Φρενίτιδα στην Wall Street - Στο +7% ο Nasdaq, κέρδη 1.200 μονάδων για τον Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φρενίτιδα στην Wall Street - Στο +7% ο Nasdaq, κέρδη 1.200 μονάδων για τον Dow Jones
Πάνω από 1.200 μονάδες κέρδισε ο Dow Jones. Σε «βαθύ πράσινο» οι δείκτες.

Φρενίτιδα κερδοφορίας επικράτησε στη Wall Street το βράδυ της Πέμπτης, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να παίρνουν «φωτιά» στην καλύτερη επίδοσή τους εδώ και 2 χρόνια με τον ενθουσιασμό των traders να έρχεται έπειτα από τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό του Οκτωβρίου (που ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα).

Aισιοδοξία χαρακτηρίζει το επενδυτικό κλίμα καθώς είναι διάχυτη η εντύπωση πως ο πληθωρισμός έχει φτάσει την κορύφωσή του και πλέον θα αρχίσει να επιβραδύνεται ακολουθώντας πτωτική πορεία, με αποτέλεσμα και οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed να είναι μικρότερες.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε με 1.201 μονάδες για το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος από τον Μάιο του 2020. Ο S&P 500 κέρδισε 207 μονάδες, στην καλύτερη επίδοσή του από τον Απρίλιο του 2020 και ο Nasdaq με κέρδη 760 μονάδων, κατέγραψε επίσης υψηλό από το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,7% έναντι 8,2% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,9%. Σε μηναίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 6,3% έναντι 6,6% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,5%. Ο μηνιαίος δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,6% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 0,5%.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν μετά την έκθεση του ΔΤΚ, με το 10ετές να χάνει περισσότερες από 18 μονάδες βάσης στο 3,946% ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώθηκε περισσότερο από 23 μονάδες βάσης στο 4,395% και αποδυνάμωση καταγράφει το αμερικανικό δολάριο.

Άλλωστε, «σήμα» για την ηπιότερη αύξηση των επιτοκίων έδωσαν τόσο η Πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι όσο και η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν καθώς χαιρέτησαν τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αλλά προειδοποίησαν ότι ο αγώνας με τις αυξανόμενες τιμές δεν έχει τελειώσει.

«Τα δεδομένα για τον ΔΤΚ σήμερα το πρωί ήταν μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος», ανέφερε η Λόγκαν και πρόσθεσε πως ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη. «Πιστεύω ότι μπορεί σύντομα να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων, ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε καλύτερα πώς εξελίσσονται οι χρηματοοικονομικές και οικονομικές συνθήκες», σημείωσε η Λόγκαν, όμως διευκρίνισε πως «ένας πιο αργός ρυθμός δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι αντιπροσωπεύει μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική».

Το ίδιο εξέπεμψε και το μέλος του Δ.Σ. της Fed, Πάτρικ Χάρκερ, ανέφερε πως «η Fed μπορεί να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της μέσα στους επόμενους μήνες», προσθέτοντας ότι «σε κάποιο σημείο η Fed θα πρέπει να εκτιμήσει το πως οι αυξήσεις των επιτοκίων επηρεάζουν την οικονομία».

H κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones έκανε άλμα 3,70% στις 33.715 μονάδες
  • Ο S&P 500 εκτινάχθηκε 5,54% στιθς 3.956 μονάδες
  • Ο Nasdaq εκτοξεύθηκε 7,25% στις 11.114 μονάδες

Οι μετοχές της τεχνολογίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την άνοδο του πληθωρισμού και τα αυξημένα επιτόκια οδήγησαν τα κέρδη την Πέμπτη. Οι μετοχές της Amazon αυξήθηκαν κατά 13%. Η Apple, η Meta και η Microsoft σημείωσαν άνοδο πάνω από 6%. Οι μετοχές της Meta ενισχύθηκαν κατά 5,4%. Η Tesla έκανε άλμα 5,3%.

Ωστόσο, το έντονο ράλι της Πέμπτης ανακτά μόνο μερικές από τις δραματικές απώλειες των δεικτών που επέφερε η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed. Ο S&P 500 εξακολουθεί να υποχωρεί σχεδόν 18%, ο Nasdaq 100 διολισθαίνει σχεδόν κατά 30%, με αμφότερους να οδεύουν προς τα χειρότερα χρόνια τους από το 2008.

Μάκρο

Οι αναλυτές δίνουν 80% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC) τον Δεκέμβριο, ενώ πριν από τις σημερινές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό το εν λόγω ποσοστό ήταν στο 52%. Ωστόσο, τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ παραμένουν μακριά από τον στόχο της Fed (2%), κάτι που μπορεί να δώσει «πάτημα» για συνέχεια της αύξησης των επιτοκίων της τράπεζας, αν και σε μικρότερο βαθμό στο επόμενο χρονικό διάστημα.

«Τα επιτόκια εξακολουθούν να τρέχουν τα πάντα στις αγορές», δήλωσε ο Τιμ Κόρτνεϊ της Exencial Wealth. «Με το ΔΤΚ να μειώνεται, η αγορά στοιχηματίζει πλέον ξεκάθαρα ότι πιστεύει ότι οι [αυξήσεις] των επιτοκίων πλησιάζουν στο τέλος τους. Έτσι, βλέπετε αυτές τις μετοχές που είναι ευαίσθητες στα επιτόκια να τα πάνε πολύ καλά» πρόσθεσε.

«Λέμε για κορύφωση του πληθωρισμού τους τελευταίους δύο μήνες και απλώς ήμασταν απίστευτα απογοητευμένοι που δεν εμφανίστηκε στα δεδομένα. Για πρώτη φορά, εμφανίστηκε πραγματικά στα δεδομένα.Αυτό είναι μια μεγάλη υπόθεση», τονίζει ο Κινγκ Λιπ , επικεφαλής στρατηγικής στην Baker Avenue Asset Management στο Σαν Φρανσίσκο.

Μέτρια αύξηση καταγράφηκε στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 5 Νοεμβρίου, καθώς ανήλθαν στις 225.000, σημειώνοντας αύξηση 7.000 από το αναθεωρημένο επίπεδο των 218.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε στις 218.750, μια μείωση κατά 250 από τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας στις 219.000.

Εμπορεύματα

Ο χρυσός την Πέμπτη βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Αυγούστου, ενισχυμένος από την υποχώρηση του δολαρίου των ΗΠΑ και των αποδόσεων των ομολόγων λόγω της μικρότερης από την αναμενόμενη μηνιαίας αύξησης του αμερικανικού πληθωρισμού τον Οκτώμβριο. Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσηs Δεκεμβρίου ενισχύθηκαν 2,3%, για να διαμορφωθούν στα 1.753,70 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex, σημειώνοντας το υψηλότερο κλείσιμο που έχουν καταγράψει από τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισε 1,8%, στα 21,702 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο τελείωμα από τις 21 Ιουνίου. Το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου έκανε 5,1%, στα 1.954,20 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ οι τιμές της πλατίνας παράδοσης Ιανουαρίου εκτοξεύθηκαν 5,8% στα 1.055 δολάρια ανά ουγγιά. Τέλος, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χαλκού παράδοσης Δεκεμβρίου ισχυροποιήθηκαν κατά 1,6%, στα 3,758 δολάρια ανά λίβρα.

Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 0,2%, στα 86,04 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent παράδοσης Ιανουαρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, κέρδισε 0,8%, στα 93,35 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε 1,1% στα 2,5712 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Δεκεμβρίου κατέγραψε κέρδη 0,8% στα 3,6869 δολάρια. Το φυσικό αέριο παράδοσης Δεκεμβρίου σκαρφάλωσε 2,7%, στα 6,025 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις για το β' τρίμηνο του οικονομικού έτους της Ralph Lauren διαμορφώθηκαν σε 1,58 δισ. δολάρια έναντι 1,5 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021 έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet για έσοδα 1,56 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: Σημαντικά βραδύτερη άνοδος τιμών, κατά 9,1% τον Οκτώβριο – Μεγάλη διόρθωση σε ρεύμα, αέριο

Έκτακτη παρέμβαση ΕΚΤ για να μη ξεμείνουν από «ρευστό» οι Κεντρικές Τράπεζες στο τέλος του χρόνου...

Τράπεζες: Στο 6% - 6,5% ο δείκτης κόκκινων δανείων στο 9μηνο – Συνεχίζεται η μείωση παρά την κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider