Deutsche Bank: Στους νικητές του 2022 το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Deutsche Bank: Στους νικητές του 2022 το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στις κορυφαίες θέσεις βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε τρεις χρονικές βάσεις σύγκρισης (Δεκεμβρίου, τετάρτου τριμήνου και για ολόκληρο το 2022), μεταξύ των 38 assets που εξετάζει η Deutsche Bank, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των μεγάλων διεθνών αγορών.

Στις κορυφαίες θέσεις βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε τρεις χρονικές βάσεις σύγκρισης (Δεκεμβρίου, τετάρτου τριμήνου και για ολόκληρο το 2022), μεταξύ των 38 assets που εξετάζει η Deutsche Bank, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των διεθνών αγορών.

Συγκεκριμένα, το Χρηματιστήριο βρέθηκε στην όγδοη θέση (δεύτερο σε επίπεδο αγοράς μετοχών) για τον μήνα Δεκέμβριο με άνοδο 2% και στην τέταρτη θέση σε επίπεδο τριμήνου (τρίτο σε επίπεδο αγοράς μετοχών) και έτους με άνοδο 17,8% και 6,6% αντίστοιχα, έναντι 10% και -9,9% του Stoxx 600 (για το τέταρτο τρίμηνο και για το 2022) και 18,5 και 2,5% του τραπεζικού.

Επιπλέον, η εγχώρια αγορά κατάφερε να διαχωρίσει τη θέση και την πορεία της και έναντι των υπόλοιπων μεγάλων διεθνών αγορών, καθώς ο DAX αποχαιρέτησε το 2022 με απώλειες 12,5%, ο S&P 500 διολίσθησε κατά 18,1%, ο Nasdaq «βυθίστηκε» κατά 32,5%, ενώ χαμηλότερα κινήθηκαν επίσης οι αγορές σε Χονγκ Κονγκ, Τόκιο, Μιλάνο και Μαδρίτη.

Deutsche Bank

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, το 2022 ήταν ένα απαίσιο έτος για τις αγορές, με τον S&P 500 να καταγράφει τη χειρότερη ετήσια επίδοσή του από το 2008, τη στιγμή που τα ομόλογα πέρασαν το κατώφλι της «bear market» για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια. Ο βασικός παράγοντας στο να διαμορφωθεί αυτή το άκρως αρνητικό πλαίσιο ήταν ο πολύ ισχυρότερος, από το αναμενόμενο, πληθωρισμός, ο οποίος έφτασε σε υψηλά πολλών δεκαετιών και οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες στο να ξεκινήσουν έναν από τους πιο «επιθετικούς» κύκλους αυστηροποίησης της πολιτικής τους.

Πέραν αυτού, τα χαρτοφυλάκια βρέθηκαν επίσης αντιμέτωπα με γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς και εντάσεις, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε τεράστιες «εκρήξεις» στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων που έπληξαν ιδιαίτερα τις αναδυόμενες αγορές, οδηγώντας έτσι τα εμπορεύματα να συγκαταλέγονται μεταξύ των λιγοστών περιουσιακών στοιχείων που έκλεισαν σε θετικό «έδαφος» το 2022. Επιπλέον, μόλις 9 από τα 38 non currency assets στο δείγμα που εξετάζει η Deutsche Bank έκλεισαν ανοδικά το 2022, ενώ σε όρους δολαρίου ήταν μόλις 6 στα 38.

Ως προς το σκέλος των μετοχών, η «επιθετική» εκστρατεία αυξήσεων των επιτοκίων και οι αυξανόμενοι φόβοι για το πέρασμα σε μια ύφεση σήμαιναν μια δύσκολη χρονιά για τις μετοχές. Ο S&P 500 (-18,1%) σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση του σε όρους συνολικών αποδόσεων από το 2008, παρά την άνοδο της τάξεως του 7,5% κατά το τέταρτο τρίμηνο. Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 σημείωσε πτώση 9,9% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ενώ το αρνητικό κλίμα κυριάρχησε και στις αναδυόμενες αγορές, με τον δείκτη MSCI EM να υποχωρεί κατά 19,9%.

Τις καλύτερες αποδόσεις κατέγραψαν το Brent (10,5%) και το αμερικανικό αργό WTI (6,7%), ενώ υψηλές πτήσεις κατέγραψαν επίσης τόσο το καλαμπόκι με τις τιμές του να ενισχύονται κατά 14,4%, όσο και η πλατίνα από τα μέταλλα, με άνοδο 10,9%. Επιπλέον, ο δείκτης δολαρίου (άνοδος 8,2%) σημείωσε την υψηλότερη άνοδό του σε ετήσια βάση από το 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» από τη Fitch Solutions για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider