποτελεί και τον πρώτο ινδικής καταγωγής πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Πένι Μόρντοντ, η μόνη διεκδικήτρια για την ηγεσίας των Συντηρητικών, μετά τη χθεσινή αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον, αποσύρθηκε από την κούρσα διαδοχής, με τον Σούνακ να «τρέχει» ανενόχλητος και μόνος του στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
Παράλληλα, κέρδη για τα βρετανικά ομόλογα σημειώνονται την Δευτέρα, μετά και την επιβεβαίωση πως ο Ρίσι Σούνακ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας, καθώς οι δύο έτεροι διεκδικητές, Μπόρις Τζόνσον και Πένυ Μόρντοντ αποσύρθηκαν από την κούρσα της διαδοχής.
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα εμμείνει στις οικονομικές πολιτικές που «ηρέμησαν» τις αγορές τις τελευταίες ημέρες.
Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε 0,23% στο 3,82% τη Δευτέρα, αντανακλώντας μια σημαντική άνοδο της τιμής. Η στερλίνα σκαρφάλωσε έως και 0,9% έναντι του δολαρίου στις αρχές της διαπραγμάτευσης πριν υποχωρήσει εν μέσω μιας ευρείας ανόδου για το αμερικανικό νόμισμα καταλήγοντας να διαπραγματεύεται με ελάχιστη μεταβολή μέσα στην ημέρα στα 1,1295 δολάρια.
Ο Σουνάκ προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της πρώτης εκστρατείας του για την ηγεσίας -στην οποία ηττήθηκε από την Τρας- ότι τα δημοσιονομικά μέτρα της απερχόμενης κυβέρνησης θα ωθούσαν την οικονομία της Βρετανίας στο χείλος της κατάρρευσης. Αυτό εξηγεί ορισμένες από τις θετικές αντιδράσεις των αγορών τη Δευτέρα.
Ο πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής θα αντιμετωπίσει μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις για να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη δημοσιονομική εικόνα της χώρας με μείωση των δαπανών καθώς η χώρα βυθίζεται στην ύφεση εξαιτίας και του συνεχώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των στεγαστικών επιτοκίων και των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.
Επίσης θα προεδρεύει ενός κόμματος, το οποίο τους τελευταίους μήνες πέρναγε από τη μία κρίση στην άλλη και είναι βαθιά πολωμένο ιδεολογικά, ενώ θα ηγείται μιας χώρας οι πολίτες της οποίας είναι εξοργισμένοι από τους πολιτικούς της.
Το κλείσιμο των δεικτών
- Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 1,44% στις 401,99 μονάδες.
- Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 1,48% στις 3.528 μονάδες.
- Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε 0,66% στις 7.015 μονάδες.
- Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 1,60% στις 12.934 μονάδες.
- Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 1,59% στις 6.131 μονάδες.
- Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διαμορφώθηκε στις 21.984 μονάδες με άνοδο 1,93%.
- Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έκανε άλμα 1,86% στις 7.685 μονάδες.
Μάκρο
Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα, ενισχύοντας τα σημάδια πως η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει σε ύφεση. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της S&P Global υποχώρησε στο 47,1, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013 (εξαιρουμένης της περιόδου των πανδημικών lockdowns) και κάτω από τις εκτιμήσεις αναλυτών του Bloomberg που ανέμεναν διαμόρφωση του δείκτη στο επίπεδο του 47,6.
Αιτία για την ραγδαία επιδείνωση του δείκτη είναι οι πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες «πλήττουν» τη ζήτηση, ωθώντας ορισμένες εταιρείες να συγκρατήσουν την παραγωγή τους λόγω χαμηλότερων πωλήσεων. «Ταγός» για την υποχώρηση του δείκτη στάθηκε η μεταποίηση, και κυρίως οι τομείς με ιδιαίτερη έκθεση στην ενεργειακή κρίση όπως ο κλάδος των χημικών και των πλαστικών. Έντονη αρνητική επίδραση κατεγράφη και στις υπηρεσίες, καθώς οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με άνοδο των τιμών στα προϊόντα και στο κόστος διαβίωσης.
Πτώση σημείωσαν και οι νέες παραγγελίες για αγαθά και υπηρεσίες, που υποχώρησαν σε ρυθμό που είχε να σημειωθεί σχεδόν μία δεκαετία, από τον Δεκέμβριο του 2012 (και πάλι εξαιρουμένων των μηνών των πανδημικών lockdowns). Ο ΡΜΙ στις δύο κορυφαίες οικονομίες της Ευρωζώνης αντικατοπτρίζει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη στο σύνολο της. Συγκεκριμένα, ακολουθώντας το ευρύτερο ρεύμα στην Ευρωζώνη, ο ΡΜΙ της Γερμανίας υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 44,1 από 45,7 προηγουμένως, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για την Γαλλία βρέθηκε στο 50, επίπεδο ορόσημο που οριοθετεί τη διεύρυνση από τη συρρίκνωση.
Ταυτόχρονα, με πτώση 17% θα κλείσει το 2022 για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στη χειρότερη επίδοσή τους από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, εάν επιβεβαιωθεί η μέση τιμή-στόχος των 406 μονάδων που δίνουν οι αναλυτές για τον Stoxx 600, σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια ανόδου έως το κλείσιμο του έτους είναι μικρότερα του 2%, κάτι που συνεπάγεται ότι το 2022 δεν θα φέρει το συνηθισμένο Santa Claus Rally.
Επενδυτικοί οίκοι όπως οι Goldman και Bank of America χαμήλωσαν τις τιμές-στόχους τους τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον αντίκτυπο που έχει η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων αλλά και για την πολιτική αναταραχή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Stoxx 600 έπεσε τον περασμένο μήνα σε bear market (πτώση τουλάχιστον 20% από τα προηγούμενα υψηλά), καθώς εντάθηκαν οι φόβοι ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών θα πυροδοτήσουν μια παγκόσμια ύφεση.
Επιχειρηματικά νέα
Η πορτογαλική εταιρεία πετρελαίου και αερίου Galp Energia, ανακοίνωσε αύξηση 16% στα προσαρμοσμένα κέρδη γ΄ τριμήνου, χάρη στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου και στον διπλασιασμό σχεδόν του περιθωρίου διύλισης. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Galp για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 187 εκατ. ευρώ, υψηλότερα από τα 161 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, και υψηλότερα από τα 177 εκατ. ευρώ που αναμενόταν από τους αναλυτές.
Σε μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά 4.000 θέσεις εργασίας θα προχωρήσει η Philips, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε πακέτο αναδιάρθρωσης για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και τη βελτίωση της απόδοσης. Το κόστος απόλυσης αναμένεται να φτάσει στα 300 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρίμηνα, όπως ανακοίνωσε η ολλανδική εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού, μαζί με τα οικονομικά αποτελέσματά της.
Για το τρίτο τρίμηνο του 2022, η Philips εμφάνισε ζημιές, εξαιτίας λειτουργικών προκλήσεων και προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, ενώ προειδοποίησε για παρατεταμένες προκλήσεις, επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, καθώς και συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τα μέτρα Covid-19 στην Κίνα. Οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 1,33 δισ. ευρώ, έναντι κερδών 2,97 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2021 και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για ζημιές 838,4 εκατ. ευρώ, σε δημοσκόπηση της FactSet. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων μειώθηκαν στα 209 εκατ. ευρώ από τα 512 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2021, ενώ οι πωλήσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 4,3 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.