Ευρωαγορές: Επιστροφή στις απώλειες - Άνω του 1% έχασε ο Stoxx

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Επιστροφή στις απώλειες - Άνω του 1% έχασε ο Stoxx
Η πτώση διευρύνθηκε σε συγχρονισμό με το αρνητικό κλίμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πολύ σύντομη αποδείχτηκε η ανάπαυλα της Τετάρτης για τις διεθνείς αγορές, και έτσι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συνεδριάσεις της Πέμπτης κατέγραψαν και πάλι απώλειες, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ενώ η πτώση διευρύνθηκε σε συγχρονισμό με το αρνητικό κλίμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εξ αρχής αμέσως μετά το καμπανάκι της έναρξης στη Νέα Υόρκη.

Η επιφυλακτική αισιοδοξία που παρατηρήθηκε χθες στην Wall Street, με τους δείκτες στη Νέα Υόρκη να καταγράφουν την καλύτερη συνεδρίαση τους μέχρι στιγμής τον Δεκέμβριο χάρη στο υψηλό 8μηνου στην καταναλωτικής εμπιστοσύνης των Αμερικανών φαίνεται να δίνει τη θέση της στην διστακτικότητα που προκαλεί η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,03% στις 426,98 μονάδες και ο Eurostoxx 50 έχασε 1,26% στις 3.823 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη έχασε 1,30% και βρίσκεται στις 13.914 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,95% στις 6.517 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,38% και διαμορφώθηκε στις 7.468 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 1,24% στις 23.813, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 παρέμεινε αμετάβλητος στις 8.272 μονάδες.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η βρετανική οικονομία, η οποία εμφάνισε υψηλότερη του αναμενομένου συρρίκνωση στο τρίτο τρίμηνο του έτους και αποτελεί πλέον τον ουραγό στις χώρες του G7.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε κατά 0,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2022 σε τριμηνιαία βάση, έναντι εκτιμήσεων για συρρίκνωση κατά 0,2%. Το μεγαλύτερο «πλήγμα» έχουν δεχθεί οι κλάδοι της μεταποίησης και των κατασκευών, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών συνέχισε την καθοδική του πορεία για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο.

Σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής σκηνής, το μεγάλο γεγονός των ημερών είναι η επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος με την Ρωσία. Ο Ζελένσκι συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενώ απηύθυνε ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο όπου τόνισε πως η αμερικανική βοήθεια στη χώρα του δεν αποτελεί «ελεημοσύνη», αλλά «επένδυση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Υψηλότερη των αρχικών μετρήσεων η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο γ' τρίμηνο - Στο 3,2%

Στουρνάρας: Δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ ως τον Μάρτιο - Στο 3% το βασικό επιτόκιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider