Οι φόβοι για την Κίνα παρέσυραν την Wall Street - Πτώση 360 μονάδων για τον Dow Jones

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι φόβοι για την Κίνα παρέσυραν την Wall Street - Πτώση 360 μονάδων για τον Dow Jones
Σημαντικές απώλειες για το αμερικανικό χρηματιστήριο, προς το τέλος ενός 2022 στο «κόκκινο».

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η Wall Street για την Τετάρτη, με τις εξελίξεις σχετικά με την αναζωπύρωση του κορονοϊού στην Κίνα να «τρομάζουν» τους επενδυτές, προς το τέλος ενός έτους με μεγάλη πτώση στα χρηματιστηριακά ταμπλό των ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, o Dow Jones έπεσε 1,10% ή 365,85 μονάδες στις 32.875 μονάδες.

Ο S&P 500 διολίσθησε 1,22% ή 46,85 μονάδες στις 3.782 μονάδες.

Ο Nasdaq απώλεσε 1,35% ή 139,94 μονάδες στις 10.213 μονάδες.

Σημειώνεται πως από την αρχή του 2022 ο Dow Jones σημειώνει απώλειες κοντά στο 10%, ο S&P 500 άνω του 20% και ο Nasdaq πάνω από 34%.

Ανησυχία για την Κίνα

Η κύρια πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές την Τετάρτη εντοπίστηκε στις εξελίξεις γύρω από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εξελίξεις γύρω από την αναζωπύρωση των νέων κρουσμάτων της νόσου στην ασιατική χώρα, με κράτη όπως οι ΗΠΑ να ανακοινώνουν υποχρεωτικότητα για τεστ κορονοϊού στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Ο προβληματισμός για νέα περιοριστικά μέτρα από το Πεκίνο -λίγες μόλις μέρες αφότου η Κίνα ανακοίνωσε χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών- πλήττει την επενδυτική αισιοδοξία, με την τελευταία να έχει δοκιμαστεί σκληρά μέσα στο έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες.

«Επιστρέφοντας» στα των ΗΠΑ, οι αναλυτές θα συνεχίσουν να καταγράφουν τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ώστε να αποκτήσουν μια αίσθηση για το εάν αυτή «παγώνει» με αρκετό ρυθμό που θα επιτρέψει στην ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) να χαλαρώσει τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το FedWatch του CME, οι επενδυτές δίνουν 69% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 0,25% στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC) τον Φεβρουάριο.

Εμπορεύματα

Απώλειες σημείωσαν για την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου. Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Φεβρουαρίου, έχασαν 0,78% ή 62 σεντ στα 78.96 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Μαρτίου, το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) χάνουν 0,80% ή 68 σεντ στα 84 δολάρια ανά βαρέλι.

Απώλειες κατέγραψαν για την Τετάρτη τα συμβόλαια του χρυσού, μένοντας πάνω από τα επίπεδα των 1.800 δολαρίων ανά ουγγιά, οδεύοντας προς το τέλος του 2022, πέφτοντας 7,30 δολάρια ή 0,4% στα 1.815,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η μετοχή της Apple σημείωσε πτώση 3%, φτάνοντας σε χαμηλό έτους.

Η μετοχή της Tesla κατέγραψε άνοδο 3,3%, ανακάμπτοντας από τις μεγάλες απώλειες της Τρίτης.

Μάκρο

Συρρίκνωση κατέγραψαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Κτηματομεσιτών της χώρας, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε σε μηνιαίο επίπεδο 4% για τον Νοέμβριο, φτάνοντας στις 73,9 μονάδες ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν μια πτώση 1,8%.

Πρόκειται για το χειρότερο επίπεδο του δείκτη από τον Απρίλιο του 2020, όταν τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού δοκίμαζαν την αμερικανική οικονομία και την αγορά ακινήτων της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ανησυχία για την οικονομία «νίκησε» τις ευρωαγορές

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο, με περιορισμένο τζίρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider