Νέες απώλειες 5,3% για το πετρέλαιο - Σχεδόν σε χαμηλό μήνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες απώλειες 5,3% για το πετρέλαιο - Σχεδόν σε χαμηλό μήνα
Το αργό πετρέλαιο ξεκίνησε το 2023 με απότομες απώλειες παρά την άνοδο 6,7% του 2022, η οποία ήταν η δεύτερη σερί κερδοφόρα χρονιά για τον «μαύρο χρυσό».

Νέα υποχώρηση για το πετρέλαιο την Τετάρτη, που διευρύνει τις απώλειές του, γεγονός που οι αναλυτές αποδίδουν στους φόβους για τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των κρουσμάτων COVID στην Κίνα.

Αναλυτικότερα, το αργό West Texas Intermediate παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε 5,3%, στα 72,84 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης με το ενεργό συμβόλαιο του επόμενου μήνα να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 9 Δεκεμβρίου.

Το Brent παράδοσης Μαρτίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, διολίσθησε 5,2%, στα 77,84 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, με τις τιμές επίσης να κλείνουν σε χαμηλό τριών εβδομάδων. Η βενζίνη παράδοσης Φεβρουαρίου έκανε βουτιά 4,3% στα 2,2592 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδoσης Φεβρουαρίου αποδυναμώθηκε 3,7% στα 2,9719 δολάρια το γαλόνι. Στον αντίποδα, το φυσικό αέριο παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύθηκε 4,6% στα 4,172 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες εντείνει τις αγωνίες φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση με αποτέλεσμα το συνολικό κλίμα της αγοράς και οι τιμές του αργού να «κλυδωνίζονται».

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε χαμηλές τιμές το πρώτο εξάμηνο του 2023 καθώς η πιο αργή οικονομική δραστηριότητα κυριεύει την παγκόσμια οικονομία», εκτιμά ο Πίτερ Καρντίλιο, επικεφαλής οικονομολόγος της Spartan Capital Securities.

Ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων στην Κίνα μετά την ταχεία χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό κατακλύζει τα νεκροτομεία και υπάρχουν προειδοποιήσεις για περισσότερα θύματα ενόψει της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς. Οι θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εν τω μεταξύ, αμβλύνουν τους φόβους για την ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα φθίνοντα επίπεδα ανοιχτού ενδιαφέροντος του αργού το άφησαν έκθετο σε έντονες διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες και μια αποτυχημένη προσπάθεια να ξεπεράσει τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών αυτή την εβδομάδα δεν βοήθησε πολύ στη βελτίωση της τεχνικής εικόνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έκαναν το «3x3» για το 2023 οι ευρωαγορές με «καύσιμο» από τα οικονομικά στοιχεία

Χρυσός: Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί της νέας χρονιάς

ΗΠΑ: Λιγότερες κατά 10,5 εκατομμύρια οι νέες θέσεις εργασίας - Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με πολλές παραιτήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider