Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να παραμείνει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας και το 2023 όπως εκτιμά η Fitch Solutions, καθώς από το 7,3% που αναμένεται να κλείσει το 2022 (προηγούμενη εκτίμηση στο 5,7% του ΑΕΠ) θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 6,4% το 2023 (προηγούμενη εκτίμηση 5,5%)
Επιπλέον, τα αδύναμα στοιχεία του τρίτου τριμήνου οδήγησαν τον αμερικανικό οίκο να μειώσει τις εκτιμήσεις του για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το 2022 από το 6,6% στο 5%, ανεβάζοντας περαιτέρω τον «πήχη» για το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τα οφέλη από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ζωτικής, για την ελληνική οικονομία, τουριστικής βιομηχανίας αντισταθμίστηκαν από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό που ενισχύουν τις τιμές των εισαγωγών. Η Fitch Solutions αναμένει ότι η άμβλυνση της ζήτησης για εισαγωγές (εκτός του σκέλος της ενέργειας) θα διευκολύνει μια ήπια υποχώρηση του εμπορικού ελλείμματος αγαθών το 2023. Ωστόσο, εκτιμά πως η αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών θα εξασθενήσει το 2023 καθώς η ευρωπαϊκή ύφεση ανακόπτει τη ζήτηση για ταξίδια, ενώ ένας ακόμη υψηλός λογαριασμός εισαγωγών αναμένεται να διατηρήσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από το επίπεδο του 1,5% του 2019.
Επίσης, το εμπορικό έλλειμμα αγαθών θα παραμείνει βαθύτερο από τα προ πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία επίπεδα τα επόμενα τρίμηνα, καθώς οι τιμές των εισαγωγών ενέργειας παραμένουν υψηλές. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές αναμένουν πως το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών θα διευρυνθεί από το 14,6% του ΑΕΠ το 2021 στο 20,4% το 2022 προτού υποχωρήσει στο 17,6% το 2023, τη στιγμή που ο υψηλός πληθωρισμός θα επιβαρύνει την εγχώρια δραστηριότητα και θα παρεμποδίσει ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση εισαγωγών το 2023, οδηγώντας τις εισαγωγές σε μια ελαφριά συγκράτηση ευρύτερα σε σύγκριση με το 2022. Ωστόσο, με τη βασική θέση της Fitch Solutions να έγκειται στο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα τέλη του 2023, αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου θα παραμείνουν σε αρκετά υψηλότερα, από τα προπολεμικά επίπεδα βραχυπρόθεσμα και θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο. Η άμβλυνση της ανάπτυξης σε βασικές εξαγωγικές αγορές θα περιορίσει επίσης τη ζήτηση για τις εξαγωγές πετρελαίου και μη πετρελαϊκών προϊόντων της Ελλάδας.
Επιπλέον, μετά από μια ισχυρή άνοδο στις εξαγωγές υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουριστικό κλάδο το 2022, ο αμερικανικός οίκος αναμένει ότι η εξωτερική ζήτηση για ταξίδια θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες αντιξοότητες το 2023, κάτι που θα οφείλεται κυρίως στην κρίση του κόστους ζωής που μειώνει τις αποταμιεύσεις και επιβαρύνει την ψυχολογία για την πραγματοποίηση ταξιδιών το 2023. Συνεπώς αναμένει ότι το εμπορικό πλεόνασμα για τις υπηρεσίες θα μειωθεί από το εκτιμώμενο 10,8% του ΑΕΠ το 2022 στο 10,1% το 2023.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, υπάρχουν περιθώρια στο σκέλος των υπηρεσίων που σχετίζονται με τον τουρισμό να εκπλήξουν ανοδικά το 2023, εάν η ζήτηση για ταξίδια αποδειχθεί πιο ανθεκτική στην ευρωπαϊκή οικονομική ύφεση. Ωστόσο, με τα εισοδήματα να βρίσκονται υπό μια σημαντική πίεση, εκτιμούν ότι ελλοχεύουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι απογοήτευσης των αφίξεων τουριστών, περιορίζοντας έτσι το εμπορικό πλεόνασμα των υπηρεσιών.
Η Fitch Solutions αναμένει επίσης ότι οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα θα εξασθενήσουν το 2023 καθώς η αβεβαιότητα που περικλύεται γύρω από την περιοχή επιβαρύνει την επενδυτική ψυχολογία. Η Ελλάδα διατηρεί τη μεγαλύτερη αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση (NIIP) σε σύγκριση με το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη στο -155,7% όπως αποτυπώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2022. Αυτό το μακροχρόνιο έλλειμμα αποτελεί συνάρτηση του εγχώριου ΑΕΠ που παραμένει κατά 24% περίπου χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2007 στον απόηχο της παγκόσμιας κρίσης, της κρίσης στην Ευρωζώνη και του εξωτερικού χρέους της κυβέρνησης που παραμένει υψηλό.
Οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων έχουν σημειώσει μια σημαντική άνοδο μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας και στη βάση των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν από τον Ιούλιο του 2019. Ωστόσο, οι εισροές άρχισαν να μετριάζονται το 2022, εξαιτίας του πολέμου και αναμένεται μια περαιτέρω μείωση των ξένων επενδύσεων το 2023, που πιθανότατα θα παραμείνει περιορισμένη όπως και οι κίνδυνοι για την εξωτερική θέση της χώρας. Η πλειονότητα των εξωτερικών υποχρεώσεων της Ελλάδας είναι σε ευρώ και σταθμίζονται με χαμηλά επιτόκια εξαιτίας των πιστωτών της, μετριάζοντας περαιτέρω τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους.