Σε στενό εύρος κινήθηκε το Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τους επενδυτές να εστιάζουν τόσο στο πλάνο αποεπένδυσης του ΤΧΣ στις τράπεζες, στις μετοχικές αξίες που έχουν μείνει ελαφρώς πιο πίσω αλλά και στην πορεία του πληθωρισμού τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, στα βήματα πρόοδου που καταγράφονται ως προς την στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις τράπεζες στέκεται η Morgan Stanley, επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει μια μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς το χρονοδιάγραμμα, δεδομένου του χρονικού πλαισίου που θέτει το τέλος του 2025 για την ολοκλήρωση των αποεπενδύσεων.
Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως παρότι ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα βραχυπρόθεσμο πλεόνασμα μετοχών στην αγορά (stock overhang), η αποεπένδυση θα είναι τελικά θετική για τον κλάδο, καθώς θα βοηθήσει στην αύξηση του free float και στην ενίσχυση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Από την άλλη, τα νέα στοιχεία που προήλθαν από την πορεία του πληθωρισμού φάνηκε να έκλεψαν τα φώτα των αγορών και των traders.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, o γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 7,2%, από 8,5% τον Νοέμβριο και από 9,1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, επιβεβαιώνοντας την τάση επιβράδυνσης που είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τα πρώτα στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη.
Αιτία είναι η πολύ μεγάλη αποκλιμάκωση στις ενεργειακές τιμές (-8,8% στον ηλεκτρισμό) που συνεχίσθηκε και τον Δεκέμβριο, αλλά και η επιβράδυνση της ανόδου στα στερεά καύσιμα (υπήρξε επιτάχυνση στο φυσικό αέριο). Σε πολλά τρόφιμα η άνοδος των τιμών ωστόσο επιταχύνεται, το ίδιο και σε άλλα είδη και υπηρεσίες. Επίσης η άνοδος τιμών και πάλι είναι πολύ υψηλή.
Ανάλογη πορεία ακολούθησε και η πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,5% έναντι 7,1% τον Νοέμβριο και εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σημειώνεται πως πρόκειται για τη μικρότερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2021.
Το Χρηματιστήριο κατά τη σημερινή συνεδρίαση έδειξε μια αδυναμία να λάβει συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλάζοντας συνεχώς πρόσημα σε ένα στενό εύρος κίνησης, αναζητώντας νέους «καταλύτες». Παράλληλα, το ΧΑ δεν έδειξε να λαμβάνει σημαντική ώθηση από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών που υπεραπέδωσαν.
Συνεπώς, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο 0,06% στις 964,26 μονάδες, με τον τζίρο να δείχνει ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης φτάνοντας στα 74,56 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε οριακή πτώση 0,03% στις 2.340,25 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,32% στις 702,73 μονάδες.
Στις τράπεζες, η Alpha Bank κατέγραψε άνοδο 0,18% στα 1,13 ευρώ, με τη Eurobank στο 0,35% και στα 1,153 ευρω. Ήπια άνοδο και για την ΕΤΕ στο 0,15% και στα 3,99 ευρώ, ενώ η Πειραιώς υπεραπέδωσε φτάνοντας πλέον στα 1,589 ευρώ.
Ουσιαστικά, το πρόσημο στην αγορά χάρισαν οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Ελλάκτωρ, με μια απροσδόκητη αφύπνιση και κέρδη 4,18% για την πρώτη και 4,37% για τη δεύτερη, με παράγοντες της αγοράς να θεωρούν πως οφείλεται σε μια υστέρηση κίνησης κατά το προηγούμενο διάστημα.
Κέρδη 1,21% και για τη Jumbo που έκλεισε στα 16,7 ευρώ πλέον, ενώ θετικά κινήθηκαν επίσης Τιτάν, Intrakat, ΑΒΑΞ, ενώ ήπιο profit taking καταγράφηκε σε Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.