Με απώλειες έκλεισαν τη Δευτέρα οι ευρωαγορές καθώς οι traders παρακολουθούσαν την αναταραχή στην Κίνα με τις διαμαρτυρίες κατά των αυστηρών μέτρων προστασίας και των lockdown που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο να επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα.
Η αναταραχή ήρθε καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού στην Κίνα αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα να εντατικοποιηθούν τα τεστ για κορονοϊό και να «σφίξουν» τα υγειονομικά μέτρα, διαλύοντας τις ελπίδες για μία σταδιακή «χαλάρωση» και ένα νέο «άνοιγμα» της οικονομίας, καθώς τα σχεδόν τρία χρόνια με περιορισμούς έχουν παρασύρει την οικονομία ενώ η ανεργία των νέων έχει πλησιάσει το 20%.
«Σήμα» για διατήρηση της επιθετικής σύσφιξης των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, έστειλε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε πως επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα καθώς οι «σφιχτές» χρηματοπιστωτικές συνθήκες και η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης επιδρούν στην ανάπτυξη, η οποία «αναμένεται να συνεχίσει να είναι αδύναμη στο τέλος τους τρέχοντος έτους και στις αρχές του επόμενου».Παράλληλα, η Λαγκάρντ επανέλαβε πως η ΕΚΤ «είναι δεσμευμένη να μειώσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη προς το μεσοπρόθεσμο στόχο» της τράπεζας, του 2%. «Περιμένουμε πως τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται στα επίπεδα που θα επιτρέψουν στον πληθωρισμό να επανέλθει στα επίπεδα του 2% με ένα τακτικό τρόπο».
Για την ανάγκη κάμψης στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης ώστε να καταπολεμηθεί ο υψηλός πληθωρισμός στην ευρωπαϊκή οικονομία έκανε λόγο το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ. Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Ολλανδός τραπεζίτης ανέφερε πως «οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά». Ακόμα, τόνισε πως χρειάζεται «κάμψη της οικονομικής ανάπτυξης ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο στόχο της ΕΚΤ», που θέλει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στα επίπεδα του 2%, έναντι του 10,6% που διαμορφώθηκε για τον Οκτώβριο. Μιλώντας για το εάν θα υπάρξει ύφεση στη Ευρωζώνη το επόμενο χρονικό διάστημα, ο Κνοτ είπε πως «φαίνεται πως η ανάπτυξη της οικονομία στο δ' τρίμηνο του 2022 θα είναι ασθενική, ενδεχομένως και αρνητική». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ύφεση στην Ευρωζώνη δεν είναι μια «κλεισμένη» υπόθεση και πως μπορεί να αποφευχθεί.
Η κίνηση των δεικτών
Οι μετοχές του φυσικού αερίου και του πετρελαιαδικού κλάδου ηγήθηκαν των απωλειών καθώς έχασαν έως και 1,4% ενώ οι περισσότεροι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια έκλεισαν στο κόκκινο.
Ειδικότερα:
- Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,65% στις 437 μονάδες.
- Ο Euro Stoxx 50 έχασε 0,68% στις 3.935 μονάδες.
- Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έπεσε 0,17% στις 7.474 μονάδες.
- Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε 1,09% στις 14.383 μονάδες.
- Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,70% στις 6.665 μονάδες.
- Ο FTSE MIB στο Μιλάνο απώλεσε 1,12% στις 24.440 μονάδες
- Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 8.323 μονάδες με -1,11%
Μάκρο
Ισχυρή πτώση κατέγραψε η ζήτηση για ακίνητα κατοικιών στη Βρετανία κατά τις τέσσερις εβδομάδες που ολοκληρώθηκαν στις 20 Νοεμβρίου, σύμφωνα με έρευνα του μεσιτικού Zoopla. Όπως αναφέρει το CNBC, η πτώση έρχεται στον απόηχο της αναταραχής που προκάλεσαν στη βρετανική οικονομία οι εξαγγελίες της κυβέρνησης της Λιζ Τρας για τη φορολογία και οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση την τέως πρωθυπουργό και στην αντικατάσταση της από τον Ρίσι Σούνακ στην ηγεσία της χώρας. Σύμφωνα με το Zoopla, η ζήτηση για το σύνολο των κατοικιών υποχώρησε κατά 44% σε ετήσια βάση, ενώ η ζήτηση για νεόδμητες κατοικίες έπεσε κατά 28%.
Επιχειρηματικά νέα
Η ιταλική Lavazza ανακοίνωσε τη συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας πώλησης καφέ MaxiCoffee, σε μια προσπάθεια της πρώτης για καλύτερο «πλασάρισμα» στην αγορά της Γαλλίας και στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σύμφωνα με το Reuters, το ποσό για την εξαγορά δεν έγινε άμεσα γνωστό. Σε σχετική ανακοίνωση της Lavazza, σημειώνεται πως «η στρατηγική μας είναι να στηρίξουμε την περαιτέρω ανάπτυξη της MaxiCoffee, που θα συνεχίσει να είναι ανεξάρτητη και να δρα ως μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου με πολλά brand». Η MaxiCoffee, που ανήκει μέχρι σήμερα στον Κριστόφ Μπρανκάτο, στο ιταλικό fund 21 Invest και σε άλλους επενδυτές, απασχολεί περίπου 1.500 άτομα ως προσωπικό. Ιδρύθηκε το 2007 και λειτουργεί μέσω online πλατφόρμα και 60 σημείων λιανεμπορίου.