Τράπεζες: Στο 6% - 6,5% ο δείκτης κόκκινων δανείων στο 9μηνο – Συνεχίζεται η μείωση παρά την κρίση

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Στο 6% - 6,5% ο δείκτης κόκκινων δανείων στο 9μηνο – Συνεχίζεται η μείωση παρά την κρίση
Την τάση περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, με αρνητική ή αμυδρή εισροή νέων κόκκινων δανείων στο γ΄ τρίμηνο του έτους, προδιέγραψαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alpha Bank. Εξαιρετική ανθεκτικότητα στα επιχειρηματικά δάνεια, ακολουθούν τα στεγαστικά.

Στο 6% - 6,50% από περίπου 7% στο τέλος του α΄ εξαμήνου, αναμένεται να διαμορφωθεί ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τεσσάρων συστημικών βάσει των αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσουν για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022. Οι ανακοινώσεις συνεχίζονται σήμερα με τις τράπεζες Eurobank και Εθνική και ολοκληρώνονται αύριο με την Τράπεζα Πειραιώς.

Την τάση περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, με αρνητική ή αμυδρή εισροή νέων κόκκινων δανείων στο γ΄ τρίμηνο του έτους, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, προδιέγραψαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε προχθές η Alpha Bank.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της στην Ελλάδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ, με τον Δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων σε επίπεδο Ομίλου να βρίσκεται στο 8% (13% στο τέλος του 2021), σημειώνοντας μείωση κατά 20 μονάδες βάσης, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (8,2%). Στόχος της Τράπεζας για το τέλος του έτους είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να πέσουν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2019 ο δείκτης ΜΕΑ της Alpha Bank ανερχόταν στο 44,8% και έχει υποχωρήσει στο 8% στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2022, μειώνοντας αντίστοιχα το κόστος των προβλέψεων από το 2,5% στο 0,7%.

Όπως ανέφερε η Διοίκηση της Alpha Bank στους αναλυτές, παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η συνέπεια των πελατών στη διευθέτηση των οφειλών τους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη. Στην κατεύθυνση αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η Τράπεζα ανέλαβε γρήγορα δράση, παίρνοντας έγκαιρα μέτρα, ήδη από το β΄ τρίμηνο του έτους, καθώς ήρθε σε επαφή με τους πελάτες της προσφέροντας φιλικές προσφορές προϊόντων, προκειμένου να αποτραπούν νέες καθυστερήσεις.

Όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Βασίλης Ψάλτης, χάρη στα μέτρα που έλαβε η Τράπεζα παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση στις καθυστερήσεις του γ΄ τριμήνου, ενώ τα ποσοστά ανταπόκρισης συνέχισαν να είναι ενθαρρυντικά.

Τα στοιχεία της Alpha Bank για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβεβαιώνουν όσα έγραφε το insider.gr για την ομαλή συνέχιση των αποπληρωμών δανείων και στο γ΄ τρίμηνο, αλλά και τον μήνα Οκτώβριο που που προδιαγράφει ήπια αύξηση των νέων εισροών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο δ΄ τρίμηνο του έτους.

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους και κυρίως το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, θα είναι ενδεικτικό για τον αντίκτυπο της τρέχουσας κρίσης στο διαθέσιμο εισόδημα και στην ομαλή αποπληρωμή των δανείων. Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι η προσοχή το 2023 δίδεται στις μικρές επιχειρήσεις και στα ρυθμισμένα δάνεια. Οι δύο αυτές κατηγορίες δανειοληπτών θα πρέπει να διαχειριστούν ταυτόχρονα τον απότομα ανοδικό πληθωρισμό, την αλματώδη αύξηση του κόστους στην ενέργεια και τα επιτόκια που αυξάνονται ραγδαία επίσης.

Με την προσοχή να παραμένει στραμμένη στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης τόνισε ότι η Διοίκηση συνεχίζει να εξετάζει προσεκτικά το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας για πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια αδυναμίας πληρωμών. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το εταιρικό χαρτοφυλάκιο δανείων της Alpha Bank δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, ενώ το ίδιο ανέφερε και για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.

Στη διάρκεια της παρουσίασης στους αναλυτές ακούστηκαν επίσης πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία για την αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων εν μέσω της νέας κρίσης.

Όπως ότι:

  • Για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, η Alpha Bank δεν είδε νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων στο χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων.
  • Ο σχηματισμός νέων κόκκινων δανείων αναμένεται αρνητικός στη χρήση 2022 και οι εισροές που αναμένονται το 2023 θα αντισταθμιστούν από την ίαση δανείων και τις εισπράξεις οφειλών. Ως εκ τούτου, το κόστος κινδύνου (CoR) θα παραμείνει στα επίπεδα του 2022, δηλαδή στις 70 μονάδες βάσης.
  • Η εισπραξιμότητα οφειλών είναι υψηλότερη μετά τον Απρίλιο.
  • Η ανάλυση που κάνει η Τράπεζα στο χαρτοφυλάκιο των δανείων της σε τομείς που είναι πιο εκτεθειμένοι στις επιπτώσεις από την αύξηση του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους δείχνει πιθανότητα τα δάνεια αυτά να «κοκκινίσουν» σε ποσοστό μόλις 0,7%. Ένα ποσοστό που δεν οδηγεί στην ανάγκη αύξησης των προβλέψεων για επισφάλειες.
  • Η άνοδος των τιμών στα ακίνητα, ευνοεί την επίτευξη καλύτερων ρυθμίσεων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Συνολικά η Τράπεζα στην Ελλάδα έχει ρυθμίσει δάνεια 4,5 δις. ευρώ εκ των οποίων 2,3 δις. είναι δάνεια που έχουν περάσει στα εξυπηρετούμενα.
  • Η κάλυψη των δανείων από προβλέψεις παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
  • Στα καταναλωτικά δάνεια στο 63% έναντι 56% στις ευρωπαϊκές τράπεζες, στα στεγαστικά δάνεια στο 29% έναντι 27% και στα επιχειρηματικά στο 69% έναντι 46%. Παράλληλα, τα ποσοστά κάλυψης από προβλέψεις είναι υψηλότερα σήμερα σε σχέση με αυτά που είχε η Τράπεζα στο δ΄ τρίμηνο 2019. Ειδικότερα, τότε το ποσοστό κάλυψης από προβλέψεις για τα καταναλωτικά δάνεια ήταν στο 61%, για τα στεγαστικά στο 39% και για τα επιχειρηματικά στο 62%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: Σημαντικά βραδύτερη άνοδος τιμών, κατά 9,1% τον Οκτώβριο – Μεγάλη διόρθωση σε ρεύμα, αέριο

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Έρχεται από τον Ιανουάριο επιδότηση έως 60% για όλους, ιδιώτες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις

Χρηματιστήριο: Αποτελέσματα 9μήνου από όλες τις εισηγμένες έως 15/12 λόγω Ουκρανίας - ενεργειακής κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider