Οι εξαγγελίες της ΕΚΤ συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τις ευρωαγορές

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι εξαγγελίες της ΕΚΤ συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τις ευρωαγορές
Προς μεγάλες εβδομαδιαίες απώλειες οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτης της ηπείρου μας.

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται την Παρασκευή τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως δεν έχουν... συνέλθει από τις ανησυχίες που προκάλεσαν οι εξαγγελίες για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την Πέμπτη η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά επιτόκια της κατά 0,50% και ανέφερε πως θα συνεχίσει τις αυξήσεις σε αυτά τα επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ και της διοικήτρια της, Κριστίν Λαγκάρντ, ενίσχυσαν τους φόβους για ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία -τουλάχιστον για τις αρχές του 2023-, ενώ επικρατεί προβληματισμός για το αυξημένο κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων λόγω της νομισματικής πολιτικής της ευρωτράπεζας. Σε αυτό το πλαίσιο, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας θεωρεί «σίγουρη» μια ύφεση στη μεγαλύτερη δύναμη της Ευρωζώνης για το επόμενο έτος.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 0,40% στις 428,22 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 πέφτει 0,40% στις 3.820 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,41% στις 7.396 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 0,29% στις 13.946 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,64% στις 6.841 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,14% στις 23.694 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη πέφτει 0,80% στις 8.152 μονάδες.

Σημειώνεται πως οι περισσότεροι δείκτες κινούνται προς το κλείσιμο της Παρασκευής με εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 2%.

Μάκρο

«Μαζεμένο» εμφανίστηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών αγαθών της Ευρωζώνης για τον Οκτώβριο του 2022, καθώς ανήλθε στα 26,5 δισ. ευρώ έναντι 34,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Θετικά σημάδια εμφάνισε η επιχειρηματική δραστηριότητά της Ευρωζώνης για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global, αν και η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων συνεχίστηκε για 6ο μήνα.

Ο σύνθετος PMI για την οικονομία της Ευρωζώνης ανήλθε στις 48,8 μονάδες έναντι 47,8 μονάδων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 47,9 μονάδες (υψηλό 4 μηνών).

Απρόσμενη συρρίκνωση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία για τον Νοέμβριο, σε ένα σημάδι για το ότι ο πληθωρισμός και τα υψηλά κόστη διαβίωσης στη χώρα έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις δαπάνες των καταναλωτών.

Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS), οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν 0,4% για τον Νοέμβριο έναντι αύξηση 0,9% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση 0,3%.

Σε συρρίκνωση συνεχίζει να κινείται η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία και τη Γαλλία κατά τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς δείκτες PMI της S&P Global για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Ο σύνθετος PMI για τη γερμανική οικονομία διαμορφώθηκε στις 47,4 μονάδες έναντι 46,1 μονάδων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 46,3 μονάδες.

Ο σύνθετος PMI για τη γαλλική οικονομία ανήλθε στις 48 μονάδες έναντι 48,7 μονάδων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 48 μονάδες.

Μικρότερη πτώση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βρετανία για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global.

Ο σύνθετος PMI για τη βρετανική οικονομία διαμορφώθηκε στις 49 μονάδες έναντι 48,2 μονάδων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 48 μονάδες.

Πιέσεις στην Ασία

Αρνητικά κινήθηκαν για την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι περισσότερες αγορές της Ασίας, στον απόηχο του κλίματος που διαμορφώθηκαν από την πτώση στην Ευρώπη και την Wall Street την Πέμπτη.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei έχασε 1,87% στις 27.527 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 υποχώρησε 0,78% στις 7.148 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi διολίσθησε 0,04% στις 2.360 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite απώλεσε 0,02% στις 1.367 μονάδες και ο Shenzhen Component έπεσε 0,56% στις 11.295 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε 0,60% στις 19.485 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider