«Κοκκινίζει» η Wall Street: Απώλειες στην «εκκίνηση» του 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κοκκινίζει» η Wall Street: Απώλειες στην «εκκίνηση» του 2023
«Νευρικοί» οι τρεις αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην «πρεμιέρα» του νέου έτους.

Τελευταία ενημέρωση 21:47

Απώλειες καταγράφονται στη Wall Street την Τρίτη, στην πρώτη συνεδρίαση για το 2023, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις, τη στιγμή που η αμερικανική αγορά προσπαθεί να αφήσει πίσω της την περασμένη χρονιά που ήταν η χειρότερη τα τελευταία δεκατέσσερα έτη.

Οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει το 2023 και οι μετοχές θα ανεβάσουν ταχήυτητες καθώς τα ζητήματα που «χαντάκωσαν» τις αγορές το 2022, αρχίζουν να υποχωρούν. Ενώ υπάρχουν φόβοι ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την εξομάλυνση του υψηλού πληθωρισμού θα μπορούσαν να ωθήσουν την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση, μία «στροφή» στο δεύτερο μέρος του έτους, εκτιμούν πως θα δώσει «ανάσα» στις μετοχές.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο: ως το τέλος μιας περιόδου "δωρεάν χρήματος" και υπερδιέγερσης της οικονομίας. Θεωρούμε πως θα μπορούσαν να έρθουν καλύτερες ημέρες τόσο για τις αγορές μετοχών όσο και για τις αγορές ομολόγων καθώς προχωρά η Πρωτοχρονιά», τονίζει ο Τζον Στόλτζφους, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην Oppenheimer.

Η ιστορία δείχνει επίσης ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο τείνει να επανέρχεται και να αντιδρά μετά από μία χρονιά με απώλειες, με τον S&P 500 να έχει, κατά μέσο όρο, ανάκαμψη 15% το επόμενο ενός «κόκκινου» έτους. Υπενθυμίζεται πως οι 3 δείκτες έκλεισαν το 2022 με τις χειρότερες ετήσιες απώλειές τους από το 2008, τερματίζοντας ένα σερί θετικό τριών ετών. Στο εφιαλτικό 2022 που δεν είχε ράλι του «Άη Βασίλη», ο Dow Jones μέτρησε τις λιγότερες απώλειες με πτώση 8,8%, τη στιγμή που ο S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq καταβαραθρώθηκαν 19,4% και 33,1%,

Η κίνηση των δεικτών

  • O Dow Jones διολσιθαίνει 0,17% στις 33.092 μονάδες
  • Ο S&P 500 υποχωρεί 0,42% στις 3.824 μονάδες
  • Ο Nasdaq αποδυναμώνεται 0,61% στις 10.401 μονάδες

Μάκρο

Κάτω από το επίπεδο που χωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κινήθηκε ο κλάδος της μεταποίησης στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της S&P Global. Ο PMI μεταποίησης στην αμερικανική οικονομία διαμορφώθηκε στις 46,2 μονάδες έναντι 49,6 μονάδων στην προκαταρκτική μέτρηση της εταιρείας, με τη μέτρηση να κινείται εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ανοδικά κινήθηκαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Οι δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,2% ή κατά 1,81 τρισ. δολάρια, έναντι συρρίκνωσης 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Εξετάζει την κατάσχεση ρωσικών assets για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Apple: Προειδοποιεί για μικρότερη ζήτηση σε AirPods, Apple Watch και MacBooks

ΗΠΑ και Κατάρ «μοιράζονται» την πρωτιά στις εξαγωγές LNG το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider