Σημαντική άνοδος στην Wall Street πριν από την Fed - Κέρδη 500 μονάδων για τον Dow Jones

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σημαντική άνοδος στην Wall Street πριν από την Fed - Κέρδη 500 μονάδων για τον Dow Jones
Θετικό κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, στην αρχή μιας «γεμάτης» εβδομάδας για τους επενδυτές.

Ισχυρή άνοδο σημείωσε για τη Δευτέρα η Wall Street, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη του στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης, ενόψει των σημαντικών εξελίξεων για την επιτοκιακή πολιτική στις ΗΠΑ κατά τις ερχόμενες μέρες.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,58% ή κατά 528,58 μονάδες στις 34.005 μονάδες.

Ο S&P 500 ισχυροποιήθηκε 1,41% ή 55,32 μονάδες στις 3.989 μονάδες.

Ο Nasdaq ανέβηκε 1,26% ή 139,12 μονάδες στις 11.143 μονάδες.

Τι αναμένουν οι επενδυτές

Την Τρίτη αναμένονται οι ανακοινώσεις για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στην αμερικανική οικονομία κατά τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο πληθωρισμός θα παρουσιάσει κάμψη από το 7,7% του Οκτωβρίου, ενώ περιμένουν αποκλιμάκωση και από στο επίπεδο του δομικού πληθωρισμού από το 6,3% του Οκτωβρίου.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται καθώς την Τετάρτη αναμένονται οι ανακοινώσεις αύξησης των βασικών επιτοκίων της Fed την Τετάρτη, μετά από τη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC). Οι αναλυτές σε ποσοστό 91% αναμένουν νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Η προσοχή στρέφεται στις επόμενες κινήσεις της Fed και στο εάν η τράπεζα θα «δείξει» πρόθεση για χαλάρωση στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως και στις ανακοινώσεις της Fed για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως έρευνα της New York Fed αναφέρει πως το επίπεδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τους επόμενους 12 μήνες αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,2% έναντι 5,9% στην αντίστοιχη έρευνα του Οκτωβρίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία των σχετικών ερευνών της New York Fed.

Μάκρο

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 249 δισ. δολάρια για τον Νοέμβριο, αυξημένο κατά 30% σε ετήσιο επίπεδο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, τα κρατικά έσοδα υποχώρησαν κατά 10%, ανερχόμενα στα 252 δισ. δολάρια. Οι κρατικές δαπάνες ενισχύθηκαν 6%, φτάνοντας τα 501 δισ. δολάρια.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη άνω του 2% σημείωσε η μετοχή της Microsoft αφότου έγινε γνωστό πως ο τεχνολογικός κολοσσός υπέγραψε δεκαετή συνεργασία με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ενώ παράλληλα κατέλαβε ένα μερίδιο σχεδόν 4% σε αυτό.

Η συνεργασία περιλαμβάνει δεδομένα και αναλύσεις επόμενης γενιάς, καθώς και λύσεις υποδομής cloud, σύμφωνα με ανακοίνωση του LSEG. Σε αυτά περιλαμβάνονται μια νέα υποδομή για data καθώς και λύσεις ανάλυσης και μοντελοποίησης με τα Microsoft Azure, AI και Microsoft Teams.

Εμπορεύματα

Μεγάλη άνοδο κατέγραψαν για τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, σε μια κίνηση ανάκαμψης μετά από την περασμένη εβδομάδα που έφερε τις ισχυρότερες απώλειες για τον «μαύρο χρυσό» από τον περασμένο Μάρτιο.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Ιανουαρίου, ενισχύθηκαν 2,15% δολάρια ή 3% στα 73.17 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Φεβρουαρίου, το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) κερδίζουν 2,42% ή 1,82 δολάρια στα 77.91 δολάρια ανά βαρέλι.

Πτώση κατέγραψαν για τη Δευτέρα τα συμβόλαια του χρυσού, με τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου, παράδοσης Φεβρουαρίου, να υποχωρούν 1% ή 18,40 δολάρια στα 1.792,30 δολάρια ανά ουγγιά. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 6 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πτώση στις ευρωαγορές, με την προσοχή στις ανακοινώσεις για τα επιτόκια - Απώλειες 15% στη μετοχή της Novozymes

Αρνητική εκκίνηση εβδομάδας στο Χρηματιστήριο - Αναμονή για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider