Τελευταία ενημέρωση 12:11
Ανοδικά κινούνται οι διαπραγματεύσεις της εβδομάδας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι κεντρικές τράπεζες εμμένουν στην αυστηροποίηση της νομισματικής τους πολιτικής για να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό.
Μετά από την νέα αύξηση 75 μονάδων βάσης στα επιτόκια της Fed την προηγούμενη εβδομάδα, ακολούθησε και η BoE με μια αντιστοίχου μεγέθους αύξηση, και ενώ η βρετανική οικονομία αντιμετωπίζει έντονα σημάδια επιβράδυνσης.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν το φάσμα του πληθωρισμού που επικρέμεται πάνω από την διεθνή οικονομία, με προεξάρχουσες τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια, που «τσακίζουν» το εισόδημα των καταναλωτών, καθώς στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών ανέρχεται το ποσό που πληρώνουν τα νοικοκυριά της Ευρώπης για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, παρά τα κυβερνητικά μέτρα για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης.
Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η μέση τιμή λιανικής αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 18 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με την εταιρεία ενεργειακής συμβουλευτικής VaasaETT. Πρόκειται για τιμή υπερδιπλάσια σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά για ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση 67%, στα 36 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε έρευνα της Sentix, oι υψηλότερες -για την εποχή- θερμοκρασίες στην Ευρώπη και η υψηλή πληρότητα αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Γερμανία «απάλυναν» τις ανησυχίες για τη διανομή ενέργειας με δελτία και τις επιπτώσεις που αυτή θα είχε στην οικονομία. Οι ανησυχίες για μια καταστροφική έλλειψη αερίου υποχωρούν, τονίζει η έκθεση.
Συνολικά, βελτίωση εμφάνισε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος που καταρτίζει η Sentix για την Ευρωζώνη κατά τον Νοέμβριο, σημειώνοντας την πρώτη σχετικά τάση από τον περασμένο Αύγουστο. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις -30,9 μονάδες έναντι -38,3 μονάδων τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις -35 μονάδες. Ο δείκτης προσδοκιών διαμορφώθηκε σε τις -32,3 μονάδες έναντι -41 μονάδων τον Οκτώβριο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο του από τον Ιούνιο. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών έφτασε τις -29,5 μονάδες από τις -35,5 μονάδες τον Οκτώβριο.
Στο μεταξύ, στοιχεία για τις ευρωπαϊκές οικονομίες κερδίζουν την προσοχή των επενδυτών.
Συγκεκριμένα, καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική αρχή της χώρας (Destatis). Η βιομηχανική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρουσίασε ετήσια αύξηση 2,6% για τον Σεπτέμβριο έναντι ανόδου 1,6% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, η παραγωγή αυξήθηκε 0,6% έναντι συρρίκνωσης 1,2% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,1%.
Σε άλλα στοιχεία, με τον μεγαλύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2021 υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία κατά τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την εταιρεία ενυπόθηκων δανείων Halifax. Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές κατοικιών συρρικνώθηκαν κατά 0,4% μετά από πτώση 0,1% τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας την ισχυρότερη μηνιαία πτώση από τον Φεβρουάριο του 2021. Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 8,3% για τον Οκτώβριο, εμφανίζοντας σημαντική κάμψη από την ετήσια αύξηση 9,8% που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο.
Περαιτέρω διολίσθηση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των κατασκευών στην Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που καταρτίζει η S&P Global.
Ειδικότερα, ο PMI κατασκευών της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 44,9 μονάδες τον Οκτώβριο έναντι 45,3 μονάδων τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας για 6ο συνεχόμενο μήνα.
Η κίνηση των δεικτών
Την Δευτέρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,42% στις 418,74 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύεται 0,55% στις 3.708 μονάδες. Ο DAX στην Φρανκφούρτη κερδίζει 0,81% στις 13.568 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι ανεβαίνει οριακά 0,03% στις 6.418 μονάδες, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει οριακή πτώση 0,02% στις 7.333 μονάδες. Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,48% στις 23.395 μονάδες και ο IBEX 35 κερδίζει 0,23% στις 7.960 μονάδες.
Η εικόνα στην Ασία
Στα ασιατικά χρηματιστήρια, σημειώθηκαν κέρδη παρά τα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία της Κίνας απρόσμενη πτώση κατέγραψαν οι εξαγωγές της τον Οκτώβριο κατά 0,3%, έναντι αύξησης κατά 5,7% που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της The Wall Street Journal ανέμεναν αύξηση 4% των εξαγωγών. Οι εισαγωγές της Κίνας σημείωσαν πτώση 0,7% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με αύξηση 0,3% τον προηγούμενο μήνα, με τους αναλυτές να μην αναμένουν καμία μεταβολή στο μέγεθος. Η Κίνα εμφάνισε πλεόνασμα 85,15 δισ. δολαρίων στο εμπορικό ισοζύγιο του Οκτωβρίου. Ήταν, δηλαδή, αυξημένο από τα 84,7 δισ. δολάρια του Σεπτεμβρίου, αλλά χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που το τοποθετούσαν στα 95,8 δισ. δολάρια.
Έτσι, ο Nikkei 225 στο Τόκιο κέρδισε 1,21%, ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,60%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα o Shanghai και ο SZSE Component σημείωσαν κέρδη 0,23% και 0,18% αντίστοιχα. Ο ΚOSPI στη Σεούλ κέρδισε 0,99% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ πραγματοποίησε ράλι 2,57%.