Wall Street: «Ανώμαλη προσγείωση» και νέο selloff μετά το ράλι - «Βουτιά» 700 μονάδων ο Dow Jones

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Ανώμαλη προσγείωση» και νέο selloff μετά το ράλι - «Βουτιά» 700 μονάδων ο Dow Jones
Σαν να μην πέρασε μία ημέρα, μετά το ράλι της Τετάρτης, ο Δεκέμβρης συνεχίζει με selloff.

Τελευταία ενημέρωση 20.11

Επαναφορά στο αρνητικό κλίμα καταγράφεται την Πέμπτη στη Wall Street, μετά το σύντομο ράλι της Τετάρτης που ώθησε τον Dow Jones 500 μονάδες υψηλότερα, καθώς αποδείχτηκε απλώς μία ανάπαυλα στο sell off που λαμβάνει χώρα καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του 2022. Οι ανησυχίες για πληθωρισμό και ύφεση παραμένουν, ενώ οι επενδυτές σήμερα αξιολογούν σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία για ανάπτυξη και αγορά εργασίας.

Η κίνηση των δεικτών

Έτσι, την Πέμπτη, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί 724 μονάδες, ή 2,17%, στις 32.652 μονάδες. O διευρυμένος δείκτης S&P 500 διολισθαίνει 2,7% ή 104 μονάδες στις 3.773 μονάδες. O τεχνολογικός Nasdaq χάνει 3,46% ή 370 μονάδες στις 10.338 μονάδες.

Μάκρο

Υψηλότερα από τις αρχικές μετρήσεις διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ στο τρίτο τρίμηνο, ενώ ακόμα και ως τα επίπεδα του 2,7% ανέρχονται οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, όπως έδειξε η τελική μέτρηση, το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,2% στο τρίτο τρίμηνο έναντι της αναθεωρημένης δεύτερης μέτρησης για ανάπτυξη με ρυθμό 2,9%. Σημειώνεται ότι η πρώτη μέτρηση εκτιμούσε την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 2,6%, ενώ η αμερικανική οικονομία στο β' τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 0,6% σύμφωνα με τις τελικές μετρήσεις.

Eλαφρά αύξηση σημείωσαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, ανερχόμενες στις 216.000, αν και παρέμειναν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, ως ένδειξη πως η αγορά εργασίας στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εξακολουθεί να είναι αρκετά ισχυρή. Οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 2.000 από τις αναθεωρημένες 214.000 την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση την Πέμπτη. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι οι νέες αιτήσεις θα ανέρχονταν συνολικά σε 220.000 το επταήμερο που λήγει στις 17 Δεκεμβρίου. Τα στοιχεία είναι εποχικά προσαρμοσμένα. Ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για επιδόματα ανεργίας είναι ένα από τα καλύτερα βαρόμετρα για το εάν η οικονομία βελτιώνεται ή χειροτερεύει. Οι νέες αιτήσεις ανεργίας εξακολουθούν να είναι ιστορικά χαμηλές, αλλά όχι τόσο χαμηλές όσο ήταν την άνοιξη.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μάκρο και θετικά επιχειρηματικά νέα ανέβασαν την Wall, κέρδη άνω των 500 μονάδων για Dow

GE Healthcare: Παρουσίαση των μεσοπρόθεσμων οικονομικών της στόχων στην «Ημέρα του Επενδυτή»

Γερμανός αξιωματούχος: Αλλοπρόσαλλη η συμπεριφορά της Twitter υπό τον Μασκ - Να τεθεί υπό παρακολούθηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider