Wall Street: Μεταβλητότητα στον απόηχο της χθεσινής «εκτόξευσης» - Νέα κέρδη για Nasdaq

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Μεταβλητότητα στον απόηχο της χθεσινής «εκτόξευσης» - Νέα κέρδη για Nasdaq
Ο αμερικανικός πληθωρισμός και η χαλάρωση των μέτρων καραντίνας στην Κίνα είναι στο επίκεντρο της προσοχής.

Τελευταία ενημέρωση 18:11

Μεικτά πρόσημα καταγράφονται στη Wall Street την Παρασκευή, στον απόηχο του χθεσινού εντυπωσιακού ράλι, και ενώ οι κινητήριες δυνάμεις για την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος διεθνώς είναι τα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Πέμπτη, καθώς και η σημερινή είδηση πως η Κίνα χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό θέτοντας τις βάσεις για ώθηση στην ανάπτυξη.

Εν γένει τα νέα κινεζικά μέτρα δίνουν έμφαση στην κατ’ οίκον καραντίνα έναντι της κεντρικής, ενώ μπαίνει ένα τέλος στην πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα τη συχνή ακύρωση διεθνών πτήσεων, με τους αερομεταφορείς να λειτουργούν ήδη σε μειωμένα επίπεδα. Η είδηση ώθησε σε ράλι τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ο οποίος έκλεισε με κέρδη 7,74%.

Υπενθυμίζεται πως, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η καλύτερη για τους δείκτες τους αμερικανικού χρηματιστηρίου για εδώ και 2 χρόνια, ακολουθώντας την ανακοίνωση των πληθωριστικών στοιχείων Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα οποία ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,7% έναντι 8,2% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,9%. Σε μηναίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Έτσι, λαμβάνοντας το «μήνυμα» πως ο πληθωρισμός άγγιξε το peak του οι επενδυτές έστειλαν την Πέμπτη τον Dow Jones στο μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος από τον Μάιο του 2020, τον S&P 500 στην καλύτερη επίδοσή του από τον Απρίλιο του 2020 και το Nasdaq επίσης σε υψηλό από το 2020.

Την Παρασκευή, ο Dow Jones υποχωρεί 0,51% στις 33.545 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,18% στις 3.963 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 1,04% στις 11.229 μονάδες.

Σε επιχειρηματικά νέα, την έναρξη των διαδικασιών ώστε να κηρυχθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας ανακοίνωσε πως ξεκίνησε το ανταλλακτήριο crypto FTX, μετά την απώλεια περίπου 32 δισ. δολαρίων της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο Twitter.

Παράλληλα, ο Sam Bankman-Fried ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της FTX, ενώ καθήκοντα CEO αναλαμβάνει στο εξής ο J. Ray III.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν «βουλιάξει» την αγορά των crypto, με το μεγαλύτερο εξ αυτών, bitcoin, να βρίσκεται στα επίπεδα των 16.736 δολαρίων, με απώλειες 4,8%, ενώ νωρίτερα η πτώση για το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα έφτασε να ξεπερνάει ακόμα και το 7%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φθινόπωρο του 2020.

Παρόμοια εικόνα και για το ethereum, το οποίο βρίσκεται στα επίπεδα των 1.255 δολαρίων, υποχωρώντας ως και 3,5%.

Μάκρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, έφθασε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, καθώς οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν τον συνεχιζόμενο πληθωρισμό και την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών. Σύμφωνα με το Marketwatch, o δείκτης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τις προοπτικές των καταναλωτών στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 5,2 μονάδες από 59,9 τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν μέτρηση 59,5, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό για το επόμενο έτος αυξήθηκαν στο 5,1% από 5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό για την επόμενη πενταετία αυξήθηκαν στο 3% από 2,9% τον Οκτώβριο. Ο δείκτης των απόψεων των καταναλωτών για τις τρέχουσες συνθήκες μειώθηκε τον Νοέμβριο στο 57,8 από 65,6 τον Οκτώβριο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες έπεσε στο 52,7 από 56,2 τον προηγούμενο μήνα.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φρενίτιδα στην Wall Street - Στο +7% ο Nasdaq, κέρδη 1.200 μονάδων για τον Dow Jones

Καλά νέα από Κίνα – «Χαλαρώνει» την καραντίνα και τα μέτρα αντιμετώπισης covid 

Χρεοκοπεί η FTX - Παραιτείται από CEO ο Bankman-Fried

gazzetta
gazzetta reader insider insider