Wall Street: Έτρεξε μόνος του ο Nasdaq με όχημα... Tesla

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Έτρεξε μόνος του ο Nasdaq με όχημα... Tesla
Πτωτικά πρόσημα κυριάρχησαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον Dow Jones να επιστρέφει τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα και με τα κέρδη των μετοχών τεχνολογίας να μην μπορούν  να χαρίσουν το θετικό προσημο στον S&P 500.

Πτωτικά πρόσημα κυριάρχησαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον Dow Jones να διαγράφει την άνοδο που κατέγραφε νωρίτερα και με τα κέρδη των μετοχών τεχνολογίας να μην μπορούν να χαρίσουν το θετικό προσημο στον S&P 500. Ωστόσο, οι traders δεν αποκλείεται στο τέλος της σημερινής ημέρας να ήταν πιο αισιόδοξοι ότι ο πληθωρισμός μπορεί και να αποκλιμακωθεί.

Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,6% ή 66 μονάδων στις 10.635 μονάδες, με «καύσιμο» από το +6% της μετοχής της Tesla. Ο S&P 500 έχασε 0,1% ή 2,99 μονάδες στις 3.892 μονάδες, ενώ ο Dow Jones απώλεσε 112 μονάδες ή το 0,3% της αξίας του, στις 33.517 μονάδες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance, «η αγορά, τουλάχιστον για το 2023, δείχνει πολύ πιο αισιόδοξη σε σύγκριση με το πώς έληξε το 2022. Σήμερα είναι άλλη μία ημέρα από αυτές όπου βλέπουμε την ανάπτυξη να υπεραποδίδει έναντι της αξίας, ενώ παρατηρούμε και μια επιστροφή στην αισιοδοξία ως προς το τι μπορεί να συμβεί φέτος στη χρηματιστηριακή αγορά».

Υπενθυμίζεται πως οι Dow Jones και S&P 500 προέρχονται από την καλύτερη τους εβδομάδα από τον Νοέμβριο, καταγράφοντας κατά τις συναλλαγές της Παρασκευής το πρώτο ράλι της χρονιάς, με τον βιομηχανικό δείκτη να εκτοξεύεται κατά 700 μονάδες, ή 2,13%, τον S&P κατά 2,28% και τον Nasdaq κατά 2,56%.

Στην βάση του κλίματος ευφορίας βρίσκεται η θετική αξιολόγηση από πλευράς επενδυτών, των πρόσφατων στοιχείων Δεκεμβρίου για την αμερικανική αγορά εργασίας, τα οποία εκλαμβάνονται ως οιωνοί υποχώρησης του πληθωρισμού. Οι μισθοδοσίες στις ΗΠΑ, πλην του αγροτικού τομέα, αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά το ύψος των μισθών ενισχύθηκε σε βραδύτερο ρυθμό από τις εκτιμήσεις. Το τελευταίο, σε συνδυασμό με δεδομένα συρρίκνωσης του τομέα των υπηρεσιών, γεννά ελπίδες πως οι ανοδικές κινήσεις στα επιτόκια, αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα κι ως εκ τούτου η Fed δεν θα συνεχίσει την επιθετική νομισματική πολιτική επί μακρόν.

Δεν είναι το ίδιο αισιόδοξοι οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley οι οποίοι, προειδοποιούν για κίνδυνο συρρίκνωσης ακόμη και έως κατά 22% του S&P 500 φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider