Ο Ρίσι Σούνακ, έγινε γνωστός στους Βρετανούς για το πάθος του για το Βrexit και τον θαυμασμό του προς τη «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ. Είναι παιδί Ινδών μεταναστών, σπούδασε σε ένα από τα διασημότερα ιδιωτικά σχολεία της Βρετανίας, έχει ένα πλούσιο βιογραφικό με πολλά πτυχία και μια μικρή θητεία στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Αποτελεί έναν από τους πλουσιότερους πολιτικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατέστη ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, σε μία κούρσα διαδοχής που «έτρεξε» μόνος του και πλέον καλείται να αντιμετωπίσει το χάος που επικρατεί στη χώρα του.
Ποιος είναι ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ
Φανατικός υποστηρικτής της Μάργκαρετ Θάτσερ και για τους επικριτές του «προδότης» του Μπόρις Τζόνσον, ο Σούνακ γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον τον Μάιο του 1980, από γονείς ινδικής καταγωγής που όμως είχαν μεταναστεύσει στη Βρετανία από την ανατολική Αφρική ενώ ο πατέρας του ήταν γιατρός και η μητέρα του διατηρούσε το δικό της φαρμακείο.
Φοίτησε στο ιδιωτικό σχολείο Winchester College - και εργαζόταν ως σερβιτόρος σε κατάστημα με κάρυ στο Σαουθάμπτον τα καλοκαίρια- ενώ στη συνέχεια πήγε στην Οξφόρδη για να σπουδάσει φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά.
Πήρε το πτυχίο και συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάρτα Μούρτι, κόρη του Nαραγιάνα Μούρτι, Ινδού δισεκατομμυριούχου και συνιδρυτή της Infosys, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, την Κρίσνα και την Ανούσκα. Ο ίδιος αποφεύγει να μιλά για τον πλούτο που κατέχουν οικογενειακώς.
Από το 2001 έως το 2004, διετέλεσε αναλυτής στη Goldman Sachs και αργότερα συνεργάστηκε με δύο hedge funds, το The Children's Investment Fund Management και το Theleme Partners.
Ο «αμύθητος» πλούτος
Σύμφωνα με τον Guardian, πλέον ο Σούνακ και η σύζυγός του είναι οι πρώτοι ένοικοι στην ιστορία της Ντάουνινγκ Στριτ που είναι πλουσιότεροι από την βασιλική οικογένεια του Μπάκιγχαμ, σε μια εποχή που εκατομμύρια Βρετανοί ασφυκτιούν να επιβιώσουν.
Ο Σούνακ και η Μέρτι, διαθέτουν συνολική περιουσία περίπου 730 εκατομμυρίων στερλινών (827 εκατ. δολ.) – περίπου διπλάσιο από τον εκτιμώμενο πλούτο των 300-350 εκατομμυρίων στερλινών του βασιλιά Καρόλου Γ΄ και της βασίλισσας Καμίλα.
Παράλληλα, ο 42χρονος νωρίτερα φέτος έγινε ο πρώτος πολιτικός πρώτης γραμμής που συμπεριλήφθηκε ποτέ στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του Ηνωμένου Βασιλείου στους Sunday Times ενώ ανταγωνίζεται τη βασιλική οικογένεια και στον αριθμό των επίσημων κατοικιών. Ο Σούνακ κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο τεσσάρων ακινήτων σε όλο τον κόσμο, αξίας άνω των 15 εκατομμυρίων στερλινών ενώ το σπίτι της οικογένειάς του στο Κένσινγκτον, στο δυτικό Λονδίνο, έχει πέντε υπνοδωμάτια με κτηματομεσίτες να εκτιμούν ότι αξίζει περισσότερο από 7 εκατομμύρια στερλίνες.
Νωρίτερα φέτος, η σύζυγος του Σούνακ είχε πρωταγωνιστήσει σε φορολογικό σκάνδαλο, όταν αποκαλύφθηκε ότι παρουσιαζόταν ως διαμένουσα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά όχι ως κάτοικος («non-domiciled» resident) γεγονός που της επέτρεπε να μην πληρώνει φόρους στη Βρετανία για όσα χρήματα κέρδιζε στο εξωτερικό.
Η αγάπη για τη Θάτσερ
Ο Ρίσι Σούνακ έχει δεσμευτεί να «κυβερνήσει ως «Θατσερικός». Γράφοντας στην Daily Telegraph, ξεκαθάρισε ότι οι αξίες του είναι «θατσερικές» και ο ίδιος τρέχει σαν έναν σύγχρονο πολιτικό απόγονό της.
«Οι αξίες μου είναι θατσερικές. Πιστεύω στη σκληρή δουλειά, την οικογένεια και την ακεραιότητα. Είμαι Θατσερικός, τρέχω ως Θατσερικός και θα κυβερνήσω ως Θατσερικός. Αν είχα το προνόμιο να γίνω πρωθυπουργός, θα έκανα μια σειρά από μεταρρυθμίσεις τόσο ριζοσπαστικές όσο αυτές που έκανε η Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του 1980 για να απελευθερώσει την ανάπτυξη και την ευημερία σε όλες τις γωνιές του Ηνωμένου Βασιλείου», επεσήμανε.
Παράλληλα, δήλωνε ότι: «είμαι ο καλύτερος υποψήφιος για να πραγματοποιήσω μια σειρά θατσερικών μεταρρυθμίσεων του 21ου αιώνα, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαι ο καλύτερος υποψήφιος για να κερδίσω τις επόμενες εκλογές». Υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει μια «ριζοσπαστική» σειρά θατσερικών μεταρρυθμίσεων.
«Όπως το 1940 και το 1979, η χώρα μας χρειάζεται το Συντηρητικό Κόμμα τώρα περισσότερο από ποτέ. Θα παραδώσω το ριζικό σύνολο των θατσερικών μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν την ανάπτυξη και θα ενισχύσουν την κοινωνία και τον πολιτισμό μας. Είμαι ο υποψήφιος που θα πραγματοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Και είμαι ο υποψήφιος που θα τους προστατεύσει και θα προστατεύσει τη χώρα μας από τους Εργατικούς κερδίζοντας τις επόμενες εκλογές» είχε σημειώσει το 2020.
Η ρήξη με τον Τζόνσον
Από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2022, υπηρέτησε ως Καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου του Ηνωμένου Βασιλείου (ΥΠΟΙΚ) στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και είναι βουλευτής της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου για την εκλογική περιφέρεια του Ρίτσμοντ (Γιορκς) από τον Μάιο του 2015. Νωρίτερα, από το 2019 έως το 2020, κατείχε το πόστο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, με όσους τον επικρίνουν να υποστηρίζουν ότι εγκατέλειψε τον Τζόνσον, το παλιό του προϊστάμενο, όταν παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών στις αρχές Ιουλίου, οδηγώντας στην κατάρρευση του υπουργικού συμβουλίου αμέσως μετά και στη συνέχεια στην πτώση του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού.
Το Brexit και ο ρατσισμός
Ψήφισε υπέρ της συμφωνίας της Τερέζα Μέι για το Brexit τις τρεις φορές που κατατέθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο ενώ έχει αναφερθεί σε ζητήματα μετανάστευσης και δηλώνει Ινδουιστής.
Σε συνέντευξή του στο BBC το 2019 επεσήμανε ότι είχε την τύχη να μην έχει βιώσει πολύ ρατσισμό μεγαλώνοντας, αλλά ότι υπήρξε ένα περιστατικό που έχει εντυπωθεί στη μνήμη του. «Μόλις βγήκα έξω με τον μικρότερο αδερφό μου και τη μικρότερη αδερφή μου σε ένα fastfoodάδικο, ήμουν μάλλον έφηβος και μας έβρισαν. Μπορούν να σε προσβάλλουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο, αυτό δεν μπορώ να διανοηθώ ότι συμβαίνει σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε.
Σε απόσπασμα από ένα ντοκιμαντέρ του BBC του 2007, ο Σούνακ υπογράμμισε ότι δεν έχει «φίλους από την εργατική τάξη», ενώ παραμένει δημοφιλής μεταξύ των πολιτικών του κόμματός του, καθώς προέβλεψε σωστά την κρίση της αγοράς ενώ όταν ηττήθηκε στην προηγούμενη κούρσα για την ηγεσία των Τόρις, όπου η Λιζ Τρας παρέλαβε την σκυτάλη από τον Μπόρις Τζόνσον, είχε δηλώσει πως προτιμά να χάσει παρά «να κερδίσει με μια ψευδή υπόσχεση».
Τον απασχολεί το περιβάλλον ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ του BBC, ο κ. Σούνακ επεσήμανε ότι έλαβε «συμβουλές από τις δύο μικρές κόρες μου, οι οποίες είναι οι ειδικές σε αυτό το θέμα στο σπίτι μου».
Η πολιτική κατάσταση στη Βρετανία
Ο Σούνακ καλείται να βάλει τάξη σε ένα πολιτικό και οικονομικό χάος. Πριν από τέσσερα 24ωρα ανακοίνωσε την παραίτησή της από τον πρωθυπουργικό θώκο η Λιζ Τρας, μόλις 45 ημέρες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της, με τους τίτλους τέλους για την ίδια να διαφαίνονται από τη στιγμή που κατατέθηκε ένας αμφιλεγόμενος «μίνι προϋπολογισμός» με μεγάλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έφερε αναστάτωση στις αγορές, καταβαράθρωση της στερλίνας, παρέμβαση της BoE στην αγορά ομολόγων, έθεσε σε κίνδυνο τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τελικά συνέβαλε στην ιστορική αναδίπλωση της κυβέρνησης με την «καρατόμηση» του τότε ΥΠΟΙΚ, Κουάσι Κουάρτενγκ.
Ο νέος πρωθυπουργός θα χρειαστεί να αποκαταστήσει την δημοσιονομική εικόνα της χώρας μειώνοντας τις δαπάνες. Ο κίνδυνος της ύφεσης, το ταχέως αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, τα υψηλά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια και οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, με τον πληθωρισμό να κινείται σε υψηλό 40 ετών τον Σεπτέμβριο, όπως και τον Ιούλιο, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά εχθρικό τοπίο.
Ταυτόχρονα, οι Τόρις, τους τελευταίους μήνες είναι αντιμέτωποι με απανωτές κρίσεις σε ένα βαθιά πολωμένο ιδεολογικά κλίμα, ενώ η δημοσκοπική διαφορά με τους Εργατικούς γιγαντώνεται, καθώς η ακραία αύξηση του κόστους ζωής και η ανεξέλεγκτη πληθωριστική λαίλαπα εντείνουν τα «σύννεφα» για τις οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου.