Wall Street: Κέρδη στο φίνις για την Παρασκευή, με την προσοχή στα επιτόκια - Πτώση σε επίπεδο εβδομάδας

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Κέρδη στο φίνις για την Παρασκευή, με την προσοχή στα επιτόκια - Πτώση σε επίπεδο εβδομάδας
Άνοδος 200 μονάδων για τον Dow Jones, απώλειες 1,5% για τον Nasdaq στην εβδομάδα. Ισχυρή πτώση στη μετοχή της Carvana, μετά τις μαζικές απολύσεις.

Με κέρδη που «προέκυψαν» στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης ολοκλήρωσε η Wall Street την Παρασκευή, σε μια «νευρική» εβδομάδα για το αμερικανικό χρηματιστήριο και καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τις επόμενες κινήσεις στα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κέρδισε 0,60% ή 200,62 μονάδες στις 33.746 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,54% ή 21,24 μονάδες στις 3.967 μονάδες.

Ο Nasdaq ανέβηκε οριακά 0,01% ή 1,10 μονάδες στις 11.146 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έγραψε απώλειες 0,01%, ο S&P 500 έπεσε 0,63% και ο Nasdaq υποχώρησε 1,57%.

Μεταξύ Fed και επιτοκίων οι επενδυτές

Η Wall Street επηρεάστηκε για μια ακόμα φορά από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), σχετικά με περαιτέρω σύσφιξη στη νομισματική πολιτική της ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία.

Μετά από τα όσα ανέφερε ο Τζέιμς Μπούλαρντ την Πέμπτη, την Παρασκευή η Σούζαν Κόλινς είπε πως μια αύξηση των βασικών επιτοκίων της τράπεζας μεγέθους 0,75% (όπως έγινε τον Οκτώβριο) παραμένει στο τραπέζι των επιλογών που έχει η Fed, με την ίδια να συμπληρώνει πως «στο παρελθόν και μια αύξηση της τάξης του 0,5% θεωρούνταν ως μεγάλη»

Σημειώνεται πως τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν εντός της τρέχουσας εβδομάδας ενισχύουν την άποψη για το ότι η Fed έχει «χώρο» για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Σύμφωνα με το FedWatch του CME Group, οι επενδυτές δίνουν 24,2% πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 0,75% τον Δεκέμβριο, όταν πριν από μια εβδομάδα αυτές ήταν στο 19,4%.

Εξάλλου, θέση για το θέμα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ πήρε και ο πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας πως «θα χρειαστεί χρόνος για να φέρουμε τον πληθωρισμό και πάλι σε φυσιολογικά επίπεδα». Ο ίδιος ανέφερε πως είναι ανοιχτός «σε καλές ιδέες που θα συνεχίσουν να μειώνουν τον πληθωρισμό και θα συνεχίσουν να δημιουργούν μια οικονομία που δουλεύει για όλους».

Εμπορεύματα

Πτώση για την Παρασκευή και απώλειες κοντά στο 10% σε εβδομαδιαίο επίπεδο κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να δέχεται πιέσεις από την Κίνα.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Δεκεμβρίου, έπεσαν 1,9% ή 1,56 δολάρια στα 80.08 δολάρια ανά βαρέλι, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο τους από τις 30 Σεπτεμβρίου. Σε επίπεδο εβδομάδας, σημείωσαν απώλειες 9,98%.

Τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Δεκεμβρίου, υποχώρησαν 0,5% ή 8,60 δολάρια στα 1.754,40 δολάρια ανά βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδες, σημείωσαν πτώση 0,9%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες κοντά στο 5% σημείωσε η μετοχή της Carvana, στον απόηχο των χιλιάδων απολύσεων που ανακοίνωσε η εταιρεία εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Η εταιρεία έχει παρουσιάσει προσαρμοσμένα κέρδη που έχουν κινηθεί κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα τελευταία 5 τρίμηνα, καθώς αυξάνονται οι δαπάνες και καθώς υποχωρεί η ζήτηση για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Κέρδη 7,5% κατέγραψε ο τίτλος της Gap, μετά από τα αυξημένα κέρδη και έσοδα στο γ' τρίμηνο του 2022.

Η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε πως κινείται για τον περιορισμό των στοκ προϊόντων της, υποστηρίζοντας πως θα επανέλθει στα επίπεδα που ήταν το 2021 στο τέλος του οικονομικού έτους του 2022.

Μάκρο

Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 4,43 εκατ. έναντι 4,71 εκατ. τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση 5,9% σε μηνιαίο επίπεδο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν πτώση 6,6%.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τη 9η συνεχόμενη μηνιαία πτώση των πωλήσεων ενώ είναι το χειρότερο σερί για τις υφιστάμενες κατοικίες από τον Δεκέμβριο του 2011, μετέδωσε το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Με ισχυρά κέρδη αποχαιρέτησαν την εβδομάδα παρά την ανησυχία για την ύφεση

Θετικό κλείσιμο Παρασκευής, σε μια αρνητική εβδομάδα για το Χρηματιστήριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider