Wall Street: «Βαθαίνουν» οι απώλειες στον απόηχο του τελευταίου γύρου αύξησης επιτοκίων

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Βαθαίνουν» οι απώλειες στον απόηχο του τελευταίου γύρου αύξησης επιτοκίων
Ο Dow την Πέμπτη έχασε 764 μονάδες στην χειρότερη ημέρα του το τελευταίο τρίμηνο, ο S&P 500 και ο Nasdaq υποχώρησαν 2,49% και 3,23% αντίστοιχα.

Τελευταία ενημέρωση 19:47

Διεύρυνση των απωλειών που έγραφε στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Wall Street σημειώνεται την Παρασκευή, μετά από το χτεσινό sell off στον απόηχο της αναταραχής που έφεραν στις αγορές οι αποφάσεις σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, με προεξάρχουσα τη Fed.

Στο αρνητικό κλίμα επιδρούν τα στοιχεία της S&P Global για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, με τον σύνθετο PMI για την αμερικανική οικονομία να φτάνει τον Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2020.

Ο Dow την Πέμπτη έχασε 764 μονάδες στην χειρότερη ημέρα του το τελευταίο τρίμηνο, ο S&P 500 και ο Nasdaq υποχώρησαν 2,49% και 3,23% αντίστοιχα.

Τα «βαριά χαρτιά» του Dow Jones είναι και αυτά που θα υποφέρουν περισσότερο από την προοπτική μιας ύφεσης, ο φόβος της οποίας είναι και αυτός που κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία, μετά και από τον τελευταίο γύρο αυξήσεων των επιτοκίων, που πέρα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβάνει την ΕΚΤ, την BoE, και την SNB της Ελβετίας.

Όλα δείχνουν πως η Wall Street με το καμπανάκι λήξης των διαπραγματεύσεων της Παρασκευής, θα κλείσει την δεύτερη συνεχή εβδομάδα απωλειών.

Έτσι, την Παρασκευή, ο Dow Jones υποχωρεί 1,44% ή 477 μονάδες στις 32.724 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 1,64% στις 3.835 μονάδες και ο Nasdaq πέφτει 1,32% στις 10.667 μονάδες.

Μάκρο

Ο δείκτης PMI της S&P Global για το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας διαμορφώθηκε στις 44,6 μονάδες για τον Δεκέμβριο έναντι 46,4 μονάδων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 46,9 μονάδες.

Ο PMI για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στις 46,2 μονάδες έναντι 47,7 μονάδων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 47,8 μονάδες.

Ο PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών στις ΗΠΑ ανήλθε στις 44,4 μονάδες έναντι 46,2 μονάδων τον Νοέμβριο και έναντι των 46,5 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιχειρηματικά νέα

Η Goldman Sachs σκοπεύει να προχωρήσει σε περικοπή έως και 4.000 θέσεων εργασίας στο προσωπικό, σε μια προσπάθεια να φτάσει τους στόχους κερδοφορίας που έχει θέσει, μετέδωσε το Semafor. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι περικοπές αφορούν έως και του 8% του συνολικού προσωπικού του επενδυτικού οίκου. Στους υπεύθυνους τμημάτων της Goldman έχει ζητηθεί να εντοπίσουν τους υπάλληλους με τις χειρότερες επιδόσεις, αν και ακόμα δεν έχει συνταχθεί τελική λίστα για τις περικοπές.

Ο όμιλος της Amazon ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς των παιχνιδιών της Games WorkShop για τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά δικαιώματα της δεύτερης, όπως το δημοφιλές επιτραπέζιο Warhammer. Σύμφωνα με το CNBC, η Amazon ανέφερε πως έχει έρθει σε «συμφωνία επί της αρχής» για τη μεταφορά των παιχνιδιών της βρετανικής εταιρείας σε τηλεόραση και σινεμά. «Ναυαρχίδα» των παιχνιδιών της Games Workshop είναι το Warhammer 40,000. Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστοί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η χειρότερη ημέρα του Dow το τελευταίο τρίμηνο - Στα «κόκκινα» η Wall Street

Λαγκάρντ: «Σήμα» για νέες αυξήσεις 0,50% στα επιτόκια για τη μείωση του πληθωρισμού

Bloomberg: Η Ελλάδα κάνει «all in» στην τεχνολογία - Τι χρειάζεται τώρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider