Ώθηση κερδών στις ευρωαγορές την Τρίτη από τα αμερικανικά μάκρο

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ώθηση κερδών στις ευρωαγορές την Τρίτη από τα αμερικανικά μάκρο
Θετικά πρόσημα για τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου μας, με τις προσδοκίες για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο επίκεντρο των επενδυτών.

Συνέχεια στο θετικό σερί τους έδωσαν την Τρίτη τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι για το «ταβάνιασμα» των πληθωριστικών πιέσεων και την αρχή της χαλάρωσης στην αύξηση των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

Το κλίμα διστακτικότητας που επικρατούσε μέχρι το μεσημέρι υποχώρησε μετά από την απρόσμενη κάμψη που εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ κατά τον Οκτώβριο και η οποία ενίσχυσε τις εκτιμήσεις για ηπιότερη σύσφιξη από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) το επόμενο χρονικό διάστημα.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του οικονομικών προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW για τη Γερμανία, που ανήλθε στο -36,7 τον Νοέμβριο από -72,2 τον Οκτώβριο. Οι οικονομικές προοπτικές για τη Γερμανία έχουν βελτιωθεί σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, αλλά παραμένουν αρνητικές, αναφέρει η έκθεση. Ο δείκτης μέτρησης των τρεχουσών συνθηκών επίσης βελτιώθηκε, ανεβαίνοντας στο -64,5 τον Νοέμβριο από -72,2 τον Οκτώβριο, πάνω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για -66.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,25% στις 433,94 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ισχυροποιήθηκε 0,73% στις 3.915 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,19% στις 7.371 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,46% στις 14.378 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 συγκέντρωσε άνοδο 0,49% στις 6.641 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,44% στις 24.706 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κέρδισε 0,22% στις 8.184 μονάδες.

Μάκρο

Τα αυξημένα ενεργειακά κόστη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, επιβάρυναν το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, καθώς καταγράφηκε μεγάλο έλλειμμα έναντι πλεονάσματος ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη. Τα στοιχεία της Eurostat «έδειξαν» πως το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό έλλειμμα της Ευρωζώνης ανήλθε στα 34,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, έναντι πλεονάσματος 6,7 δισ. ευρώ το 2021.

Στο 3,6% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ONS). Σύμφωνα με το Reuters, αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου ανέμεναν πως το ποσοστό της ανεργίας για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου θα διαμορφωνόταν στο 3,5%.

Επιπλέον, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών υποχώρησε η ανεργία στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία, INSEE, την Τρίτη. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 7,3% από 7,4% τους προηγούμενους τρεις μήνες, παραμένοντας στο εύρος 7,3%-7,4% που επικρατεί από τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021. Η ανεργία μειώθηκε από το 9,5% όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του το 2017. Η έκθεση του INSEE έδειξε ότι η ανεργία των νέων αυξήθηκε στο 18,3% το γ’ τρίμηνο από 18,0% τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Χρηματιστήριο συνέχισε να κινείται πάνω από τις 900 μονάδες

gazzetta
gazzetta reader insider insider