Απώλειες στις ευρωαγορές και ήπια άνοδος στο Χρηματιστήριο εν αναμονή των αποφάσεων της Fed και της ΕΚΤ και κυρίως των όσων θα δηλώσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες αναφορικά για το outlook του νέου έτους έτους.
Ο κινητήριος μοχλός για μια μερική επανείσοδο των αγοραστών στις αγορές μετοχών παγκοσμίως ήταν ο χαμηλότερος πληθωρισμός που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ. Όσον αφορά τις ιδιαιτερότητες της ανακοίνωσης, υπήρχαν πολλά καλά νέα, καθώς ο μηνιαίος δομικός ΔΤΚ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών και ήταν επίσης η πρώτη φορά σε σχεδόν τρία χρόνια που υπήρξαν δύο σερί εκπλήξεις στον τίτλο του ΔΤΚ σε ένα σειρά. Όσον αφορά τις λεπτομέρειες, ο μηνιαίος ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο +0,1% τον Νοέμβριο (έναντι +0,3% που αναμένονταν), το οποίο με τη σειρά του οδήγησε την ετήσια μέτρηση στο +7,1% (έναντι +7,3% που αναμένονταν). Τώρα προφανώς το 7,1% εξακολουθεί να είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό, αλλά αυτή είναι η χαμηλότερη μέτρηση για το 2022 μέχρι στιγμής και είναι επίσης η 5η συνεχόμενη πτώση από το +9,1% που κορυφώθηκε τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα, υπήρξαν κάποια θετικά νέα για τον δομικό ΔΤΚ, με τη μηνιαία μέτρηση να προκαλεί έκπληξη στο +0,2% (έναντι +0,3% που αναμένονταν), γεγονός που μείωσε το μέτρο σε ετήσια βάση στο +6% (έναντι +6,1% που αναμένονταν).
Ωστόσο η μεταβλητότητα στην αμερικανική αγορά γιγαντώθηκε χθες καθώς, λίγο πριν από τις 10 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης, ο S&P 500 ήταν στο +2,74%, και οι αποδόσεις του διετούς και του δεκαετούς είχαν υποχωρήσει κατά 21,6 μ.β και -18,8 μ.β αντίστοιχα, και όλα φαινόταν ότι θα ολοκληρώνονταν έτσι. Ωστόσο, μέχρι το κλείσιμο, ο S&P 500 έφτασε στο +0,73% και οι δύο σειρές κατά -15,7 μ.β και -11,0 μ.β αντίστοιχα. Ανάλογες κινήσεις και νευρικότητα αναμένεται και κατά τη σημερινή συνεδρίαση καθώς ο Τζέρομ Πάουελ θα δίνει το σήμα για το ποια θα είναι η πορεία που θα ακολουθήσει το «καράβι».
Επιστρέφοντας στα του εγχώριου ενδιαφέροντος, τα βλέμματα έπεσαν στη Μυτιληναίος αλλά και στη συνάντηση τραπεζών - ΥΠΟΙΚ.
Ως προς το πρώτο, με «διπλή» απόσχιση (spin off) δραστηριοτήτων, δημιουργία δύο ξεχωριστών θυγατρικών – φορέων σε γενικές κατασκευές και Παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ, με κεφάλαια 1 δισ. ευρώ για τις δράσεις αυτές, ο όμιλος Mytilineos προχωρά στη «νέα εποχή» σκοπεύοντας να παίξει σημαντικό ρόλο στον τομέα των υποδομών, όπου ήδη βέβαια, όπως έχει αναδείξει το insider.gr, έχει «απλώσει αποτύπωμα» έχοντας «χτίσει» ανεκτέλεστο άνω των 2,5 δισ. ευρώ και μαζέψει συμβάσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ μόνο τον τελευταίο χρόνο. Στόχος του εν λόγω μετασχηματισμού είναι να δοθεί το απαραίτητο management focus στις εν λόγω δραστηριότητες, να βελτιστοποιηθεί η λειτουργική τους αποτελεσματικότητα ως ξεχωριστές πλέον εταιρικές οντότητες, να «ξεκλειδώσουν» αξίες καθώς και ενισχυθεί η διαφάνεια στην αποτύπωση των οικονομικών μεγεθών. Το γκρουπ δεν σχεδιάζει να πουλήσει συμμετοχή στον κατασκευαστικό τομέα, αντιθέτως, να αξιοποιήσει τις όποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται.
Από την άλλη στο δεύτερο μέτωπο, πρόοδος διαπιστώθηκε στο θέμα στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών, στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και των τραπεζιτών.
Στην μακράς διάρκειας συνάντηση, οι τραπεζίτες ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχουν πάρει το «πράσινο φως» από τον SSM για να στηρίξουν τους ευάλωτους δανειολήπτες που είναι ενήμεροι στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Όπως έγραφε, πάντως, το insider.gr, οι τράπεζες δεν έχουν στα χέρια τους τη σύμφωνη γνώμη του SSM, επομένως φαίνεται πως οι διαβουλεύσεις με τον επόπτη για το πώς θα εφαρμοστεί η πρόταση στήριξης συνεχίζονται. Πάντως, είναι θέμα χρόνου να γίνουν οι ανακοινώσεις από την πλευρά των τραπεζών για τη στήριξη των ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν προτείνει να επιδοτήσουν κατά 50% την αύξηση της μηνιαίας δόσης λόγω της ανόδου των επιτοκίων και να εφαρμόσουν το μέτρο τόσο για υφιστάμενα, όσο και για νέα δάνεια. Η περίμετρος των ευάλωτων που θα λάβουν την επιδότηση εκτιμάται σε 20.000 – 30.000 δανειολήπτες, με δάνεια περί τα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει οριοθετηθεί το εύρος των ωφελούμενων.
Στο τεχνικό σκέλος, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 862 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 891 και τις 862 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 922 και τις 971 μονάδες.
Την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,34% στις 923,63 μονάδες με τον τζίρο να ξεπερνά με το ζόρι τα 50 εκατ. ευρώ, στα 57,058 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,57% στις 2.242,86 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε οριακά κατά 0,03% στις 637,57 μονάδες.
Στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 0,49% στα 1,0145 ευρώ, με την Πειραιώς να διολισθαίνει κατά 1,58% στα 1,3975 ευρώ. ΕΤΕ και Eurobank ξεχώρισαν θετικά με την πρώτη στο 1,03% και τη δεύτερη στο 0,10%.
Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή συνέχισαν την ανιούσα με την πρώτη να φτάνει πλέον στα 19,94 ευρώ με νέο ράλι της τάξεως του 2,41% και τη δεύτερη στα 19,98 ευρώ, με άνοδο 0,40%.
Σημαντική άνοδο επίσης για την Aegean με κέρδη 1,74% στα 5,26 ευρώ, με τη ΜΟΗ να σκαρφαλώνει σε νέα υψηλά και στα 21,14 ευρώ με κέρδη 2,52%. Διόρθωση για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ.
Ράλι επίσης για τη μετοχή της Jumbo που εκτοξεύθηκε κατά 6,24% στα 16 ευρώ.