Οι ευρωαγορές στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωαγορές στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022
Ισχυρή άνοδος στα χρηματιστηριακά ταμπλό της ηπείρου μας, στον απόηχο των προσδοκιών πο «γεννά» ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Πέμπτη, φτάνοντας σε πολύμηνα υψηλά μετά και από τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού καταγράφηκε σημαντική αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών κατά τον Δεκέμβριο του 2022, ενισχύοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για χαλάρωση στις επιθετικές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πέρα από τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, η προσοχή των αγορών βρίσκεται στα εταιρικά αποτελέσματα και στο κατά πόσο αυτά επηρεάστηκαν τους τελευταίους μήνες μέσα στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,73% στις 450,68 μονάδες, «πατώντας» τις 450 μονάδες για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022.
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,65% στις 4.126 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,91% στις 7.795 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανέβηκε 0,74% στις 10.058 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε κέρδη 0,74% στις 6.975 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,70% στις 25.726 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη συγκέντρωσε άνοδο 1,14% στις 8.826 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Πτώση άνω του 14% σημείωσε η μετοχή της Ubisoft στη γαλλική αγορά μετά την αναβολή της κυκλοφορίας τεσσάρων παιχνιδιών.

Μικρή άνοδο έγραψε η μετοχή της Volkswagen στο χρηματιστήριο της Γερμανίας, παρά το ότι κατέγραψε μείωση 7% στις πωλήσεις της για το 2022, παραδίδοντας 8,3 εκατ. οχήματα μέσα στη χρονιά, ενώ παρέμεινε πρώτη στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων με αύξηση 26%.

Κατά το β’ εξάμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν 12%, ωστόσο σε ετήσια βάση τα στοιχεία «χαντακώθηκαν» από την πτώση άνω του ενός πέμπτου κατά το α’ εξάμηνο, εξαιτίας των ζητημάτων που προέκυψαν στις εφοδιαστικές αλυσίδες από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από τους περιορισμούς στην Κίνα ελέω πανδημίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Έσωσε το πρόσημο και αναζητεί «καταλύτες» - Ράλι για ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ

gazzetta
gazzetta reader insider insider