Ευρωαγορές: Από το «βήμα σημειωτόν» σε μίνι ράλι μετά τον αμερικάνικο πληθωρισμό

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Από το «βήμα σημειωτόν» σε μίνι ράλι μετά τον αμερικάνικο πληθωρισμό
Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, αύριο είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις της Fed, ενώ την Πέμπτη αναμένονται οι αντίστοιχες και άλλων κεντρικών τραπεζών.

Τελευταία ενημέρωση 16:19

Σε μίνι ράλι εξελίσσονται την Τρίτη οι συνεδριάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεπερνώντας την αρχική επιφυλακτικότητα, μετά και από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον αμερικάνικο πληθωρισμό.

Με ρυθμό μεγαλύτερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο, ενόψει των αποφάσεων για την επιτοκιακή πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 7,1% από 7,7% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,3%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,4% τον Οκτώβριο και έναντι μέτρησης 0,3% που περιμέναν οι αναλυτές.

Πρόκειται για την ηπιότερη αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία από τον Νοέμβριο του 2021.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6% έναντι 6,3% τον Οκτώβριο και αντί 6,1% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,2% έναντι 0,3% τον Οκτώβριο και όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο μέτωπο της νομισματική πολιτικής, άλλωστε, αύριο είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις της Fed, ενώ την Πέμπτη αναμένονται οι αντίστοιχες και άλλων κεντρικών τραπεζών αναφορικά με τα βασικά τους επιτόκια. Έτσι, η προσοχή των επενδυτών θα είναι στραμμένη στις αποφάσεις της BoE, της EKT αλλά και της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει κέρδη 1,77% στις 444,27 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύεται 2,43% στις 4.017 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 2,16% στις 14.616 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC40 καταγράφει άνοδο 2,06% στις 6.707 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 1,03% στις 7.523 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 2,21% στις 24.840 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ενισχύεται 1,63% στις 8.393 μονάδες.

Μάκρο

Στο 3,7% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Μεγάλη Βρετανία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ONS). Όπως αναφέρει το Reuters, η ανεργία ενισχύθηκε οριακά από το 3,6% του Σεπτεμβρίου, ενώ αναλυτές σε έρευνα του πρακτορείου ανέμεναν μικρή αύξηση στα τρέχοντα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, μικρή επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Νοέμβριο, υποχωρώντας από τα υψηλά σχεδόν επτά δεκαετιών που είχε «πιάσει» στη μέτρηση του Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Destatis, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές μετρήσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο ενισχύθηκε κατά 10% σε ετήσια βάση, με μικρότερο ωστόσο ρυθμό σε σχέση με τον 10,4% του Οκτωβρίου. Ο εναρμονισμένος με την ΕΕ πληθωρισμός αυξήθηκε στο 11,3% σε ετήσια βάση.

Η εικόνα στην Ασία

Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια σε αναμονή των στοιχείων για τον αμερικάνικο πληθωρισμό και των κινήσεων της Fed.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 κέρδισε 0,40%, ο S&P/ASX 200 στο Σύδνεϋ ενισχύθηκε 0,31%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα σημειώθηκε υποχώρηση 0,09% στον Shanghai και 0,66% στον SZSE Component. Από την άλλη, ο Hang Seng κέρδισε 0,68% και ο KOSPI της Σεούλ έχασε 0,03%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Νέο μπρα ντε φερ σήμερα στις Βρυξέλλες για το πλαφόν – Χαμηλά ο πήχυς των προσδοκιών

Κρυπτονομίσματα: Συνελήφθη στις Μπαχάμες ο Μπάνκμαν – Φριντ λόγω FTX

Ο «αόρατος» πόλεμος του δολαρίου που ξέσπασε παράλληλα με την εισβολή στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider