Wall Street: Επιστροφή στις ισχυρές απώλειες - Στις -348 μονάδες ο Dow

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Επιστροφή στις ισχυρές απώλειες - Στις -348 μονάδες ο Dow
Στην ατζέντα της ημέρας, η προσοχή ήταν στραμμένη σε στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ και την ανεργία. 

Επιστροφή στα... συνηθισμένα για τη Wall Street την Πέμπτη, καθώς το ράλι της Τετάρτης δεν απέδειξε πως είχε βάθος και η σημερινή συνεδρίαση επανήλθε στα στάνταρ του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ώρες οι αγοραστές έβγαλαν αντίδραση στο «βαθύ κόκκινο» των δεικτών -με τον Dow προηγουμένως να χάνει πάνω από 700 μονάδες και τον Nasdaq να έχει ξεπεράσει το -3%- πριν περιοριστεί σημαντικά η πτώση. Στην ατζέντα της ημέρας, η προσοχή ήταν στραμμένη σε στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ και την ανεργία.

Το κλείσιμο των δεικτών

Έτσι, την Πέμπτη, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε 348 μονάδες, ή 1,05%, στις 33.027 μονάδες. O διευρυμένος δείκτης S&P 500 διολίσθησε 1,4% ή 54μονάδες στις 3.824 μονάδες. O τεχνολογικός Nasdaq έχασε 2,18% ή 233 μονάδες στις 10.476 μονάδες.

Μάκρο

Υψηλότερα από τις αρχικές μετρήσεις διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ στο τρίτο τρίμηνο, ενώ ακόμα και ως τα επίπεδα του 2,7% ανέρχονται οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, όπως έδειξε η τελική μέτρηση, το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,2% στο τρίτο τρίμηνο έναντι της αναθεωρημένης δεύτερης μέτρησης για ανάπτυξη με ρυθμό 2,9%. Σημειώνεται ότι η πρώτη μέτρηση εκτιμούσε την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 2,6%, ενώ η αμερικανική οικονομία στο β' τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 0,6% σύμφωνα με τις τελικές μετρήσεις.

Eλαφρά αύξηση σημείωσαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, ανερχόμενες στις 216.000, αν και παρέμειναν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, ως ένδειξη πως η αγορά εργασίας στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εξακολουθεί να είναι αρκετά ισχυρή. Οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 2.000 από τις αναθεωρημένες 214.000 την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση την Πέμπτη. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι οι νέες αιτήσεις θα ανέρχονταν συνολικά σε 220.000 το επταήμερο που λήγει στις 17 Δεκεμβρίου. Τα στοιχεία είναι εποχικά προσαρμοσμένα. Ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για επιδόματα ανεργίας είναι ένα από τα καλύτερα βαρόμετρα για το εάν η οικονομία βελτιώνεται ή χειροτερεύει. Οι νέες αιτήσεις ανεργίας εξακολουθούν να είναι ιστορικά χαμηλές, αλλά όχι τόσο χαμηλές όσο ήταν την άνοιξη.

Εμπορεύματα

Κάτω από τα 1.800 δολάρια έμεινε την Πέμπτη ο χρυσός καθώς τα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη των ΗΠΑ ενίσχυσαν το αμερικανικό δολάριο. Οι τιμές του χρυσού και του ασημιού έχουν καταρρεύσει αυτή την εβδομάδα καθώς η ανοδική τάση έξι εβδομάδων φάνηκε να επιβραδύνεται, δήλωσε στο Marketwatch ο Jim Wyckoff, ανώτερος αναλυτής της Kitco. Οι τιμές του χρυσού παράδοσης Φεβρουαρίου παρέμειναν σταθερές στα 1.825 δολάρια ανά ουγγιά στο Comex, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Οι τιμές του ασημιού παράδοσης Μαρτίου μειώθηκαν κατά 23 σεντς, ή 1%, στα 23,96 δολάρια ανά ουγγιά. Οι τιμές του παλλαδίου παράδοσης Μαρτίου αυξήθηκαν 48,20 δολάρια, ή 2,9%, στα 1.715 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ οι τιμές της πλατίνας παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησαν 2,30 δολάρια ή 0,2%, στα 1.008 δολάρια ανά ουγγιά. Οι τιμές του χαλκού παράδοσης Μαρτίου έμειναν σταθερές στα 3,80 δολάρια ανά λίβρα.

Οριακές μεταβολές σε αρνητικό έδαφος σημείωσαν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι ΗΠΑ αναμένουν την πιο κρύα εβδομάδα εδώ και δεκαετίες, κι ενώ οι επενδυτές αξιολογούν την επίδραση της χαλάρωσης των περιορισμών για την πανδημία στην Κίνα. Σε αυτό το πλαίσιο, το αμερικανικό αργό παράδοσης Φεβρουαρίου έμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 78,29 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το brent παράδοσης Φεβρουαρίου έχασε 0,3% στα 81,97 δολάρια το βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μάκρο και θετικά επιχειρηματικά νέα ανέβασαν την Wall, κέρδη άνω των 500 μονάδων για Dow

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε τον προϋπολογισμό 1,66 τρισ. δολαρίων ενάντια στο shutdown του κράτους

gazzetta
gazzetta reader insider insider